shutterstock.com
StoryEditor

Je nežnejšie pohlavie márnotratné? Toto sú mýty o ženách a peniazoch

29.04.2020, 15:00
Životný štýl
Naozaj sme schopné minúť polovicu výplaty za kabelku? Nemyslíme na zadné dvierka? Nič také, milé dámy. Ani netušíme, kto takéto hlúposti kedy vymyslel.

Nie je pravda, že míňame, kade chodíme
Možno to tak na prvý pohľad vyzerá, pretože investujeme aj do seba. Vlasy, masáže, niektoré chodíme na manikúru a pedikúru, kozmetiku. Pravdou však je, že naše výdavky dokážeme zladiť tak, aby sme nenarušili normálny chod rodiny, a keď to nevychádza, nemáme problém nafarbiť si vlasy aj doma :-).
Z mnohých prieskumov je jasné, že sme v porovnaní s mužmi viac ochotné míňať na cestovanie a kultúru, viac nakupujeme oblečenie, pretože ho objektívne aj viac potrebujeme, ale nič také ako „gén nadbytočného míňania“ nemáme.

Ženy výdavky sledujú
Samozrejme, sú ešte štáty, v ktorých potrebuje žena povolenie manžela, aby mohla mať vlastný účet v banke, alebo aby mohla disponovať rodinnými peniazmi. Len ťažko, niekedy demonštráciami na ulici, niekedy lobingom vo vládnych kruhoch, sa tieto skutočnosti menia. Ale v našich končinách už ženy berú rodinné rozpočty do vlastných rúk, vedia si s partnerom rozdeliť povinnosti, vedia sa podeliť o výdavky, už je len málo takých, ktoré rozšafne hodia rukou, že ich to nezaujíma, nech sa muž stará. /Áno, sú medzi nami aj také, ktoré sa na muža nacucnú, žmýkajú jeho kreditky a nič iné ako míňanie peňazí, kávičky a nakupovanie ich nezaujíma, ale my naozaj o takých ženách nepíšeme :-)/.

Na otázky ohľadom hospodárenie s peniazmi u žien sme sa opýtali Martia Karáseka, finančného poradcu

Je pravda, že ženy nevedia hospodáriť tak dobre ako muži?

Nedá sa to zovšeobecniť, veľa záleží na tom, či má žena pri sebe muža, ktorý zabezpečuje rodinu, hlavne počas materskej, resp. rodičovskej „dovolenky“. Ak má rodina relatívne dobrý príjem – vedia vyžiť, nesledujú, koľko stojí napríklad bežný účet a nezáleží im na tom, aby si to optimalizovali. Na každú vec sa pozerajú ako drobný výdavok, mesačne to však môže predstavovať aj desiatky, v niektorých prípadoch až stovky eur. Najlepšie vedia hospodáriť tí, ktorí majú skúsenosť so situáciou, keď napríklad žena ostane sama s dieťaťom alebo keď niektorý z partnerov dlhšie nemá prácu.

Na čo sa pri úveroch, pri hypotékach, pri zakladaní šetrenia pre deti ženy najčastejšie pýtajú?

Ľudia prirodzene vyhľadávajú istoty, ktoré však hlavne vo finančnej oblasti dlhodobo neexistujú. Pri úveroch sa ženy pýtajú na poistenie v prípade straty zamestnania, čo je však predražená forma „istoty“. Pri hypotékach je to najmä otázka garantovaného úroku – fixácie na čo najdlhšie obdobie. Momentálna situácia je taká, že sa na pomerne dlhý čas dá získať veľmi výhodný úrok s fixáciou na 10 rokov s úrokom pod jedno percento. Pri spotrebných úveroch aj hypotékach ženy často riešia, aby boli zabezpečené, ak by nastala nejaká veľmi nepriaznivá situácia s partnerom. Pri šetrení pre deti je to najmä výsledná suma k devätnástke, keď chcú mať napríklad pripravené finančné prostriedky na štúdium na vysokej škole – to, čo teraz stojí 30 eur mesačne, vyjde v devätnástke aj 200 eur mesačne.

Viete zo svojej praxe povedať, kto je viac náchylný odkladať si peniaze – muži alebo ženy?

Z mojej skúsenosti je menšie percento ľudí do 25 rokov, ktorí si odkladajú. Je to spojené s ich cieľmi, viac sa sústredia na momentálne pôžitky a na to, ako budú vyzerať pred druhými. Muži v tomto veku väčšinou míňajú na autá, oblečenie, párty a cestovateľské zážitky, ženy sú na tom podobne, navyše sa k tomu pridá aj zbierka kabeliek alebo topánok (česť výnimkám). Ale asi to patrí k tomu veku, čo je v poriadku, no najlepšie urobia, keď dajú ihneď časť výplaty bokom a časom budú prekvapení, že sa dá naďalej zážitkovo fungovať a vytvoria si peknú sumu. Čím je však človek starší, tým viac uvažuje nad dlhodobými cieľmi (česť výnimkám). Na rad prichádza zabezpečenie bývania, rodina atď. V odkladaní peňazí sú v tomto zodpovední rovnako muži a ženy. Podľa jednej štúdie vyšli ako najlepší investori ženy, ktoré majú deti a nemajú čas sledovať, ako sa vyvíja ich investícia. Na druhej strane, tí, ktorí to sledujú až príliš často a investujú podľa vývoja na finančných trhoch, majú o dosť horšie výsledky, a teda konečný stav účtu.

Zarábajú ženy podľa vašich sledovaní čoraz viac?

Veľakrát sa stretnem aj so situáciou, že žena zarobí viac ako muž. Vyplýva to aj z prístupu k vzdelaniu, nastavenia spoločnosti a ambícií žien. Keď však prichádza rodičovstvo, priorita a hodnota sa menia a kariéra sa prestáva stávať takou dôležitou. Napriek tomu veľmi veľa žien dokáže aj pri deťoch zarobiť rovnako ako muži. Môže sa to však líšiť podľa regiónov.

Majú podľa vašich poznatkov slovenské rodiny častejšie spoločné alebo oddelené účty?

S rodinou alebo nejakým spoločným záväzkom, napríklad s hypotékou, začnú rodiny uvažovať nad spoločným účtom. Väčšinou si zriadia spoločný účet, z ktorého sa financujú spoločné výdavky, a popritom majú aj vlastný účet. Veľa rodín je však takých, že majú len jediný spoločný účet a z neho hradia všetky výdavky. Mnohým mužom je príjemnejšie zarábať peniaze a platenie šekov a iných výdavkov zo spoločného účtu nechávajú na partnerku. Ak je účet na muža, dá partnerke dispozičné právo k účtu, čo prináša ďalšie výhody. Mnohé banky zároveň poskytnú prístup k účtu pre obidvoch partnerov rovnako, či už sú to platobné karty alebo prístup cez smartbanking.

Podľa vašich pozorovaní, rozhodujú o peniazoch v rodine stále viac muži?

Manželka mi povedala, že mám povedať, že muži. Ale vážne, myslím si, že vo vzťahu má fungovať balans. A týka sa to aj spoločného rozhodovania o výdavkoch. Žena dáva impulz, konečné rozhodnutie robí väčšinou muž.

money crisis couple shutterstock.com

Čo robiť, keď máte s partnerom tento finančný problém:
1. Neviete o jeho príjmoch úplne všetko
Ak ste spolu len nejaký čas, je to o. k., no ak fungujete v rodine a máte deti, je čas to zmeniť. Nikdy neviete, čo sa môže stať a je dobré poznať finančnú situáciu rodiny. Celú.
2. Jeden z vás zarába oveľa viac ako ten druhý
Väčšinou sa to berie ako problém vtedy, keď viac zarába žena. Našťastie, generácia dnešných mladých mužov to neberie ako napadnutie ich mužnosti a dokážu s tým fungovať bez komplexov.
3. Váš partner je na váš vkus trochu lakomý
Vy by ste si peniaze viac užili, on ich radšej odkladá? Treba využiť vhodnú chvíľu, keď máte pohodu, a pomenovať svoje pocity s tým, že by ste mohli urobiť kompromis, v ktorom by ste sa obaja cítili komfortne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 16:57