shutterstock.com
StoryEditor

Ak chcete byť v sedemdesiatke zdraví a krásni, treba na tom pracovať. Hneď!

04.05.2020, 19:00
Životný štýl
Toto nie je článok o vráskach, aj keď ich úplne nevynecháme. Toto je článok o tom, že najneskôr okolo štyridsiatky by sme mali myslieť na to, že ak chceme byť na starobu zdravé a krásne, treba na tom pracovať.

Zdravie na prvom mieste
Spoliehať sa na dobré gény je hlúpe. A my hlúpe nie sme. Sú veci, ktoré úplne neovplyvníme – od stresu cez nedostatok spánku pri deťoch až po chrípkovú epidémiu, ktorá chytí úplne každého vo vašom open space. Ale v princípe je len na nás, ako budeme vyzerať, keď budeme mať viac ako 60 rokov, a hlavne je na nás to, ako sa budeme cítiť.

​Štatistiky na Slovensku, čo sa týka prevencie, sú smutné. Nepochopiteľne vysoké percento žien vynecháva preventívne prehliadky u gynekológa, nemálo žien vynechá aj kontrolu šesť týždňov po pôrode. Máme plné kadernícke salóny, pekne upravené nechty, ale k zubárovi ideme len vtedy, keď už nezaberá ibalgin. A pritom je dôležité sledovať tlak, sledovať krvný obraz, mať odpozorované problémy s metabolizmom. Je dôležité dávať si pozor na zrak, rozpoznávať, či je zabúdanie len roztržitosť alebo má aj iný charakter, nie je vôbec márnivé poznať tvar svojich znamienok a pozorovať ich zmeny. Lebo my ženy sme tie, okolo ktorých sa tvorí rodina. My sme majáky pre mužov, pre deti, my sme tie, ktoré určujú atmosféru v domácnosti, stojí na nás veľa vecí, ktorých sme si vedomé, ale aj takých, o ktorých ani nevieme.
Lekári sú vďační za ľudí, ktorí sa o seba starajú aj tak, že chodia na preventívne prehliadky. V prípade problému tak majú oveľa väčší priestor na zlepšenie vášho stavu, lebo čím skôr naň prídu, tým viac možností majú, ako vám s ním pomôcť.
Ale to všetky vieme :-). A mali by sme sa podľa toho správať. Ak chceme byť vitálne starenky.

Stres je nepriateľ
Stres nemajú len tie ženy, ktoré kmitajú v robote, majú veľa povinností, zastávajú post, ktorý si vyžaduje veľa zodpovednosti a rozhodovania. Stres má každá z nás, ktorá si ho pripúšťa a ktorá s ním nevie zatočiť. Nemusí to byť ani vidno, je to vec vnútorného prežívania, spracúvania dennodenného života. Ak veci, ktoré sa vás dotknú, ktoré vás urazia alebo vám nie sú príjemné, nepomenujete nahlas, ak si ich nechávate pre seba a ten pocit krivdy, smútku alebo akéhokoľvek iného negatívneho nastavenia neporiešite, stres máte. Možno oveľa väčší ako tie, ktorých životné tempo sa vám zdá vražedne rýchle. Stres je totiž vec toho, ako si pripúšťate všetko to, čo sa vám deje. Ako vám to dokáže zmeniť náladu. Ako to dokáže zmeniť vaše správanie. Myslenie. Spanie – nespanie.

​Recept je teoreticky jednoduchý, v praxi sa ho mnohé učíme roky. Vždy si všetko vyrozprávať, stáť si za svojou potrebou psychickej pohody, oddýchnutosti. Nerobiť „slúžku“ ani deťom, ani mužovi, ani iným členom rodiny, čo neznamená, že budete chodiť každý víkend na wellness pobyt s kamarátkami, ale to, že riady môže umyť syn, podlahy dcéra a vysávač v mužskej ruke je tiež celkom sexi :-).
Stres z toho, čo od nás očakáva spoločnosť, sa dá vytesniť veľmi jednoducho. Ísť svojou cestou, nedať sa vohnať do slepej ulice povinností a záväzkov, radšej sa uskromniť, ak ide o peniaze, radšej mať viac času, pohody a zážitkov s deťmi.
Profesorka Daisy Fancourt, ktorá pôsobí na University College of London, tvrdí, že ak sa žena nenaučí so stresom narábať vedome, mala by si pri jeho znížení pomáhať barličkami. Hudbou, ktorá vám pomôže sa buď vyplakať, alebo vás upokojí, hlasným spevom, ktorý z vás vyplaví adrenalín. Najviac však odporúča bubnovanie :-). Čo na to vaši susedia, to neviem.

Pohyb je dôležitý
Lebo je veľa takých, ktoré síce sú štíhle, ale telo má ďaleko k pevnosti. A to je dôležité, aby sme boli najmladšie čo najdlhšie. Pružnosť, ohybnosť, pevnosť je podstatnejšia ako to, či nosíte konfekčné číslo 38 alebo 42... Cvičenie však neznamená, že musíte chodiť do posilňovne, makať s činkami, neznamená to nič, čo by vám bolo nepríjemné. Môžete behať, môžete cvičiť jogu alebo pilates, môžete sa len prechádzať. S deťmi, so psom, samy so sebou. Čím sme staršie, tým je dôležitejší cielený pohyb, chrbtica si zaslúži svoje špeciálne cviky, a to isté platí aj o panvovom dne, ktoré máme čoraz slabšie. Netreba ho zanedbávať, nikomu nie sú príjemné úniky moču ani iné problémy s tým spojené a cvičenia sú jednoduché. Dokonca vykonateľné kedykoľvek, nájdete ich veľmi ľahko na internete.

Jedlom dokážeme veľa
Hlavne zisťujeme, že s pribúdajúcimi rokmi ho potrebujeme menej ako kedysi. Naše dcéry sa beztrestne pustia do nášho koláča, zatiaľ čo my priberieme len z jeho vône :-). Metabolizmus je pomalší, po štyridsiatke celkom poznateľne, treba sa tomu len prispôsobiť a jesť zdravšie. Ľahšie. Tak, aby telo dostalo to, čo potrebuje, a nemalo starosti s vecami, ktoré mu nerobia dobre a ktoré mladý organizmus spracuje jednoduchšie. Taký alkohol. Robí nám v tele oveľa väčšiu šarapatu ako zamlada, ak to s ním preženieme, cítime to nie deň, ale aj niekoľko dní, lebo telo sa jedov a toxínov zbavuje o niečo horšie. Ženy, ktoré sa alkoholu zbavili po štyridsiatke, tvrdia, že majú viac energie, lepšie spia, hlava im viac funguje. Takže povestný pohárik vína denne možno náš organizmus zaťažuje viac, ako si dokážeme predstaviť.
Platí to aj o diétach, ktoré našim telám škodia. Po každej, aj menej drastickej diéte, sa naše organizmy potrebovali zregenerovať, a to už vo vyššom veku nie je zábava. Zabudnime na všetky „zázračné“ metódy, jedzme vyvážene a zdravo. Základ je mať na tanieri viac zeleniny ako toho ostatného. Odborníci tvrdia, že by sme mali mať v jedálničku ovocie a zeleninu všetkých farieb, ovocie je vhodnejšie dopoludnia. A dobré tuky, kvalitné mäso, keď koláče, tak najlepšie domáce, ryby a všetko to, v čom sú omega kyseliny. Sledujte, ako vaše telo reaguje, aby ste vedeli, čo áno a čo nie. Keď je rodinná oslava, pokojne si dožičte, na druhý deň uberte a zobkajte len šalát alebo zeleninu. Lekári tvrdia, že zastabilizovaná hmotnosť je pre ženu to najzdravšie, čo si môže dožičiť. Ak schudnete desať kíl, ktoré do roka zasa naberiete, a potom ich zasa schudnete, len si škodíte.

Zdravá hmotnosť nie je v tabuľkách
Alebo takto. Áno, sú tabuľky, ktoré viac-menej ukazujú, aká je ideálna váha pri istej výške. Ale odborníci na výživu tvrdia, že zdravý organizmus si vie regulovať svoju optimálnu váhu aj podľa toho, akým spôsobom žijete. Niekedy potrebuje mať kilo-dve do zásoby, niekedy vás pustí na váhu, pri ktorej sa oblečiete aj do detských čísel. Netreba to znásilňovať. Ak sa snažíte dlhodobo schudnúť, robíte čokoľvek a stále nič, znamená to, že telo vás nepustí. Vie, prečo si ten objem drží. Asi tušíte, že sa to týka hlavne tých, ktoré chcú schudnúť z čísla 38 na číslo 36 alebo ešte menšie. Netreba. Aby sme boli zdravé, treba telo poslúchať.

Spite!
A pred polnocou čo najdlhšie. Jednak sa ráno prebudíte svieža, jednak si tým šetríte mozog a pamäť, ktoré potrebujú predpolnočný spánok, a bonusom je aj menej vrások. S kombináciou kvalitných krémov a vody, ktorú pijete v dostatočnom množstve, sa dobrý spánok prejaví aj na vašej tvári. Zlý spánok je veľmi dobrým indikátorom toho, že nie ste v dobrej kondícii. Ak pravidelne neviete zaspať alebo sa pravidelne v noci budíte v určitú hodinu, skúste sa pozrieť na čínsku medicínu a na to, s ktorým orgánom vo vašom tele môže nespavosť súvisieť. Nepodceňujte to. Nespavosť vás môže naviesť na problém, ktorý je v začiatkoch, a dokážete ho vyriešiť ešte celkom ľahko.

Nefajčite.
To je celé. Dôvodov je celý milión.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:46