shutterstock.com
StoryEditor

Výživová poradkyňa pomenovala najčastejšie chyby našej výživy

09.02.2020, 14:00
Životný štýl
Je veľký problém, ak nejeme päťkrát denne a čo by malo tvoriť gro nášho jedálnička? Odpovedá profesionálka vo svojej oblasti.

Z čoho sa skladá váš jedálniček?

Na moje telo musím byť veľmi prísna, akýkoľvek krok vedľa sa mi veľmi rýchlo spočíta. Výživu ťažko zhrnieme do pár viet, pretože sú živiny a potraviny, ktoré potrebujem na dennej báze, a sú aj také, ktoré mi postačia raz za čas. Napokon sú aj také, ktoré by som jesť nemala, a predsa si ich občas neodpustím. Gro jedálnička však určite tvorí zelenina v akejkoľvek forme s dobrými tukmi ako maslo alebo olivový olej. K tomu vždy patria vhodné a dostupné proteíny ako syry, vajíčka, ryby, občas mäso, bravčové, hovädzie, morčacie. Mliečne výrobky ako kefír, neochutený jogurt párkrát za týždeň. V lete určite aj čerstvé ovocie, v limitovanom dennom množstve. V našej chladničke to nevyzerá ako v supermarkete, máme vždy základné potraviny, a to na optimálnu výživu postačuje. Žiadne komplikované recepty ani hodiny varenia. Stravujem sa jednoducho, ale výživne. Niekedy si dám, samozrejme, aj to, čo by som nemala, napríklad ultrasladkú zmrzlinu s rastlinnými tukmi, s plným vedomím, keď viem, že mám na najbližšie týždne pokoj a môžem pokračovať vo svojom režime.

 

Ako ste na tom so sladkosťami? Čo odporúčate dopriať si, aby sme zahnali chuť na sladké?

Najlepšia voľba sladkostí je doma pripravený koláč s ingredienciami, ktoré máme pod kontrolou. Pre mňa je bežná sladkosť proteín alebo proteínová tyčinka. Na komerčných sladkostiach je zlé to, že nemajú ani jednu vhodnú ingredienciu.

Akou múkou ste nahradili klasickú bielu a prečo?

Pšeničná múka má pramálo spoločné s pôvodnou pšenicou spred 60 rokov. Vhodnejšia je špaldová, aj keď lepok môže byť stále pre niekoho agresívny, potom je dobré skombinovať kokosovú alebo amarantovú múku, prípadne inú alternatívu. Lepok sa dá v ceste nahradiť pomerom vajec, ktoré cesto napríklad z kokosovej múky zlepia. Vždy je dobré vyskúšať inú alternatívu.

Aké sú tri najčastejšie chyby našej výživy?

Mnoho ľudí si stále myslí, že cestoviny sú súčasťou zdravej výživy, alebo že rezeň je ultranezdravá potravina. Vždy sa treba pozrieť na kvalitu danej potraviny. Aj taká slanina môže byť zdravá, ak má patričnú domácu autentickú kvalitu a neskombinujeme ju pri večeri s dvoma drevorubačskými krajcami chleba. Takisto rezeň, ak si ho pripravíme doma z biomäsa a vypražíme na masle ghee alebo bravčovej masti, je mnohokrát lepšia voľba pre naše zdravie ako pšeničné cestoviny.

Ľudia nestíhajú jesť päťkrát denne. Je to veľký problém?

Neviem, či konzumovať jedlo päťkrát za deň je dobrý nápad. Neexistuje, aby pracujúci človek fungoval rovnako ako profesionálna fitneska. Častým jedením musia kyseliny v našom tele neustále pracovať a držíme glykemickú krivku neustále na vysokých obrátkach, a tak sa stávame neflexibilní a závislí od jedla.

Aký je váš recept na trvalé schudnutie alebo ktorá diéta je podľa vás najlepšia?

Hlavne si treba povedať, že stačilo už diét, ktoré majú „jojo“ efekty. Treba si nastaviť zdravý a udržateľný životný štýl, ktorý nám vyhovuje. Aj upratovačka má iný denný režim ako nočný strážnik alebo riaditeľ veľkého podniku. Je dôležitá personalizácia a dostupné odborné informácie tak, aby ľudia mohli urobiť praktické kroky smerom k zlepšeniu svojho životného štýlu, zdravia, formy, ale aj lepšej energii a osobnej prosperite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:29