shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robia ženy pri intímnej hygiene

18.09.2020, 15:01
Životný štýl
Že intímna hygiena nie je žiadna veda a stačí sa len dôkladne umývať mydlom? Veľká chyba.

Každá žena už zažila ten nepríjemný pocit svrbenia či pálenia bez toho aby tušila, čo ho vlastne spôsobuje. Často za tým býva prehnaná hygiena, nosenie obtiahnutej spodnej bielizne či nesprávny spôsob utierania intímnych partií po vykonaní potreby. Starostlivosť o intímne partie by sa  však nemalo podceňovať. 

Výber spodnej bielizne


S kúpou spodnej bielizne si väčšina žien nerobí ťažkú hlavu. Bez akéhokoľvek rozmýšľania ju jednoducho hodia do nákupného košíka a viac sa jej výberom nezaoberajú. Obrovská chyba. Práve spodná bielizeň môže byť za intímnymi problémami, ktorých sa dlhší čas neviete zbaviť. Obzvlášť vtedy, ak nosievate nohavičky zo syntetického materiálu, ktoré sú tesné a vaše intímne partie v nich nemôžu voľne "dýchať". Teplo a vlhko sú ideálnymi podmienkami pre množenie baktérií. Pri dlhodobom nosení takejto spodnej bielizne hrozí problém s kvasinkovou infekciou. Ani tangá nie sú najlepšou voľbou. Lekári upozorňujú, že u ich nositeliek hrozí vysoké riziko prenosu baktérií z análneho otvoru do vaginálneho. Výsledkom je vznik mykózy či nepríjemnej infekcie.

Siahnite radšej po nohavičkách z prírodného materiálu. Materiál by mal byť priedušný, pričom skvelou voľbou je aj 100% bavlna alebo bambusové vlákna, ako píše timesofindia.indiatimes.com. Vďaka nim si zachováte zdravie intímnych partií.

Utieranie intímnych partií


Nasledujúce pravidlo by ste za žiadnych okolností nemali porušiť. Spomeňte si, ako si utierate intímne partie po skončení potreby na toalete? Gynekologička Alyssa Dwecková zdvíha varovný prst a upozorňuje, že sa treba utierať vždy spredu dozadu. Ak sa utierate v opačnom smere, riskujete presun baktérií z konečníka do močových ciest. Zvýšite si tým šance na infekcie močových ciest. Močová trubica je totiž krátka, takže baktérie sa môžu ľahko dostať do močového mechúra a onedlho budete čeliť bolestivému zápalu. Dokonca sa odporúča, aby ste sa po každej stolici umyli aj vodou.

Používanie vlhčených obrúskov


Aj keď sa vlhčené obrúsky na intímnu hygienu považujú za pomocníkov v akejkoľvek situácií alebo len pre príjemný pocit, nemali by ste to s nimi preháňať. Ak ich používate dlhodobo a takmer neustále, môžu narušiť vlhkosť intímnych miest. Celkovo s hygienou treba opatrne. V prípade, že to preháňate, stráca sa kyslé pH intímnych partií, takže sa ľahko môžu objaviť slabé zápaly či vaginálne mykózy. Pozor si treba dávať hlavne na vlhčené obrúsky s obsahom chemických látok a parfumov.

Umývanie sa mydlami


Prehnaná hygiena, kedy si intímne partie umývate intímnymi gélami a mydlami, narobí viac škôd ako úžitku. Umývanie pohlavného ústrojenstva niekoľkokrát za deň narúša prirodzenú mikroflóru. Obyčajné mydlá a sprchové gély dráždia citlivú pokožku a sú zásadité, takže nemajú čo robiť v oblasti intímnych partií. Používajte radšej produkty určené na intímnu hygienu s obsahom kyseliny mliečnej, ktorá udržuje v pošve nízke pH a chráni ju pred infekciami a patogénmi.

Výber toaletného papiera


Nepodceňuje výber toaletného papiera, inak sa vám to môže vypomstiť. Nesprávny druh je zodpovedný za zdravotné problémy intímnych partií, ktorých sa len tak ľahko nezbavíte. Neodporúčajú sa hlavne parfumované toaletné papiere, ktoré môžu spôsobiť zápaly a infekcie. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 07:42