shutterstock.com
StoryEditor

Deväť vecí, ktorými si zbytočne kazíme Vianoce (a celý život)

23.12.2019, 18:00
Životný štýl
Stres, šialené nákupy zbytočných darov a zmeškaná Perinbaba. Tak tento rok už veru nie!

1. Míňate veľa na darčeky

Financie sú vec, pre ktorú sa stresujeme počas celého roka a pred sviatkami sa tento stres úplne vyšpičkuje. Reklamy a všetko okolo nás tlačia do toho, aby sme kvôli týmto trom dňom minuli neúmerne veľa, pretože sa to vraj má. Tu existuje jediná rada – treba sa prikrývať takou perinou, na akú máte. Fakt nemusíte minúť celú výplatu na drahé darčeky pre každého člena rodiny a fakt nemusíte každý rok kupovať inú kolekciu výzdoby do bytu a na stromček. A už vôbec nie je dobrý nápad brať si na tieto veci úver. Ak navrhnete ostatným členom rodiny, aby ste si navzájom kúpili len drobnosť alebo obdarovali iba deti, uvidíte, že každý človek, ktorý žije z bežnej výplaty, sa tomuto návrhu poteší. Nie je to už ako kedysi, že rodiny si dopriali iba počas Vianoc a celý rok žili skromne – žijeme v časoch, keď máme dobré jedlo a pekné veci kedy chceme. Čo nám však teraz chýba oveľa viac ako našim predkom, je čas strávený s blízkymi. Uprednostnime teda skôr tento luxus.

2. Chcete vyhovieť každému

Muž chce kapustnicu, pretože to tak mal doma, a vy ste zas zvyknutá na šošovicovú. A tak uvaríte obe. Deťom by sa páčilo, keby bol svetielkami ozdobený celý dom, a tak 23. decembra večer lozíte po streche. A musíte počas týchto pár dní (sviatkov radosti a pokoja) stihnúť navštíviť celú rodinu a rozdať kvantá darčekov. Nemôžete si dať ani pohár vína, lebo šoférujete. A ak niekto príde k vám, tak hostíte a obskakujete a ponúkate aspoň päť druhov koláčov. V telke ide Mrázik, no nepozriete si ho, pretože je podľa detí trápny a ony chcú pozerať niečo iné. Našli ste sa v tom? Nikdy nevyhoviete úplne každému, a keď sa o to budete pokúšať, budú vaše Vianoce a vlastne aj celý život peklo. My ženy pokladáme za normálne obetovať sa pre rodinu, no ono je to v poriadku iba dovtedy, kým pre to nie sme nešťastné.

3. Všetko preháňate

S výzdobou, s množstvom jedla aj darčekov, s množstvom návštev, s množstvom projektov, ktoré chcete v práci odovzdať. A aby toho nebolo málo, objednáte sa ešte aj ku kaderníčke. Akoby mal prísť koniec sveta. A pritom ide iba o obyčajný koniec roka, akých už bolo a akých ešte bude. Všetko chcete mať tip-top, a tak ste v strese celý december. Plánujete, pracujete, nakupujete, zdobíte a varíte... a vlastne načo? Veď sú to len Vianoce. Pár dní, počas ktorých by sme mali vypnúť, dobre sa najesť, pozrieť si dobrý film a stretnúť sa s ľuďmi, ktorých máme radi. Nič to, že nemáte doma 5 druhov nealka a na každom darčeku nie je mašlička aj menovka. To fakt vôbec neprekáža!

4. Darčeky nechávate na poslednú chvíľu

Plánovať si veci trochu dopredu je vždy fajn. A pred sviatkami to platí trojnásobne. Keď budete kupovať veci dopredu (povedzme aj v novembri), využijete e-shopy a na nákup potravín sa vyberiete o pár dní skôr, nestane sa, že deň pred Vianocami dostanete hysterický záchvat, lebo zistíte, že vám niečo chýba. A najmä plánovaním predídete behaniu po nákupných centrách, ktorých návšteva je v tieto dni hotová samovražda!

christmas stress shutterstock.com

5. Nedoprajete si odpočinok

Nikde nie je napísané, že pred Vianocami máte len stáť pri sporáku, upratovať a zdobiť. Byť v neustálom pokluse a hnať sa za „dokonalými sviatkami“ ako z amerického filmu. Kašlite na to a doprajte si hlavne pokoj, lebo sa vám môže stať, že z toho všetkého ochoriete. Ak máte chuť na saunu alebo šport, alebo len na knihu a posteľ, doprajte si to. Po celom roku si to zaslúžite a vôbec neprekáža, že bude napečené o jeden druh zákuska menej.

6. Príliš sa strachujete

Tým, či ste kúpili všetkým dostatočne cool darček, či bude pyžamo, ktoré máte pre sestrinho muža, dosť veľké, či bude svokre chutiť váš šalát, alebo či ste nezjedli príliš veľa lineckých koláčikov a nezmestíte sa potom do silvestrovských šiat. Alebo či sa teta neurazí, pretože ste jej poslali len mail a ona vám pohľadnicu... STOP! Ak budete stále premýšľať nad tým „čo ak“, nikdy si nič poriadne neužijete a Vianoce (a celý život) prežijete v strachu. Koľkokrát sa vo vašom živote vyplnila hrozná obava, ktorou ste sa vopred trápili? Iste málokedy. A keby svokre váš šalát nechutil, tak čo. Aspoň ostane viac vám.

7. Nasilu udržiavate vzťahy, ktoré nefungujú

Celý rok sa s polovicou rodiny nevidíte, pretože nie je čas a vlastne často ani nie je o čom... a potom, keď sú Vianoce, sa idú všetci potrhať a za tri dni musíte stihnúť minimálne 3 návštevy a ešte sa aj presúvať hore-dole po Slovensku. A vy by ste ten čas pritom najradšej strávili len s tými najbližšími a radšej by ste sa stretli s najlepšou kamoškou ako so vzdialenou rodinou. Len preto, že sa to patrí. Buďte na Vianoce tam, kam vás srdce ťahá a kde sa cítite najlepšie. S ostatnými sa môžete stretnúť aj po sviatkoch, ak o to budú stáť...

8. Neviete si určiť priority

Vždy je niečo na úkor niečoho. Vopred si teda doma ujasnite, čo chcete. Ak idete deťom kupovať nový počítač alebo inú drahú vec, musíte sa zmieriť s tým, že Silvestra možno oslávite doma. Ak je pre vás priorita mať na Vianoce bohatú hostinu, s upratovaním vám budú musieť pomôcť ostatní členovia rodiny a možno to nebude spravené tak dokonale, ako keby ste si to urobili sama. Ak si sviatky bez poriadnej lyžovačky neviete predstaviť, možno budete musieť na ňu začať šetriť už v lete a oželieť zopár letných výpredajov. Skrátka, niečo za niečo.

9. Bojíte sa riskovať

Odjakživa túžite aspoň raz v živote stráviť Vianoce niekde v teple pod palmami. Alebo zahrabaná doma v posteli s mužom. Dať si suši a ozdobiť len kvetinu v obývačke. Túžite povedať rodine, že tento rok nechcete minúť na darčeky ani euro, pretože si chcete kúpiť za nasporené peniaze niečo len pre seba. Niečo poriadne drahé, čo urobí radosť iba vám. Priania máme každá iné. Tak sa nebojme ich aspoň raz v živote povedať nahlas. A práve na Vianoce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:24