StoryEditor

U NÁS VYMYSLENÝ, U NÁS VYROBENÝ!

17.10.2007, 00:00

Jedna méta opäť padla. Ak sa doteraz u nás ešte neobjavil osobný železničný vozeň rýchlikového typu, ktorý by bol naprojektovaný a vyrobený na Slovensku, už to nie je pravda. Postarali sa o to Železničné opravovne a strojárne Vrútky, a. s. Ich výrobok s produktovým označením Bmpeer má totiž práve tieto prívlastky -- u nás vymyslený, u nás vyrobený. S prvým osobným vozňom sa už Vrútočania predstavili aj na 49. medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne (1. -- 5. októbra 2007).
Tak teda historicky prvý slovenský osobný železničný vozeň 2. triedy je veľkopriestorový a klimatizovaný. Jeho vnútorný priestor rozdeľujú priečky na dve časti. Dvojsedadlá sú umiestnené oproti sebe. Vo vozni sú aj police pre nadrozmernú batožinu, WC s uzavretým vákuovým systémom a odpadkové koše na triedený odpad. Vstup do interiéru vozňa je riešený automatickými posuvnými dverami.

-- Vozne budeme postupne zaraďovať do súprav IC vlakov medzi Košicami a Bratislavou.
Nahradíme nimi staršie veľkopriestorové vozne. Vzhľadom na vybavenie magnetickou brzdou môžu jazdiť rýchlosťou 160 km za hodinu, avšak zabudované podvozky umožňujú aj jazdu vyššou rýchlosťou, ktorá je závislá od profilu trate. V našich IC vlakoch môžu ísť zatiaľ najviac rýchlosťou 120, keďže vyššiu rýchlosť v súčasnosti nedovoľuje zabezpečovacie zariadenie. Cestujúci môžu očakávať vyšší komfort, pretože v našich podmienkach bude prvýkrát použitá klimatizácia s prúdením vzduchu zo stropu, čo vytvára príjemnejší pocit v interiéri vozňa -- informoval o novinke riaditeľ technickej sekcie úseku prevádzky Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., Ing. Miloš Slávik. Nový osobný rýchlikový vozeň druhej triedy s kapacitou 76 cestujúcich by sa mal v niektorej súprave IC vlaku Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., objaviť v priebehu novembra 2007. Kompletná "zásielka" 25 vozňov, ktorá bude pozostávať z vozňov 1. a 2. triedy a reštauračných vozňov, by mala postupne opusť brány výrobného podniku Železničných opravovní a strojární Vrútky do konca roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:24