shutterstock.com
StoryEditor

Tieto sny sa nám snívajú najčastejšie. Vieme, čo znamenajú

02.06.2020, 13:30
Životný štýl
Zaujímavosti o záhadnom ľudskom snívaní nielen z vedeckého hľadiska.

Sny odpradávna fascinujú nielen tých, ktorým sa snívajú, ale aj šamanov, filozofov, vedcov a psychoanalytikov, ktorí sa snažia odhaliť ich význam, skryté posolstvo či obraz vnútorného ja. Napriek tomu, že sa dnes o snívaní, ktoré bolo kedysi opradené mnohými mýtami, vie oveľa viac než v minulosti, odborníci stále nevedia, prečo ľudia vlastne snívajú. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že sny pomáhajú telu aj mysli odpočívať a regenerovať. Slúžia na udržanie spánku a neutralizujú pôsobenie negatívnych vonkajších vplyvov. Sny reagujú na vonkajšie podnety, aby zabránili prebudeniu a chránili tak spánok. Určite sa vám už stalo, že sa rušivé podnety okolo vás, napríklad zvuk budíku alebo hlasy, stali súčasťou vášho sna. Tak to je presne ono. Podľa iných názorov zasa počas snívania myseľ spracováva a vyhodnocuje udalosti uplynulého dňa a sen vám poskytuje úľavu od stresu a priestor na potlačované emócie.

Zatiaľ iba teórie
Existujú štyri základné teórie, ktoré sa snažia vysvetliť, prečo ľudia snívajú. Jedna z nich tvrdí, že sny sú vlastne akási kompenzácia za to, čo sa deje v stave vašej bdelosti. Človek, ktorý v živote veľmi trpí, tak môže snívať o tom, že lieta, navštevuje fantastické miesta a cíti sa blažene. Naopak, človeku, ktorý je v živote úspešný, sa sníva o prehrách, zlyhaní a nepochopení. Druhá teória tvrdí, že sny pomáhajú upevňovať pamäť. Väčšina snov totiž obsahuje udalosti a príhody, ktoré ste zažili nedávno. Týmto spôsobom môže mozog spracovávať a organizovať stimuly, ktoré ste počas dňa vstrebali. S touto teóriou súvisí aj tretia, podľa ktorej pomáhajú sny človeku riešiť problémy. Na vyriešenie akejkoľvek prekážky sú totiž potrebné informácie uložené v spomienkach – a práve snívanie vám pomôže tieto spomienky zorganizovať a upevniť. Niektorí vedci sa navyše domnievajú, že mozog pokračuje aj vo fáze spánku v spracovávaní problémov z bdelého stavu a neustále sa snažia nájsť ich riešenie. Iste ste si všimli aj to, že sny sú egocentrické. Vždy sa v nich v hlavnej úlohe objavujte vy. Štvrtá teória tvrdí, že je to preto, že sny odrážajú vaše priania a túžby, ale aj strach. S touto teóriou prišiel známy psychoanalytik Sigmund Freud. Podľa neho sú sny priamym dôsledkom potlačovaných emócií a odrážajú vaše priania a túžby. V snoch môže vaše podvedomie dokonca odhaliť aj také túžby, ktoré sa vaša vedomá myseľ naučila potláčať.

S výkladom pomôže psychoanalýza aj snár
Metódy, ako vykladať sny, sa objavujú v celej histórii ľudstva. Za jedinú vierohodnú metódu je však považovaný len analytický výklad snov založený na učení Sigmunda Freuda. Táto metóda rozoberá sen na čiastočné objekty a deje, ktoré skúma samostatne na základe voľných asociácií snívajúceho. Dajú sa však ostatné teórie zaoberajúce sa výkladmi snov zavrhnúť? Môžeme vyhodiť snár a nebrať do úvahy vnútorné pocity? Možno je snívanie naozaj niečo, na čo vedecké teórie tak úplne nestačia. Čosi, čo môžete vnímať a vykladať iba intuitívne.

Čísla a fakty
Každý človek má za noc 8 až 10 snov, z ktorých každý trvá od niekoľkých sekúnd až po desiatky minút. Sny prichádzajú v oboch fázach spánku (REM aj NREM), v každej však trochu inak. V REM fáze bývajú živé, farebné a skôr nelogické. Snívanie v NREM je, naopak, skôr obyčajné a jednoduché. Väčšina ľudí si však na tie najzaujímavejšie sny po prebudení nespomenie alebo si vybaví maximálne jeho útržky. Je to preto, že počas „snovej“ fázy spánku REM nie je mozog nastavený na ukladanie informácií do trvalej pamäti.


O čom sa nám najčastejšie sníva

  • Prenasledovanie
    Sny o prenasledovaní si väčšina ľudí pamätá dobre. Vzbudzujú totiž silné emócie, ako sú strach a úzkosť. Najčastejšie sú vykladané tak, že od niečoho utekáte a vo svojom živote nevenujete pozornosť tomu, čomu by ste mali.
  • Bludisko
    Ak sa v sne ocitnete v bludisku, tak väčšinou preto, že vás trápia dlhotrvajúce starosti, a mali by ste popremýšľať nad tým, čo sa pokúšate vyriešiť alebo čo v živote vlastne hľadáte.
  • Oheň
    Je jedným z najdôležitejších symbolov, a ak v sne nič neničí, poukazuje väčšinou na to, že prišiel čas niečo v živote zmeniť a posunúť sa ďalej. Zamyslite sa nad tým, v akej oblasti svojho života stagnujete a niečo s tým spravte.
  • Padanie
    Opakované a nekontrolované pády v snoch poukazujú na to, že je potreba, aby ste znovu získali kontrolu nad svojím životom. Skúste popremýšľať nad tým, čomu sa v živote vyhýbate a čo odkladáte, a zapracujte na zmenách k zlepšeniu.
  • Lietanie
    Ak snívate o lietaní, snaží sa vám vaše podvedomie povedať, že prišiel čas začať si plniť svoje vlastné ambície. Kam v živote smerujete? Po čom túžite a ako toho dosiahnuť? Sny o lietaní vás väčšinou nabijú energiou a pocitom, že zvládnete všetko, čo si zaumienite. Tak smelo do toho!
  • Nahota
    Ste v sne nahí? Zamyslite sa nad tým, či sa náhodou nebojíte, že niekto odhalí vaše nedostatky. Alebo snáď máte strach z toho, že vyjde najavo, kým ste v skutočnosti? Ak je vo vašom sne niekto iný, poukazuje to na odhalenie pravdy.
  • Tehotenstvo
    Požehnaný stav v sne znamená mohutný rast a rozvoj vo všetkých oblastiach. Môže ukazovať na nové plány, realizáciu skrytých prianí, nový životný smer, projekt a prestavby, ktoré spriadate o svojej budúcnosti a do ktorých by ste sa mali pustiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:16