shutterstock.com
StoryEditor

Rady priamo od psychologičky: Takto privediete deti k športu a udržíte ich v pohybe

22.05.2020, 09:15
Životný štýl
Šport je pre deti vhodnou náplňou voľného času i spôsobom, ako sa zbaviť prebytočnej energie. Ako ale deti v dobe televízie, internetu a chytrých mobilov prinútiť k pohybu? Psychologička Iveta Klečková radí byť trpezlivým rodičom, ktorý dieťa počúva a chváli ho aj za malé úspechy a snahu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že pravidelná fyzická aktivita ako u dospelých, tak aj u detí, zlepšuje nielen fyzickú kondíciu a výrazne posilňuje imunitný systém, ale tiež pozitívne ovplyvňuje duševný stav. V dnešnej dobe, kedy deti väčšinu času trávia v školských laviciach alebo doma pri počítači, sa však pohyb z bežného života postupne vytráca, ako píše idnes.cz. Šport pritom dáva možnosť nielen rozvíjať svoju fyzickú zdatnosť, ale tiež okúsiť pocit omamného víťazstva i bolestnej prehry. Deti sa tak učia vďaka nemu lepšie zvládať svoje emócie.

Podľa psychologičky Ivety Klečkovej veľa záleží aj na tom, ako sa vedia s výhrou a prehrou vyrovnávať rodičia - aký príklad dieťaťu dávajú. "Hovorím si, aké to asi je prehrať, keď viem, že vo dverách to otecko bude hlásiť všetkým doma a že ho bude zaujímať len výhra a prehra. Páči sa mi Váš prístup, že šport je hlavne o pocite a o tom zažiť srandu, užiť si to, mať zábavu s kamarátmi a výhra je niečo, čo je tiež fajna, ale nie je možné vyhrať vždy. Dá sa aj povedať, že prehra je dobrá, pretože naučí deti prekonávať nezdary či neúspechy. Skúste o tom so synčekom a s mužom trpezlivo hovoriť," poradila psychologička čitateľke, ktorej syn veľmi ťažko nesie prehru a stráca kvôli nej motiváciu.

Chváľte ich

Dôležité je podľa nej aj deti chváliť za malé a čiastkové úspechy, oceniť ich snahu aj pravidelné navštevovanie tréningov. A nenechať sa rozhodiť tým, ak chce dieťa skúsiť iný šport. "Deti hľadajú, čo ich bude najviac baviť a kde sa budú najlepšie cítiť. Ja by som sa zamerala na to, prečo chcú zmenu. Čo sa deje, že sa im na krúžku, ktorý celý rok navštevujú prestalo páčiť. Veľkú úlohu zohráva aj osobnosť lektora / trénera, kolektív kamarátov, ale aj to, či dieťaťu daný šport ide a je v ňom úspešné alebo či skôr zlyháva," radí čitateľke, ktorej deti zatiaľ striedajú športy pomerne často.

Ako vplýva šport na ich psychiku? 

Pravidelné športovanie má pozitívny vplyv na život a psychiku dieťaťa. Pri fyzickej záťaži totiž dochádza k odbúravaniu stresových hormónov a vylučovanie endorfínov, ktoré telu prinášajú príjemné pocity. Po fyzickej námahe dôjde k následnému pocitu uvoľnenia svalových skupín a súčasťou športovania býva často i relaxácia, ktorá výrazne znižuje napätie aj úzkosť u detí.

"Nesporným faktorom je aj zvyšovanie sebavedomia dieťaťa, ktoré rozhodne šport prináša, pretože ak prebieha pohyb uspokojivo a ak je pozitívne vnímaný, narastá aj sebavedomie jedinca. Dieťa tak dosahuje postupne malé úspechy. Rovnako veľmi pozitívny vplyv na psychiku dieťaťa má aj hra, ktorá umožňuje zdieľať svoje zážitky a pocity v skupine a nájsť si medzi nimi nových priateľov," uvádza Iveta Klečková.

Dôležitý je aj prístup rodičov

Nemenej významným faktorom je potom aj to, akým spôsobom k športu pristupujú samotní rodičia a či dieťa k pohybu dostatočne motivujú. Na druhú stranu na neho ale nesmú ani moc tlačiť a dávať na šport zbytočne veľký dôraz - neprípustné je kričanie, nadávky (či na vlastný tím, alebo na súpera) a ponižovanie. Naopak by mala byť vždy ocenená snaha a rodičia aj tréneri by mali v deťoch podporovať ducha fair play, rovnako ako umenie dôstojne prehrávať.

Nesnažte sa deťom vnucovať svoje vlastné záujmy a radšej im dajte možnosť, nech sa na výbere športu samy podieľajú. K tomu vám môžu pomôcť najrôznejšie ukážkové hodiny. Na nich získate predstavu o tom, ako lekcie prebiehajú a či sa deťom budú páčiť. "Niekedy deti chcú robiť šport, ktorý robí ich kamarát. Toho je dobré využiť, lebo aj to je pre dieťa dobrou motiváciou, že chodí športovať s kamarátmi. Šport potom neberie ako nutnosť, ale ako zábavu," uvádza Iveta Klečková, psychologička. Dôležitá je potom aj osobnosť lektora alebo trénera, ktorý vaše dieťa povedie.

Ako dobrý príklad pozitívnej motivácie uvádza Klečková aj najrôznejšie športové turnaje, ktoré umožnia dieťaťu stretnúť sa s rovnako zameranými deťmi a užiť si tímového ducha. Ako príklad uvádza Coca-Cola Cup, ktorý ponúka víťaznému tímu školákov z Česka alebo Slovenska možnosť ísť na futbalové Euro a stretnutie s legendou Jánom Kollerom.

Iveta Klečková odporúča rodičom práve aj využívanie športových idolov k motivácii detí: "Je však potrebné dávať pozor na to, čo je tou hlavnou motiváciou pre dieťa. Mal by to byť pohyb samotný a radosť z aktivity a nie to, že má hokejista alebo futbalista ferrari," upozorňuje psychologička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:55