shutterstock.com
StoryEditor

Antikoncepcia pre mužov. Realita budúcnosti?

17.02.2020, 14:00
Životný štýl
Záujem verejnosti budí táto téma už od 70. rokov minulého storočia. A teraz – zdá sa – prichádzajú indickí výskumníci s finálnou podobou projektu, ktorý ponúka kladnú odpoveď na otázku: Existuje mužská antikoncepcia? „Nový prípravok je pripravený, v tomto období sa čaká len na regulačné kontroly."

Štúdie sú už ukončené, a to vrátane predĺžených klinických štúdií. Celkovo bolo prijatých 303 kandidátov a výsledná úspešnosť bola 97,3 % bez hlásených vedľajších účinkov,“ povedal médiám dr. Sharma z Indickej rady pre lekársky výskum (ICMR).

Nepríjemná injekcia
Indickí vedci už dokončili klinické testy mužskej antikoncepcie, a ak prípravok schvália indické úrady, výroba sa môže začať v priebehu približne pol roka. Antikoncepcia by mala po aplikácii fungovať 13 rokov a v podstate ide o chemickú náhradu vazektómie, teda doteraz jediného spôsobu, ako zneplodniť muža. Vazektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa prerušia semenovody, ktorými putujú spermie pri pohlavnom styku. Nový postup síce chirurgický zákrok nevyžaduje, ale k pohodlnej antikoncepčnej tabletke má ešte veľmi ďaleko. Antikoncepčný prípravok sa totiž do semenovodov podáva injekciou. Hoci nejde o nijako príjemnú predstavu, lekári sú presvedčení, že ide o oveľa jednoduchšiu, príjemnejšiu a tiež spoľahlivejšiu metódu obmedzenia plodnosti, než akú ponúka invazívna vazektómia.
Vratné kroky
Hlavné plus novej metódy však spočíva v tom, že na rozdiel od nezvratného chirurgického prerušenia semenovodov je účinok časovo obmedzený, a teda vratný. Briti už urobili medzi mužmi prieskum, aby zistili, ako veľmi by podobnú antikoncepciu uvítali. Zhruba tretina odpovedala kladne a jedincov vo veku 25 – 49 rokov, ochotných zákrok podstúpiť, sa našlo dokonca 40 percent. Mužskú antikoncepciu hľadajú aj ďalší svetoví vedci. Napríklad lekári z Univerzity štátu Washington a Biomedicínskeho výskumného ústavu v Los Angeles tento rok testujú tabletku, ktorá by mala veľmi výrazne znižovať počet spermií v tele – ak bude fungovať, bude pohodlnejšia než injekcia, ale nebude stopercentne spoľahlivá. Pred rokom začal iný tím z niekoľkých amerických univerzít pre zmenu pokus so špeciálnym gélom, obsahujúcim hormóny progestín a testosterón. Partner si ho má mazať každý deň na šiju a do podpazušia a podľa očakávaní expertov by to malo znížiť počet jeho spermií až o 90 percent. Do testu sa zapojilo 400 párov. Aký bude výsledok? Uvidíme...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:18