shutterstock.com
StoryEditor

Toto je päť tipov na jesenné stravovanie od špecialistky na zdravú výživu

28.09.2020, 13:10
Životný štýl
Naplno sa nám rozbehli jesenné dni. Načerpanú energiu z letných dní je ideálne doplniť aj vhodným jedlom. Ako na to?

Tak ako meníme šatníky počas ročných období, rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. Pre leto sú typické ovocné a zeleninové šaláty, počas chladnejších dní treba do jedálnička zaradiť teplé kaše, polievky a koreňovú zeleninu.

Viac už v nasledovných tipoch na jesenné stravovanie:

Jedzte pravidelne. Sústreďte sa na to, aby boli jedlá počas dňa varené: dokonca aj raňajky a večera.
Ak ste si počas leta dopriali viac šalátov, uhoriek, paradajky, ovocie, smoothie, melóny a zmrzlinu, je opäť vhodný čas na zmenu. Zaraďte napríklad teplé raňajky. Ak ich máte radi sladké, pokojne si do nich pridajte kompót alebo džem, ktorý ste si zavarili v lete. Večerný letný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku.



Teraz je pravý čas na dlho varené polievky.
Pripravte si ju aspoň raz týždenne. Aj týmto spôsobom posilníte svoj imunitný systém a zároveň pridáte ľahko stráviteľné jedlo. Dlho varené polievky vás príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní.
Jednoduchý recept na zeleninovú polievku: Mrkvu, zeler, petržlen, čerstvú petržlenovú vňať, pór s mletým koriandrom, rascou a semiačkami senovky gréckej necháme variť 2 – 4 hodiny v dostatočnom množstve vody. Dochutíme soľou a čiernym korením. Petržlenovú vňať pridáme na záver. Môžeme samozrejme pridať aj mäso alebo strukoviny.

Jedzte viac zeleniny a ovocia, ktoré sú stále dostupné v našom regióne.
Najvýraznejšia je v tomto období tekvica hokkaido, viete ju pripraviť na viacero spôsobov: polievka, prívarok, ale veľmi dobre chutí aj pečená.Čoskoro totiž príde čas kvasenej zeleniny, pohánky, zemiakov, jabĺk, sušeného a zaváraného ovocia.

Choďte spať skôr.
Letné večery bývame dlhšie hore a tak to má byť. Je dlhšie svetlo a teplo. Teraz sa však skoro stmieva, dni sa skracujú. Žime v súlade s prírodou a ročnými obdobiami, aby sme zostali zdraví, fit a mali dostatok energie. A to znamená opäť ísť skôr spať. Najmä, ak ste často unavení a vyčerpaní, rada by som vám odporučila, aby ste išli spať pred polnocou.

Zodpovedne si priznajte: koľko máte stresu.
Je čas, aby sme sa v jesenných dňoch viac stlmili a vniesli do svojho života viac pokoja. Stres možno zdanlivo nesúvisí priamo s našim stravovaním, ale opak je pravdou, je zdraviu škodlivý a ovplyvňuje aj to, ako jeme: zajedanie sladkým/slaným alebo opačný extrém - nejeme vôbec. Rovnako sa treba vyhýbať sladeným nápojom.

Želám vám, aby zmena na vašom tanieri bola úspešná a vydržala čo najdlhšie, teda do prvých jarných dní. Držím vám palce! Určite to zvládnete, pomôže Vám k tomu aj FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram @ideovojezdravie, kde nájdete veľa inšpirácií a nápadov na jesenné stravovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:58