shutterstock.com
StoryEditor

Nutričná špecialistka: Mali by sme jesť sezónne a lokálne potraviny

05.06.2020, 14:30
Životný štýl
Autor:
Fit život
Neprirodzená chuť, vzhľad, umelá čerstvosť a fakt, že mnoho dovážaných potravín prakticky dozrieva v kamiónoch, nás núti zamyslieť sa, čo to vlastne konzumujeme.

Vedci dlhodobo upozorňujú na základný fakt: celým dlhým vývojom sa prispôsobujeme práve oblasti, v ktorej žijeme. Vytvára sa symbióza medzi naším zdravotným stavom a produktmi, ktoré u nás rastú. Lokálne a sezónne potraviny sú pre nás prirodzenou stravou a naše telá sú dlhou genézou na ne navyknuté, a preto sú pre naše zdravie i najlepšie. V skratke to znamená, že kyslá kapusta, chren s cviklou, cesnak a domáca cibuľa nám môžu pomôcť pri prevencii ochorení i pri problémoch omnoho viac ako citrusové šťavy alebo iné málo známe, pre nás neprirodzené plody. Tie prakticky jesť nepotrebujeme a je úplne logické, že telo môže na geograficky vzdialené potraviny zareagovať prehnanou reakciou imunitného systému – alergiou.

​Nemôžeme sa sťažovať, že by u nás počas roka rástlo málo chutných plodín. Každé ročné obdobie poskytne niečo, čo je pre náš organizmus dôležité a vôbec sa nemusíme obávať jednotvárnosti. Konzumovať domáce sezónne produkty má však mnoho iných výhod, ak si odmyslíme tie prvoradé – zdravotné, ktoré sú pre našu imunitu mimoriadne dôležité.

Keď sa upriamime na domáce sezónne produkty, vždy máme záruku, že sú čerstvé, a tým pádom aj chutné, že cesta, ktorú prešli z farmy k nám bola podstatne kratšia, ako zo vzdialených krajín.
Navyše, podporíte prácu Slovákov. Domáce produkty bývajú i ekonomicky výhodnejšie.
Nikoleta Rebrová, nutričná špecialistka

Plusy lokálnych a sezónnych potravín:
• čerstvosť
• chuť
• vôňa
• prirodzenosť
• kvalita
• bez chemických úprav a prídavných látok
• primeraná cena
• známy pôvod

​Jahody
Jahody obsahujú síce do 90 % vody, ale sú bohatým zdrojom vitamínov, a to A, B, C, E a K, okrem toho majú v sebe aj karotén, kyselinu listovú a minerály ako draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď.
Marhule
Sú bohatým zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny, železa, vápnika, horčíka, fosforu, draslíka, obsahujú tiež zinok, selén, sodík, meď, mangán, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K.
Čerešne
Čerešne obsahujú najmä vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B, E a A. Skrývajú v sebe aj horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a kremík. Pre vysoký obsah jódu priaznivo vplývajú na činnosť štítnej žľazy.
Jablká
Sú ideálnou zdravou desiatou, ale pomáhajú aj pri chudnutí. Môže za to vláknina pektín, ktorá vyvoláva dlhší pocit nasýtenia v žalúdku, následne prijímame menej kalórií. Vďaka tomu sa hladina cukru drží na konštantných hodnotách a neprichádza pocit vlčieho hladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 18:33