shutterstock.com
StoryEditor

Chudnutie je spojené so psychikou: Nastavte si hlavu na nový životný štýl

10.09.2020, 18:00
Životný štýl
Autor:
run
Od nadváhy cez veľké rozhodnutie k prísnej diéte a cvičeniu. Chvályhodná cesta! Lenže úplne nový životný štýl s nami môže pekne zamávať. Spolu so psychologičkou Kamilou Jetmarovou sme sa zamysleli nad tým, ako môže chudnutie a zmeny s ním spojené ovplyvniť našu psychiku a ako celý proces obrátiť vo svoj prospech.

Chudnutie nie je iba tak. Kto to niekedy skúšal, tak vie, že zhodiť hoci aj pár kíl niekedy vyžaduje veľa práce nielen so svojím telom, ale hlavne so psychikou. V prípade, že je tých kíl navyše dvadsať alebo aj viac, môže sa stať, že stratíte motiváciu. Začnete lepšie a menej jesť, chodiť, cvičiť. Pár kíl pôjde dole hneď. Zrazu ste sa však „zasekli“, hoci makáte stále rovnako. Prepadnete pochybnostiam, že sa tej hory tuku nikdy nezbavíte. Alebo ešte horšie, dokonca pár kíl priberiete. Mimo vás ide aj inak úplne logické vysvetlenie odborníkov, že svaly sú ťažšie ako tuk a cvičením vám narástli, hoci zatiaľ ich nie je vidno.

Vôľa vystúpiť z komfortnej zóny
Podľa psychologičky Kamily Jetmarovej je zásadné mať pevnú vôľu, nestrácať ju a neustále ju podporovať. Hlavne jej obetovať svoj doterajší životný štýl. „Ak chceme chudnúť, znamená to, že chceme zmenu. Potrebujeme teda zmeniť svoje zvyky, návyky, stereotypy. A to môže byť často bolestivé,“ hovorí spoluautorka knihy Neztraťte motivaci v době blahobytu, v ktorej sa s kolegom Mariánom Jelínkom venujú práve motivácii na šport a chudnutie.
„V praxi to znamená, že keď chcem napríklad niečo urobiť s nadváhou, musím mať buď dostatočné vôľové vlastnosti, aby som dodržoval správne stravovacie návyky a adekvátne tomu i určité pohybové aktivity, alebo ma tento životný štýl jednoducho musí začať baviť, uspokojovať. Často sa stáva, že keď sú výstupy z komfortnej zóny spočiatku zabezpečované cez aktiváciu vôľových vlastností, po určitom čase začnú človeka baviť a napĺňať, daná činnosť sa stane neodmysliteľnou súčasťou jeho života. Dôjde k akémusi emočnému zapáleniu pre danú aktivitu, emočná väzba sa môže neustále posilňovať, až môže dostať napríklad i hodnoty vášne,“ píšu autori vo svojej knihe. Pozitívne výsledky nášho snaženia je nutné občas trošku hľadať. Nemusíme ich napríklad hneď vidieť na ručičke váhy, ale potom si zrazu uvedomíme, že sa nám trochu zlepšila kondícia, pohyblivosť, že sme vďaka cvičeniu spoznali nových ľudí, nové miesta alebo si kúpili nové krásne turistické topánky. Všetko sa ráta, aj keď sú to zo začiatku iba „prkotiny“.

Nebojte sa požiadať o pomoc
„Keď sa rozhodneme chudnúť a máme veľkú nadváhu, prvých pár kíl ide dole doslova hneď. Napríklad stačí iba prestať piť sladké nápoje alebo sa obmedziť večer pri televízii a výsledky sú okamžite poznať. To nás nabudí možno ešte k väčšiemu odriekaniu, ale... od určitej hranice už to tak rýchlo nejde,“ vysvetľuje Kamila Jetmarová. Nastáva moment veľkej skúšky našej vôle. „A práve tento moment vnímam ako kritický bod. Niekedy môže pomôcť dobrý kouč alebo fitnes tréner ako podpora,“ radí psychologička. Jetmarová prirovnáva obezitu k inému problému, s ktorým mnohí z nás zápasia, ale málokedy ho premôžu: „Všímajte si jednu vec. Asi všetci fajčiari vedia, že fajčenie nie je zdravé, ale malá časť z nich naozaj fajčiť prestane. Rovnako tak tuční ľudia vedia, že sú tuční, ale iba malá časť naozaj dlhodobo schudne. S kolegom Marianom Jelínkom sa touto problematikou dlhodobo zaoberáme a hľadáme spúšťače, ktoré podporia vytúženú zmenu. Ciest k úspechu je určite veľa, ale ak nás činnosť, napríklad chudnutie, začne baviť a ešte v nej nájdeme hlbší zmysel, je úspech zaručený.“

„Koho baví chudnutie?“ hovoríte si zrejme. Pozrite sa na to inak: koho by nebavil výsledok chudnutia – zlepšenie vzhľadu, pohyblivosti, kondície, zníženie rizika ochorenia? Ak sa snažíte zbaviť kíl navyše, napíšte si všetky plusy chudnutia na papier. Napíšte i maličkosti, ako je kúpa oblečenia, ktoré ste si s „pupkom“ alebo „veľkým zadkom“ nemohli dovoliť. Neberte diétu ako očistec a hladovanie, ale začnite vyhľadávať dobroty medzi zdravými jedlami. Možno sa budete diviť, koľko pozitív nakoniec nájdete. Zmena je život. Prijmite ju so všetkým. Nielen počiatočný neúspech, ale i zmena stravovacích návykov môže spôsobiť psychické ťažkosti. „Ak radikálne zmeníme diétu – spôsob stravovania, môže to byť naozaj šok nielen pre telo, ale aj pre myseľ, s tým je niekedy zložité vysporiadať sa. Z vlastnej skúsenosti však viem, že u každého človeka to funguje inak. Viem si predstaviť extrémne situácie, keď veľkosť motivácie prekoná i tú najväčšiu prekážku,“ hovorí Jetmarová.

​Pozrime sa na tento prípad. Hviezda televíznych obrazoviek, slávna moderátorka Oprah Winfreyová odkryla príbeh muža, ktorý radikálne schudol. Úplne totiž zmenil svoj životný štýl, pretože jeho dcéra ochorela a potrebovala transplantáciu obličky. On bol potenciálny darca, ale bol pritučný a transplantácia bola nemožná. „Príkladov, keď ľudia radikálne zmenili svoje správanie, pretože v zmene videli zmysel, je veľa. Ak v zmene zmysel nevidíme, úspech sa dostaviť tiež môže, ale je veľká pravdepodobnosť, že nebude dlhodobý. Vôľa sa vyčerpá skôr, ako ju budeme môcť doplniť,“ zhŕňa Kamila Jetmarová. Zmysel svojho chudnutia si musí nájsť každý sám – pre niekoho to môže byť ťažké a v takom prípade nie je žiadnym zlyhaním obrátiť sa na psychológa alebo kouča, ktorý vám ho pomôže nájsť. Psychologička preto cituje svojho kolegu, úspešného kouča Mariana Jelínka: „Nezáleží na veľkosti prekážky, ale na veľkosti zmyslu, ktorý v prekonaní prekážky vidíme.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:15