shutterstock.com
StoryEditor

Viete, prečo je dobré žuť žuvačky? My vám to prezradíme!

15.12.2020, 15:30
Životný štýl
Väčšina to robí preto, lebo si chcú osviežiť dych. No táto hmota má oveľa viac výhod.

... lebo ničí baktérie

Žuvačka (ale bez cukru!) je účinný prostriedok na ničenie baktérií. Chráni zuby pred kazom a zápalom ďasien aktiváciou slín, ktoré odplavujú kyseliny a zvyšky jedla. Posilňuje tiež sklovinu nanášaním ďalšieho vápnika a fosfátu.

... lebo posilňuje pamäť

Žuvanie zvyšuje srdcový rytmus, prietok krvi a dodávky kyslíka do mozgu. Jedným z pozitívnych účinkov je to, že sme bdelší, lepšie spracúvame myšlienky, ľahšie sa rozhodujeme a posilňujeme pamäť. Funguje to však iba počas žuvania, nie dlhodobo.

... lebo pomáha pri chudnutí

Žuvačka môže niekedy potlačiť chuť do jedla. Po rannom žuvaní máme tendenciu pociťovať menší hlad. Zvyšuje tiež výdaj energie, čím naštartuje metabolizmus a po jedle sa cítime menej unavení.

... lebo je dobrá na žalúdok

Podľa niektorých ľudí žuvačka znižuje pravdepodobnosť zvracania, nepríjemných pocitov v žalúdku a nevoľnosti, pričom je podstatne lacnejšia a ľahšie dostupnejšia než lieky. Žuvačka tiež môže znížiť hladinu kyseliny v pažeráku. Zriedi tok slín a neutralizuje kyselinu po ťažkom jedle. To pomáha znížiť reflux kyseliny a pálenie záhy.

...lebo je s ňou veselo

Žuvanie žuvačky pôsobí protistresovo a zlepšuje náladu. Znižuje hladinu kortizolu, stresového hormónu a na väčšinu ľudí pôsobí relaxačne. Znižuje úzkosť a únavu a zvyšuje dobrú náladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:45