Najnovšie výskumy dokazujú, že sa nemusíme báť ani dlhodobej konzumácie kofeínu. Telo sa však po určitom čase stáva odolným voči jeho účinkom, preto je dobré si od neho občas dať pauzu.
S kofeínom jednoduchšie schudneme
Po užití kofeínu sa v tele zvyšuje hladina adrenalínu, hormónu, ktorý nám pomáha prekonať stresovú situáciu. Následkom toho sa zintenzívňuje činnosť srdca, ale predovšetkým centrálnej nervovej sústavy.
Kofeín taktiež podporuje vylučovanie tukov z tkaniva. Vďaka tomu dochádza počas športu k väčšiemu odbúravaniu tukov a jednoduchšiemu chudnutiu. „Kofeín predlžuje športový výkon a zvyšuje bdelosť pri dlhom tréningu. Práve pre túto vlastnosť je cenený u športovcov, ktorí po ňom často siahajú vo forme guaranových tabletiet alebo kávy. Skvelý je aj v prípade, že nie ste športovec. Účinok však nie je trvalý, preto odporúčam si z času na čas dať pauzu od kávy a neskôr sa k nej znova vrátiť,“ hovorí fitnestréner a výživový poradca Jiří Skála.
Je prospešnejší viac, ako sa predpokladalo
Kofeín má pre naše telo viacero zdravotných benefitov. Okrem zvýšenia výkonu, oddialenia únavy, predovšetkým tej psychickej, dochádza k uvoľneniu svalov a zlepšeniu dýchania. Kofeín zbystruje myslenie a pomáha koncentrovať sa v náročných situáciách.
„Niektorí ľudia sa boja, že po pravidelnej konzumácii kávy budú mať príliš vysoký tlak alebo zaťažené obličky. Pravda je, že dlhodobé pitie, naopak, podporuje činnosť cievnej sústavy a nepreťažuje ju,“ vysvetľuje výživový poradca.
Rovnako to podľa neho platí o obličkách, časom prestávajú byť kofeínové nápoje pre organizmus močopudné. „Zdraviu prospešné sú 3 až 4 šálky kávy či čaju, čo zodpovedá 230 – 408 mg kofeínu na deň. Ten v tele pôsobí až 6 hodín, preto je dobré dať si posledný dúšok popoludní. Vtedy sa čaju a kávy naozaj báť nemusíme,“ uzatvára Skála.
Bez sladenia, bez mlieka...
Ak sa snažíte o redukciu hmotnosti, alebo sa len jednoducho chcete stravovať zdravšie, káve alebo čaju sa vyhýbať nemusíte. Stavte radšej na zdravšiu formu, ktorá vám vďaka minimu cukru postráži líniu a vy tak môžete pustiť starosti z hlavy a len si vychutnať lahodnú proteínovú ľadovú kávu alebo matcha čaj. Ak chcete mať svoj nápoj naozaj zdravý, zabudnite na sladenie. „Biely ani trstinový cukor, med či iné sladidlá by nemali byť vmiešané do nápoja, pretože sa z neho razom stane kalorická bomba, ktorá vám v ceste za chudnutím naozaj nepomôže. Najideálnejšie je preto vypiť nápoj bez sladidiel, mlieka či smotany a nechať tak vyniknúť jeho pravú chuť,“ odporúča Skála.
Vedeli ste, že:
... v spoločnosti sa objavuje mnoho mýtov o škodlivosti kofeínu a čoraz viac ľudí presviedča iných o tom, že pitie kávy škodí. Štúdie však výpovede o negatívnom vplyve pitia kávy nepotvrdili.
... sa potvrdilo, že ľudia, ktorí pijú kávu, sú menej ohrození rizikom Parkinsonovej choroby v porovnaní s tými, ktorí si tento nápoj nedoprajú vôbec.
... kofeín má tiež pozitívny vplyv pri cukrovke druhého typu.
... kofeín je alkaloid – známy predovšetkým pre svoju schopnosť stimulácie nervového systému a srdcovej činnosti. Vďaka tomu sa stal najrozšírenejším stimulantom na svete a ľudia ho hojne využívajú na to, aby potlačili únavu a prebúdzali bdelosť.
... tvrdenie, že káva dodáva energiu, je nepravdivé. Kofeín obsiahnutý v káve iba stimuluje nervový systém a človek má pocit, že má viac energie.
Medzi najbežnejšie zdroje kofeínu patrí:
káva - obsah kofeínu je daný individuálne, ale v priemere šálka kávy obsahuje asi 200 mg kofeínu
čaj - (nielen zelený), obsahuje asi 70 mg kofeínu
kola - pohár koly obsahuje približne 50 mg kofeínu
čokoláda - mliečna obsahuje na 100 g asi 23 mg kofeínu (horká čokoláda má vyšší obsahu kofeínu)
tablety na utíšenie bolesti - obzvlášť na bolesti hlavy
výživové doplnky
Teín, mateín i guaranín
Kofeín sa vyskytuje nielen v káve, ale aj v ostatných potravinách. „V čaji nájdeme teín, v guarane guaranín a v čaji yerba maté je to mateín. Chemicky ide o rovnakú látku – kofeín,“ vysvetľuje výživový poradca a fitnestréner. Už v praveku ľudia vedeli, že konzumácia určitých rastlín zjednodušuje prácu a zlepšuje náladu. Neskôr prišli na to, že účinok kofeínu sa násobí zaliatím horúcou vodou, napr. v káve či čaji.