Pixabay
StoryEditor

Nechudnite bezhlavo! Tuk je pre naše telo potrebný, tvrdí uznávaný tréner

03.03.2021, 16:00
Životný štýl
Trénoval známe športovkyne, ale aj legendárnu Farrah Fawcett. Krásna žena podľa neho môže mať aj sexi krivky. Tréner svetových hviezd Róbert Brimich, ktorý žil dlho v USA, vysvetľuje, prečo je dobrý tuk a akú majú ženy v oblasti cvičenia a stravovania nevýhodu oproti mužom.

Mnoho žien dnes cvičí a športuje nielen preto, aby boli fit, ale najmä štíhle... Ktoré športy sú podľa vás ideálne na udržanie zdravej postavy?
Moderná gymnastika, fitnes, ľahká atletika (niektoré behy, skoky či viacboj), tanečné športy, skoky do vody či akvabely.

Ste zástancom toho, aby žena mala svoj prirodzený tuk. Prečo je to dobré?
Trénoval som fitnesky, kulturistky aj filmové celebrity... Fitnesky a kulturistky zvykli mať počas súťažného vrcholu minimálne percento telesného tuku. Svet celebrít je neúprosný a núti hviezdy k extrémnemu znižovaniu tukových zásob. Všetky tieto snahy, ktoré sú alebo boli dobré a nevyhnutné pre diváka či mecenášov, boli zo zdravotného hľadiska značne nežiaduce pre samotné aktérky deja. Znamenali rozhodený hormonálny systém, nepravidelný cyklus, poškodené vlasy, nezdravú pleť, vrásky a stratu prirodzených ženských kriviek. V tejto súvislosti musím zmieniť krásky filmového plátna, ktoré patrili k mojou generáciou obdivovaným hviezdam, ako Sophia Loren, Ursula Andress, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot, Raquel Welch alebo naša Oľga Schoberová – ich súmerné tukové krivky a prednosti z nich robili a myslím si, že stále robia, večné sexsymboly.

Krásna žena nemusí byť vychudnutá. Hviezdy ako Jennifer Lopez a Beyoncé sa prezentujú zvodnými krivkami...
Určite s vami súhlasím, že „ambasádorky“ a, podotýkam, prirodzené a naturálne ambasádorky istého typu alebo istej stavby postavy, ako sú Jennifer Lopez, Beyoncé alebo Eva Mendez, predstavujú mimoriadne silný prúd v oblasti vnímania ženskej krásy, sexepílu a zdravia. Mojimi očami a rukami, obrazne povedané, prešlo mnoho rôznorodých typov postáv. A s odstupom času a s istým nadhľadom si dovolím tvrdiť, že tieto typy, ktoré teraz spomíname, patria v „biznise“ ženskej krásy k veľkým favoritom. Bodaj by takými zostali. Som presvedčený, že majú a budú mať rastúci trend svojich obdivovateľov.


Keď za vami žena príde, nastavujete tréningový plán na základe typu postavy?
Rozhodne pri nastavovaní tréningového programu treba vychádzať zo somatotypu ženy. Hovoríme o troch typoch. Ide o útly, krehkejší, „hruškovitý“ typ postavy. Potom poznáme územčistejší, guľatejší, bacuľkovský typ. A nakoniec existuje v podstate ten najžiadanejší a azda aj najvzácnejší typ, ktorému hovoríme športový, vyvážený alebo zdravý. Samozrejme, že nič nie je čierne alebo biele. To platí hlavne pri ženských postavách. Profesionálny tréner by mal vedieť správne zvoliť, ako sa bude uberať príslušný tréning, mal by spoznať príslušný mantinel, kam až je možné zájsť v tréningovom úsilí, mal by vedieť pozitívne a motivačne odôvodniť dané možnosti ženy.

V jednom rozhovore ste spomenuli, že kvalitná strava je 80 – 90 % úspechu...
Skúsenosť ma naučila, že mužovi stačí začať pravidelne a zmysluplne cvičiť, aby dospel k istému úspechu. Žena však musí nielen pravidelne a plnohodnotne cvičiť, musí dodržiavať aj na jej naturel nastavený stravovací režim. Cvičenie a strava sú spojené nádoby. Ak hovoríme paušálne o úprave postavy v zmysle redukcie telesnej tukohmotnosti, tak nemôžeme len cvičiť a nestarať sa o kvalitnú stravu, a naopak. Nestačí len „diétovať“ a chcieť zdravú, vyformovanú postavu. Majme na pamäti jednu skutočnosť. Vo fitku, v činkárni, na cvičisku, na plavárni alebo aerobikom nechudneme. Pod chudnutie, stratu telesného tuku, sa dokáže plnohodnotne podpísať len správna strava.


Ako často odporúčate dámam športovať?
Veľmi ťažko je nájsť primeranú odpoveď na túto otázku. Tiež tu platí moment mnohorakosti, širokého záberu a hlavne možností, ktoré dáma má. Samozrejme, že mám svoju mustru, ku ktorej som sa dopracoval po 35 rokoch praxe vo svete fitnes. Nech sa páči: 2x v týždni návšteva fitnescentra s trénerom, 2x v týždni aktivita skôr aeróbneho charakteru ako plávanie, walking, jogging, bicykel a raz v týždni regenerácia typu masáž, sauna, kryokomora a podobne. Nuž a dva dni, ak hovoríme o týždennom cykle, by som sa „váľal“ a kultúrne si užíval rodinu, chalupu, deti či vnúčatá, prípadne milenca.

Rozhovor pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:56