Vôňa vianočného punču pod tisíckami svetiel a blikajúcim stromčekom je snáď najlepšia voľba ako sa nabudiť tou pravou atmosférou najkrajších sviatkov v roku. Vianočné trhy a vôbec celé Vianoce snáď ani bez neho nemôžu existovať. Tento jemný aromatický nápoj patrí v mnohých krajinách k tradičným rodinným oslavám, večierkom a menším besiedkam. Milióny domácnosti začínajú sviatky radosti a pokoja lahodným nápojom, ktorý popíjajú v kruhu rodiny pri vianočnom stromčeku. Vytvára tú pravú vianočnú atmosféru, preto si bez neho mnohí tieto dni ani len nevedia predstaviť.
Kde sa vzal?
História toho pravého vianočného punču siaha až do 17. storočia. O termíne punč sa začalo prvýkrát písať v dokumente v roku 1632. Slovo „Pancha“ pôvodne pochádza z Hindčiny a znamená päť. Nápoj je totiž vyrábaný z piatich základných surovín: alkohol, voda alebo čaj, cukor, citrón a korenie. Spočiatku sa podával vo veľkých misách a bol označovaný ako „Punch bowl“ – úder misy.
O punči sa začalo hovoriť v súvislosti s britskými námorníkmi, ktorí zvykli počas plavby loďou vypiť veľa alkoholu, ako píše npr.org. Dokonca mali povolených až 10 pollitrov piva za deň, no keďže sa plavili aj cez tropické krajiny, pivo sa hneď skazilo a tak sa obrátili na punč. Podľa historika Davida Wondricha si ho vyrobili z miestnych surovín z Indie a Indonézie. Keďže boli tisícky míl ďaleko od akéhokoľvek zdroja anglického piva alebo vína, vyrobili si punč. Dokonca si ho obľúbil aj známy britský spisovateľ Charles Dickens, ktorý ho často pripravoval pre svojich priateľov.
A tak britskí námorníci a zamestnanci Východnej indickej spoločnosti „Tea Company“ priviezli tento nápoj do Anglicka. Obchodníci si začali postupne otvárať malé obchodíky s predajom punču, ktorý zaznamenal veľký úspech medzi zákazníkmi. Lahodný nápoj sa pomaly dostal do Európy i Ameriky. Bol natoľko obľúbený, že akýsi sociálny klub spätý s rybárčením v Pennsylvánii vytvoril vlastný recept pod názvom „Fish House Punch“. Získal veľkú popularitu, dokonca vznikla aj krátka báseň na počesť tohto aromatického nápoja.
Zahreje i osvieži
Punče sú vhodné na konzumáciu nielen v chladných mesiacoch, ale vôbec počas celého roku. V zime popíjame jeho horúcu formu, v lete máme k dispozícii zase zmrzlinové, či krémové punče. Najviac však ulahodí našim chuťovým pohárikom, keď sa teploty vonku blížia k nule. Horúci punč by sa mal podávať vo veľkých misách, udržiavajúcich teplo, spolu s naberačkou. Môže sa tiež naliať priamo do pohárov, no tie by mali byť vyhriate.
Recepty na vianočný punč
Vyrobte si vianočný punč priamo doma. Pokiaľ disponujete všetkými ingredienciami, nemôže byť nič jednoduchšie. Stačí nakrájať nejaké ovocie, dochutiť ingredienciami, zaliať alkoholom a na záver už len vychutnať.
Pri príprave punčov treba dodržiavať tieto pravidlá:
- Voda musí byť čerstvo prevarená.
- Liehovinu pridávame do nápoja ako poslednú zložku, leje sa až do vriacej vody.
- Víno nikdy neprevárame, len ohrievame.
Vychutnajte si čaro Vianoc s jedným z nasledujúcich receptov:
Vianočný punč pre dospelých
- 200 ml rumu
- 5 ks klinčekov
- 1 ks celej škorice
- 100 g kryštálového cukru
- 3 ks pomaranču alebo iného ovocia (broskyne, lesné plody)
- 500 ml červeného vína
- 750 ml čierneho čaju
- 1 ks citrónu
Príprava: Najprv si z polovice citróna nastrúhajte kôru. Do hrnca nalejte čierny čaj, pridajte cukor, šťavu z citróna, šťavu z pomarančov, nastrúhanú citrónovú kôru, klinčeky a celú škoricu. Povarte približne 5 minút. Preceďte a nalejte víno, rum a priveďte na bod varu. Odstavte a môžete podávať.
Detský nealkoholický punč
- 1 l jablkovo-bazový džús (biela baza)
- 1 l červeného džúsu (napr. čierna baza alebo hroznový či červený grep, atď)
- 0,5 l prevarenej vody
- 2 vrecúška ovocného čaju
- 1-2 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 ks škorice drievko
- Na kocky nakrájané ovocie – jablko, hruška, mandarinka
Príprava: Džús spolu s cukrom a škoricou pomaly ohrejte na vyššiu teplotu, ale nevarte. Nechajte medzitým ovocný čaj vylúhovať v čerstvo prevarenej vode. Džús i čaj vlejte do pripravenej misky a napokon vsypte nakrájané ovocie. Premiešajte a chvíľku nechajte tak pod pokrievkou, aby sa spojili chute a môžete podávať.