StoryEditor

Máte radi čiernu kávu? Pozrite sa, čo to o vás prezrádza

20.10.2015, 05:00
Životný štýl
Neviete si predstaviť deň bez šálky čierneho moku? Vedci zistili, aký ste v tomto prípade typ osobnosti.

Zatiaľ čo niektorí si užívajú oddych pri čiernej káve, iní nedajú dopustiť na dávku kofeínu v ranných hodinách. Káva sa stala rituálom a snáď nikdy nestratí na svojej popularite. Lahodný teplý nápoj si môžete vychutnať v niekoľkých podobách. Uprednostňujete horkú chuť čiernej kávy? Mali by ste vedieť, že to o vás niečo vypovedá.

Pitie čierneho moku môže byť síce zdravým spôsobom, ako získať kofeín, ale môže byť tiež známkou toho, že nie ste celkom v poriadku, ako uvádza elle.com. Podľa novej štúdie ľudia, ktorí dávajú prednosť horkej chuti, majú väčšie sklony k psychopatickým osobnostným rysom.

Výskumníci z univerzity v Innsbrucku pozorovali 953 dospelých Američanov s priemerným vekom 35 rokov. Účastníci štúdie sa priznali, ktoré potraviny majú najradšej a potom vyplnili niekoľko dotazníkov, kde odpovedali na osobnostné vlastnosti ako narcizmus, agresia, psychopatia, "každodenný sadizmus", alebo radosť zo spôsobovania bolesti iným, či už sprostredkovane, alebo nie.

Výsledky, ktoré budú zverejnené v časopise Appetite, ukazujú, že ľudia, ktorí majú radi horkú chuť, majú špecifické osobnostné rysy. Medzi horké potraviny zaraďujeme kávu, reďkovky, pivo, tonik a zeler. V porovnaní s inými príchuťami, horkosť bola najväčšia predikcia k psychopatickým osobnostných vlastnostiam. Naopak tí, ktorí označili, že nedajú dopustiť na sladkosti, cukríky a čokoládové torty, majú sklony k priateľstvu a prívetivosti k iným ľuďom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:37