shutterstock.com
StoryEditor

Obdivuhodný príbeh: Jarke sa podarilo urobiť so svojím telom divy!

06.01.2021, 15:00
Životný štýl
„Dlho som bojovala s obezitou, no osudový zlom nastal až vtedy, keď ma otočili na päte predavačky z obchodu zo svadobnými šatami. „Vašu veľkosť nemáme,“ oznámili mi len čo ma uvideli vchádzať dnu,“ vraví Jarka.

Vyrastala som v rodine, v ktorej sa stále jedlo. Milovali sme to. Mama vyvárala, otec takisto. Peňazí nebolo veľa, takže výber surovín na prípravu jedla bol obmedzený. Často sa stávalo, že sme siahali aj po rýchlom občerstvení, ktoré bolo lacné. A pritom skvelo chutilo! To je to, že ľuďom chutia zväčša nezdravé potraviny. Ale všetko je v hlave... Už som to pochopila.

Chuť vody som takmer nepoznala

Kedysi som pri každej príležitosti jedla obrovské porcie čipsov, lízaniek, čokoláda a zapíjala to sladkými vodami. Prakticky som čistú vodu ani nepila. Nechutilo mi to. Liala som do seba iba tony rozpusteného cukru. Keď som mala sedemnásť rokov, bola som už riadne tučná. Pokúšala som sa samozrejme držať diéty, ale nakoniec som vždy pribrala ešte viac. Cítila som sa frustrovaná, zahanbená, nepríťažlivá... Hoci som mala priateľa, ktorý ma aj požiadal o ruku, ja som sa sama sebe nepáčila.

Zahanbená

A dorazilo ma, keď som si ani nemohla vybrať svadobné šaty podľa môjho vkusu. Nedalo sa, pretože mi boli malé. Všetky krásne šaty mi boli malé. A práve vtedy som si povedala dosť! Vyhľadala som odborníkov a dala som si zmenšiť žalúdok. K tomu som zmenila jedálniček, začala športovať a chudnúť. Odhodlaná, s vidinou mojej novej postavy a života, som s ľahkosťou prešla aj rôznymi krízami, ktoré sa mi priplietli do cesty. Cvičila som a aj stále cvičím šesťkrát do týždňa. Sladkosti nejem, ale nahrádzam ich ovocím a pijem len čistú vodu. Cukor nechcem ani vidieť! Výsledok vidíte sami. Som nielenže chudá, ale aj plná energie. Nie sú to len „báchorky“, keď toto niekto rozpráva. Naozaj sa cítim fantasticky, som aj veselá, všetko ma baví, nemám žiadne depky. Vládzem robiť, cvičiť a aj sa starať o svoje dve deti. Nehovoriac o tom, že muži po mne pokukujú neustále. Ale môj priateľ sa nemusí báť, milujem iba jeho!

Toto je kľúčové

Ak by som vám mohla poradiť na základe svojich skúseností, tak základom všetkého sú určite zdravé a výdatné raňajky. Ja som predtým ráno nejedávala a to bola obrovská chyba. Pokojne si dajte aj praženicou s celozrnným chlebom, ale urobte si ju napríklad na masle, alebo kokosovom oleji. Nie na masti. K tomu si dajte kopec zeleniny. Na obed si už musíte dávať väčší pozor. Knedle a omáčky nie, radšej ryžu a chudé mäso. A večera? To je kľúčové. Prevaha zeleniny, ale môže byť ja mäsko, prípadne jedna porcia syra, s ovocím tiež opatrne, ale vždy je lepšie, ako keby ste si mali dať čokoládu a zákusky. Ono sa to všetko dá, a ja verím, že väčšina ľudí aj vie, čo má robiť, len sa to ťažšie realizuje, lebo chúťky nepustia. Najskôr to chce motiváciu, a potom trpezlivosť a sebaovládanie. Výsledok stojí zato!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:21