Metabolic balance nie je diéta, ale program výživy, ktorý dbá predovšetkým na kvalitu potravín. Ak ste mu naklonené, najprv musíte absolvovať pohovor s expertom na túto metódu. Potom vám odoberie krv a z nej dá vyšetriť viacero parametrov, vďaka čomu zistí, čoho má vaše telo dostatok a čo mu chýba. Následne vám zostaví individuálny jedálniček zahŕňajúci bielkoviny, zdravé tuky a správne sacharidy. Jeho súčasťou je konkrétny zoznam potravín doplnený podrobnými inštrukciami k stravovaniu. Ak budete dodržiavať jednoduché pravidlá stravovania, vráti sa vám prirodzený pocit hladu, sýtosti a smädu a posilní sa aj imunitný systém. Pre vašu lepšiu predstavu, tu je jeho náčrt.
Ako funguje metabolic balance
1. Dostatok tekutín: Pite 30 až 35 ml na kg telesnej hmotnosti, a to bez akýchkoľvek prísad. Uprednostnite vlažnú vodu, je vstrebateľnejšia ako studená. Pite ju predtým, ako pocítite smäd a rovnomerne počas celého dňa.
2. Tri jedlá denne: Veľa ľudí si myslí, že keď vynechá jedno jedlo, bude chudnúť rýchlejšie. To je však klam. Spaľovanie tukov v takom prípade nie je dostatočné. Prijímajte len to množstvo potravy a len tie druhy, ktoré vám odborník určil.
3. Päťhodinové pauzy medzi jedlami: Vtedy dochádza k zníženiu hladiny inzulínu v krvi, čo umožňuje uvoľnenie tukov, blokuje ich ukladanie a zároveň zabezpečuje minimálny pocit hladu. Počas nich pite len vodu.
4. Jedlo začnite jedným či dvoma kúskami bielkoviny: Pankreas bude motivovaný produkovať protihráča k inzulínu, a to hormón glukagón. Pri jeho produkcii je produkcia inzulínu brzdená, čo je jedným zo základných cieľov metabolic balance.
5. Na porciu len jeden druh bielkoviny: Pri kombinácií živočíšnych a rastlinných bielkovín organizmus odbúrava hmotnosť a spaľuje tuky ťažšie .
6. Na toto úplne zabudnite: Light produkty, modifikované škroby, jedlá z konzerv alebo „sáčikov“ a všetko, kde je pridaný glutamát, arómy, farbivá, umelé sladidlá a iné chemické prísady, ktoré sa v prírode nevyskytujú. Ak sa na obale mliečnych produktov vyskytuje napríklad agar-agar, karagen, guárová a rohovníková/karabová múka, položte výrobok radšej nazad do regálu.