shutterstock.com
StoryEditor

Ide na vás jesenná únava? S týmito trikmi s ňou ľahko zatočíte!

30.09.2019, 17:00
Životný štýl
Autor:
Fit život
Už je to tu. Menej denného svetla, viac tmy a dažďa. Jeseň v nás mnohých vyvoláva smutnú náladu či stavy melanchólie. Chcete sa tomu vyhnúť? Prinášame pár tipov, ako prežiť jeseň bez smútku a únavy.

Posilnite imunitu
Jesenná únava či depresia je podobná tej jarnej. Málo svetla, nedostatok vitamínov a rozčarovanie z chladných dní majú za následok únavu, vyčerpanie, melanchóliu a oslabenú imunitu. Ak sa im chceme vyhnúť, musíme mať správne vyvážený jedálny lístok, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a otužovať sa. Striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní stimuluje nielen obranyschopnosť, ale aj zdravie organizmu. Ak s otužovaním nemáte skúsenosti, začnite s krátkymi intervalmi a postupne ich predlžujte. Rozprúdite krv v žilách a zahrejete sa. Z dlhodobého hľadiska sa otužovaním zlepší naša termoregulácia a telo sa naučí zahriať aj samo.

Pohyb, pohyb, pohyb
„Aj krátky pohyb je lepší ako žiadny. Cvičte aspoň dvakrát týždenne po 45 minút,“ radí špecialistka Martina Dvořáková. Ak nemáte radi fitnescentrá alebo sa vám nedarí prispôsobiť ich harmonogramu cvičení, vyskúšajte cvičenie v domácom prostredí. Výbornou pomôckou je napríklad mobilná aplikácia. Váš osobný tréner v mobile vám predcvičí zostavu alebo jogové pozície. Ponuka je široká a či už so športovaním máte skúsenosti alebo ste úplný začiatočník, určite si vyberiete. Tréning si oživte hudbou. Dodá vám elán a motiváciu do cvičenia a udržíte si správne tempo. Ak nechcete cvičiť ani doma, vymeňte auto za pešiu chôdzu. Vyberte sa aspoň dvakrát týždenne do práce pešo, samozrejme, ak je to možné. Ak nemôžete ísť do práce pešo, zvoľte si aspoň dlhé prechádzky. Nielenže si rozhýbete telo, ale vyčistíte si aj myseľ.

Strava proti únave
Je to tak, únavu spôsobuje aj nesprávne zloženie potravín. Cítime to napríklad pri chýbajúcich bielkovinách. Proti únave pomáha vyvážená strava plná vitamínov. Iste, pri takomto počasí máme väčšiu chuť na niečo veľké, mastné, teplé a kalorické. Verte však, že ľahšia, ale najmä vyvážená strava náš organizmus odľahčí, dodá energiu a v konečnom dôsledku aj zlepší náladu.

Teplé raňajky
Keď sa počasie zmení z horúceho na chladné, vymeňte jedlá a nápoje presne naopak, z osviežujúcich za hrejivé. S teplou stravou je ideálne začať hneď ráno, napríklad s kašou. „Raňajky by mali tvoriť ideálne 20 až 25 % z celkového denného energetického príjmu. S kvalitnými raňajkami budete počas rána a celého dopoludnia koncentrovanejší, dokážete zvládnuť oveľa viac povinností a budete mať aj lepšiu náladu ako s prázdnym žalúdkom,“ vysvetľuje Martina Dvořáková a dodáva: „Aj vďaka pravidelnému raňajkovaniu si ľahšie udržíte stabilnú hmotnosť, pretože nebudete po zvyšok dňa zajedať chýbajúcu energiu.“ Nezabúdajte ani na teplý pitný režim v podobe kvalitných zelených a bylinných čajov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:09