shutterstock.com
StoryEditor

Ste príliš vystresovaná z Vianoc a zo všetkého, čo sa ich týka ? Nechajte si poradiť

13.12.2019, 15:00
Životný štýl
Najkrajšie sviatky roka majú aj svoju tienistú stránku. Stres, zháňanie darčekov, do toho nejaká tá chrípka. Poznáte to? Povedzte stop a skúste to tento rok inak.

Je štatisticky dokázané, že práve na sklonku roka najviac aj inak zdravých ľudí trpí menšími či väčšími psychickými problémami. Keď si tak podrobne rozpíšeme prečo, ani sa veru nečudujem. Dni sú kratšie, počasie škaredé, väčšinu času trávime v interiéroch. Klesajú naše hladiny sérotonínu, dopamínu a noradrelínu – citlivejší ľudia majú jednoducho sklon k sezónnej depresii. V práci od nás chcú, aby sme dokončili všetky svoje projekty, a to najlepšie, ako vieme, pretože práve tie si každý bude pri koncoročnom bilancovaní pamätať najviac. Odvšadiaľ na nás hučia vianočné reklamy, ktoré nám neustále pripomínajú, že čas sa neúprosne kráti. Deťom pomaly, ale isto končí polrok, takže je najvyšší čas, aby si začali opravovať známky. Chrípková sezóna je v plnom prúde a ak ste ešte neboli chorí, zakrátko iste budete.

​Tí najväčší šťastlivci (ako napríklad ja) ochorejú presne 24. decembra alebo, ešte lepšie, 20. (keď si vyhradili čas na kupovanie nezmyselných darčekov). Musíte absolvovať vianočnú párty, na ktorú si zásadne nemáte čo obliecť, takže si utekáte kúpiť niečo nové. Medzitým neustále premýšľate, čo komu kúpite a za koľko peňazí, aby ste neostali úplne švorc a aby vás na druhej strane členovia rodiny a priatelia neohovorili, že ste im kúpili iba taký lacný dar. Zúrivo listujete v časopisoch a hľadáte tipy na darčeky a vymýšľate niečo úžasne originálne, viete však, že keď to všetko nakúpite, neostane vám na lyžovačku s deťmi. Apropo, lyžovačka s deťmi. Majú predsa dlhé prázdniny, patrilo by sa ich niekam vziať, čo je ďalší veľký výdavok. A ak nemáte deti, chcete ísť s partnerom niekam na Silvestra. Kúpiť stromček, kapra, jedlo, upratať, upiecť sto druhov koláčov, zabaliť 1 500 darčekov, kúpiť nové dekorácie do bytu (veď už dve sezóny za sebou máte všetko červeno-zlaté a teraz letia bielo-ružové Vianoce), „načančať“ celý byt. Ako to všetko utiahnete? Premýšľate, že si vezmete pôžičku. Veľa ľudí to skutočne aj urobí. Podľa britských vedcov je každý tretí januárový pondelok najdepresívnejším dňom v roku. Z veľkej časti preto, že začínajú chodiť výzvy na prvé splátky vianočných úverov.

Vianoce sú tu!
Už to vypuklo. Od rána lietate po byte ako splašená a uisťujete sa, či je všetko nachystané. Nepozriete si ani jednu vianočnú rozprávku, pretože dolaďujete šalát, kapustnicu a balíte posledné dary. Neustále zvoní telefón, chodia vianočné esemesky. Nestíhate odpísať, lebo ste zistili, že vám chýbajú oblátky, a tak ich idete doobeda ešte niekam kúpiť. Večeru a rozdanie si darčekov nejako prežijete, po celý čas však cítite žalúdočnú nervozitu – máte obavy, že sa vaše darčeky nebudú dostatočne páčiť. A na 1. sviatok vianočný sa začína ešte väčší stres, pretože ráno sadnete do auta a vozíte sa po všetkých známych a rodinných príslušníkoch. Rozdávate a prijímate dary. Hovorí sa tomu výmenný obchod. Nemôžete si ani vypiť, lebo šoférujete, a zas nestihnete ani jednu vianočnú rozprávku. Alebo prídu minimálne tri návštevy k vám, takže zas len lietate a obskakujete... Je vám takýto model Vianoc povedomý? Stoooooop! Tento rok už nie.

Skúste to inak
Vianoce sú naozaj na to, aby sa rodina zišla, strávila spolu príjemné chvíle. Aby ste si dopriali dobré jedlo, pohárik punču, vyložili nohy na stôl a pozerali Popolušku. Ak to tak u vás nie je, niekde bude chyba. Skúste si tento rok pohovoriť s členmi rodiny, s ktorými si vymieňate dary, aby ste to tento rok urobili ináč. Môžete napríklad darčeky vypustiť úplne a obdarovať iba deti. Dospelí sa navzájom môžu dohodnúť, kto nachystá aké jedlo a aký vianočný drink. A ak trváte na darčekoch aj medzi dospelými, skúste to urobiť tak, že každý člen rodiny si na papieriku vylosuje iného člena rodiny a obdaruje iba toho. Každý tak niečo dostane. Verte či nie, väčšina ľudí zháňanie darčekov neznáša presne tak ako vy a každý sa takémuto nápadu poteší. Za ušetrené peniaze môžete ísť radšej niekam na výlet. Čo sa týka šialených návštev počas sviatkov, zredukujte ich na minimum. Strávte čas iba s tými najmilovanejšími a s tými, za ktorými vám srdce najviac piští. Nemusíte za tri dni stihnúť úplne všetkých. Vykašlite sa na prezdobený byt (ktorý potom s hrôzou na Troch kráľov upratujete). Úplne vám postačí stromček, dobrá hudba a dekorácie, ktoré máte už sto rokov. Tie sa vašim deťom aj tak najviac vryjú do pamäti. Vianočnú atmosféru vytvoríte vy sami, a nie veci! Ušetríte tak čas aj kopec peňazí. Majte doma dobré jedlo – ale nemusia ho byť kopy, komu chutí jesť týždeň stále majonézový šalát? Ak bytostne neznášate pečenie, poproste kamošku, aby vám napiekla, alebo koláčiky niekde kúpte. No a čo! Choďte sa s deťmi prejsť, hrajte sa spolu s nimi s ich novými hračkami a pozrite si konečne tú Popolušku, ktorú ste už vlastne roky nevideli, lebo ste nemali čas. Ak milujete pohyb, choďte si aj na Vianoce zabehať alebo do fitka – skrátka robte to, čo skutočne chcete robiť, aj keď by sa na Vianoce podľa každého mali robiť iné veci. Povedzte si, že tento rok to budú VAŠE pokojné Vianoce, a urobte pre to všetko. Hlavne sa nestresujte, lebo zaručene ochoriete. A rozhodne si neberte pôžičku!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:00