Čím intenzívnejšie sa venujeme športovým aktivitám, o to viac musíme myslieť na našu pleť.Pexels
StoryEditor

Pri športe potrebuje naša pleť dvojnásobnú ochranu. Ako sa o ňu správne starať?

22.02.2022, 10:00
Životný štýl
Každá z nás by sa mala o svoju pleť starať denne, ale milovníčky športu musia k tejto rutine pristupovať o čosi aktívnejšie. Dôležité je, aby sme na pokožku nezabúdali pred, počas aj po skončení tréningu. K najčastejším problém patrí potenie, vonkajšie faktory ako slnko a vietor alebo rôzne kožné ochorenia.

Pri športe je nevyhnutné zaradiť do svojho fitness plánu i základné pravidlá starostlivosti o pleť, ktoré ju zachovajú jemnú, hydratovanú a predovšetkým zdravú.

PRED

Ak sa chystáte cvičiť, začnite s čistou tvárou bez make-upu. Na začiatku si vyčistite tvár, pretože počas cvičenia musí pokožka dýchať. Mejkap či okluzívne krémy vám totiž môžu upchať póry a spôsobiť vyrážky. Tvár si čistite napríklad jemným mliekom alebo olejom a následne čistiacim prípravkom na vodnej báze ako je exfoliant, tonikum či micelárna voda.

POČAS

Nezabúdajte na hydratáciu – zvnútra i navonok. Voda zohráva rolu nielen počas tréningu, ale aj pred a po jeho skončení. Obnoviť dôležité vitamíny pre pokožku pomáhajú napríklad izotonické nápoje.

Počas tréningu sa snažte príliš nedotýkať tváre. Predmety v telocvični či fitness vybavenie môžu byť živnou pôdou pre baktérie. Ak sa pri cvičení často dotýkate tváre alebo tela, baktérie sa dokážu preniesť priamo na vašu pokožku, čo často vedie k vyrážkam.

Ak sa chystáte trénovať vonku, a to bez ohľadu na ročné obdobie, mali by ste používať opaľovací krém s vysokým SPF faktorom. Udrží mladší vzhľad pokožky a ochráni ju pred ultrafialovými lúčmi a vzniikom obávaných pigmentových škvŕn. Pre istotu si zaobstarajte vodeodolný opaľovací krém, aby vaša pokožka zostala chránená aj počas potenia.

PO

Po cvičení je znova veľmi dôležité očistiť pokožku od potu, nečistôt a rôznych baktérií. Na zbavenie sa špiny či potu samotná voda niekedy nestačí, a tak opäť nastupuje čistiace mlieko v kombinácii s prípravkom na vodnej báze. Odporúča sa exfoliačné tonikum, ktoré jemne odstraňuje odumreté kožné bunky. Tvár sa pokúste vyčistiť čo najskôr, aby ste predišli zápalom kože, a pri sprchovaní sa vyhnite veľmi horúcej vode, ktorá vysušuje pokožku.

Po očistení tváre je dôležité hydratovať celé telo, pretože počas tréningu strácame potením veľké množstvo vody. Pite väčšie množstvo vody aj po cvičení, takisto hydratujte pokožku použitím krému. Obsahovať by mal zložky s hydratačnými vlastnosťami ako glycerín, sorbitol, propylénglykol, kyselinu hyalurónovú alebo močovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:46