archív M.K.
StoryEditor

Slováci nakupujú nesprávne. Toto by malo tvoriť základ domácnosti a nákupu

02.10.2020, 14:00
Životný štýl
Autor:
HN
Pozor na skladovanie prebytočných potravín, medzi ktoré patrí aj múka, ktorú môžu napadnúť roztoče alebo mole. Dajte pozor aj na to, aby potraviny neskončili ako smeti, odkazuje šéfkuchár Michal Kordoš.

Takzvané bezbrehé nakupovanie zásob, múk či cestovín nie je vždy najlepšia cesta, ako sa v období karantén poistiť a stravovať. Na túto tému sme sa pozreli s úspešným slovenským šéfkuchárom Michalom Kordošom.

Ten nám okrem iného prezradil aj to, ktoré potraviny by mali tvoriť tzv. gro nákupného zoznamu a z ktorých si pripravíme najviac chutných a najmä zdraviu prospešných jedál. Nevyhli sme sa však aj téme podnikania v gastropriemysle.

Aktuálna situácia ohrozuje najmä malých a stredných podnikateľov, hľadajme preto cestu, ako ich podporiť. Pri nákupe potravín je to pomerne jednoduché rozhodovanie - zamerať sa na poctivých lokálnych farmárov a producentov. Najlepšie čo môžeme urobiť, je dať im najavo náš záujem o ich prácu. Pri ovocí a zelenine sa riaďte sezónnosťou," hovorí známy šéfkuchár.

V galérii nájdete potraviny, ktoré odporúča ako najlepšiu alternatívu pri nákupoch a ako sám hovorí, ktorými "nič nepokazíte aj keď pôjde o výber z tradičnejšieho sortimentu":

Ako nakupovať? Pozor na zbytočné zásobovanie

​Hovorí, že čo sa týka samotného systému nakupovania, určite je veľmi užitočné naplánovať si stravovanie vopred a teda aj suroviny, ktoré budete na konkrétne jedlá potrebovať. Budete presne vedieť, čo potrebujete, aj kde to v obchode hľadať.

Strávite tam menej času, to znamená, že vás čaká aj menej stresu. Zároveň si netreba robiť ťažkú hlavu v prípade, že niektoré z potravín v daný moment nenájdete. Vždy viete nájsť inú alternatívu, treba sa na to len vopred pripraviť. Tým že si spravíte nákupný zoznam, zároveň zamedzíte impluzívnemu a zbytočnému nakupovaniu, ktoré ľudia v poslednej dobe praktizujú za účelom predzásobovania sa v prípade výpadkov potravín. Tým udržíte pod kontrolou nielen plytvanie potravinami, ale aj samotné výdavky."

Problematická môže byť aj múka

Podobne to platí aj v prípade účtoch za nákup aj pri skladovaní prebytočných potravín, ktoré reálne nevyužijete. Väčšina z nich totiž má svoju trvanlivosť, napríklad aj múka, ktorú môžu napadnúť roztoče alebo moly, dokonca aj tá celozrnná, ktorej oleje začnú rýchlejšie oxidovať. Dajte pozor na to, aby potraviny neskončili ako smeti. Budú to len vaše vyhodené peniaze, nehovoriac o samotnom plytvaní potravinami, ktoré mohol zúžitkovať niekto iný."

On sám sa snaží podobným excesívnym nákupom vyhýbať. "Samozrejme, čerstvú zeleninu, ovocie a šaláty si na týždeň dopredu kúpiť nevieme, ich zásobu teda musím pravidelne dopĺňať. Snažím sa zužitkovať všetko, čo mi zostalo alebo pribudlo v špajzi. Napriek tomu, že potraviny u seba príliš neskladujem, mám toho určite dosť aj na najbližšie dva týždne. Skúste preto nazrieť aj vy do zákutí vašej kuchyne, mrazničky či chladničky a porozmýšľajte nad tým, čo by ste radi zužitkovali či skombinovali, som presvedčený, že na nejaký chutný recept určite natrafíte," uzatvára Michal Kordoš.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:38