archív Z.H.
StoryEditor

Zdenku roky trápili ťažké alergické záchvaty, no dnes je úplné zdravá a svoje posolstvo šíri ďalej

11.02.2021, 14:50
Životný štýl
Pred rokmi mala tak závažné alergické záchvaty, že niekoľkokrát skončila v nemocnici, no rokmi pozorovania a venovania sa správnej výžive žije zdravý a kvalitný život. Aký je príbeh Zdenky Havettovej?

Sama si sa teda začala vzdelávať a zisťovať, čo robí tvoju telu dobre...

Áno bola to veľmi dlhá cesta, v podstate ešte stále je. Veď ako sa hovorí, človek sa učí celý život. Je to proces a venujem pozornosť tomu, čo konzumujem. Inak sa mi zhorší zdravotný stav.

Tak si sa do toho úplne ponorila a prešla si si niekoľkými štúdiami, školami...

Začalo to úplne základnými kurzami o výžive, bolo ich niekoľko, vlastne som absolvovala takmer všetky, čo boli dostupné v Čechách a na Slovensku. Výžive som sa však chcela venovať profesionálne, preto som absolvovala štúdium výživy v Nemecku. Iný, veľmi zaujímavý pohľad sa mi naskytol štúdiom tradičnej čínskej medicíny v Brne.

Vďaka tomuto vzdelaniu si sa začala venovať výživovému poradenstvu. Rozhodla si sa pre túto prácu, ktorá je zároveň tvojim životným štýlom preto, aby si pomáhala ľuďmi s podobnými problémami?

Nebolo to cieľom, pomáhať ľuďom s podobnými problémami. Prirodzeným spôsobom však začali ku mne na konzultácie chodiť klienti, ktorí mali problém s pokožkou, akné, ekzémami, alergiami, intoleranciami a problémami s trávením. Je mi to veľmi blízke, ale v končenom dôsledku, každý z nás je iný a ku každému pristupujem individuálne. Pri úprave ich stravovacích návykov sme dosiahli veľmi dobré výsledky a zlepšenie.

archív Z.H.

Rozbehla si projekt Ide o Tvoje zdravie. Predstavíš nám ho trochu viac?

Projekt Ide o Tvoje zdravie je primárne zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami, bez doplnkov výživy. Pred pandémiou som veľmi často mala rôzne prednášky a diskusie na túto tému. Pri mojej práci vyzdvihujem najmä slovenské potraviny a opieram sa pritom hlavne o sezónnosť a lokálnosť. Odporúčam, aby sme výber zeleniny a ovocia z väčšej časti podriadili ročnému obdobiu. Výživové odporúčania pre klientov sú dobre uchopiteľné a z dlhodobého hľadiska udržateľné. Nie je to forma diéty.

Ako je na tom teraz tvoj zdravotný stav? Mávaš ešte tak ťažké alergické reakcie/záchvaty?

Alergické reakcie sa do veľkej miery upravili. Vyskytnú sa len veľmi zriedka, pre istotu však so sebou nosím epipen – adrenalínové pero.

Čo by si odkázala ľuďom, ktorí majú podobné zdravotné problémy, no klasický medicína im nedokáže pomôcť?

Určite dodržiavať postupy stanovené lekárom. V mojom prípade sa nepodarilo zistiť príčinu alergických reakcií, v konečnom dôsledku mi klasická medicína zachránila život, cez rýchle podanie liekov.

Zamerajte sa na bežné veci, ktoré sú vo vašej kompetencii a ktoré viete ovplyvniť. Viete si doma variť zdravšie verzie jedál, pravidelne sa venovať pohybovej aktivite a eliminovať stres.

archív Z.H.

Vedela by si nám na príklade priblížiť, ako vyzerá tvoj jedálniček?

Môj jedálniček sa zakladá najmä na jednoduchosti a z veľkej časti ho podriaďujem sezóne. V tomto období začínam raňajkami, ako napríklad ovsenou kašou alebo vajíčkami. Namiesto paradajok preferujem viac kvasenú zeleninu. Počas dňa si doprajem polievku alebo prívarok. Opäť je to teda teplé jedlo. Môj jedálniček sa ale líši v závislosti od ročného obdobia. V lete, tým že je dostupného viac čerstvého ovocia a zeleniny môj jedálniček vyzerá inak.

Akých 10 bodov by sme sa pri zdravom životnom štýle mali držať? Čo odporúčaš?

Na človeka sa potrebujeme pozerať ako na celok, nielen na jeho jednotlivé časti, preto napíšem aj zásady, ktoré zdanlivo s výživou nesúvisia ale vplývajú nato, ako sa cítime.

  • Jedzme pomaly, aspoň 2x denne si na jedlo nájdime dostatok času.
  • Vyhýbajme sa jedeniu neskoro večer, dokonca v noci.
  • Preferujme sezónne a lokálne potraviny.
  • Vyhýbajme sa jedeniu v emočnom napätí alebo rozčúlení.
  • Obmedzme konzumáciu priemyselne spracovaných potravín.
  • Nejedzme ďalej, keď cítime, že sme už nasýtení.
  • Doprajme si pravidelnú pohybovú aktivitu.
  • Na doplnenie pitného režimu stačí aj čistá voda.
  • Vždy, keď je to možné, si jedlo pripravujme doma.
  • Podporujme spoločné stravovanie a čas strávený s rodinou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 11:19