unsplash.com
StoryEditor

Chystáte sa cestovať spolu s vašim psom? Tieto veci určite nepodceňte!

22.08.2019, 13:30
Životný štýl
Dlhá cesta autom môže byť vášho domáceho miláčika náročná a vyčerpávajúca. Vytvorte mu preto tie najlepšie podmienky!

Posadiť psíka na zadné sedadlo alebo ho napchať pod nohy spolujazdca? Kdeže! Doba sa zmenila a takýto spôsob cestovania je nekomfortný, a hlavne nebezpečný. Pre vás aj vášho psa.

Jesť či nejesť?
V prípade, že váš pes neznáša cestovanie dobre a nepomáhajú ani lieky, nechajte ho radšej u známych alebo príbuzných. Ak to nie je možné, zverte vášho maznáčika do rúk profesionálov a pouvažujte o hoteli alebo penzióne pre psov. Ak je na vás fixovaný a mohol by mať z vašej neprítomnosti traumu väčšiu, ako z cestovania, vezmite ho so sebou a namiesto Talianska choďte na chalupu.

Pred jazdou nekŕmiť
Pred dlhšou cestou psíka poriadne vyvenčite. Odporúčame nechať jeho misku prázdnu aj za predpokladu, že cesty znáša dobre. Pár hodín bez potravy vydrží a vy nebudete musieť niekde pri benzínke riešiť znečistené poťahy. V každom prípade mu na cestu vezmite jeho misky a vodu. Pri prestávkach, ktoré by ste mali robiť každé dve až tri hodiny, psovi nezabudnite dať napiť.

V aute ako v peci
Pozor na teplo! V aute vetrajte, ale psík by a zároveň nemal vykláňať z okna, nerobí to dobre jeho očiam ani ušiam. Nikdy nenechávajte psa zavretého v aute! Teplota vo voze zaparkovanom na slnku môže za pár minút dosiahnuť teplotu viac ako 60 stupňov a to je smrteľné!

Pasy, čipy, očkovanie
Pokiaľ sa chystáte so psom do zahraničia, majte na pamäti, že pre vstup domácich zvieratám každý štát svoje podmienky. Zhodujú sa v tom, že zviera musí byť označené mikročipom a jeho majiteľ mu musí vybaviť pas pre malé zvieratá. V ňom je zapísané buď číslo tetovania (ak ide o chovného psa), alebo číslo mikročipu. Je tiež nutné, aby pes, ktorý sa vami cestuje, bol očkovaný proti besnote. Ale pozor, vakcinácia je platný len vtedy, pokiaľ nie je staršia ako jeden rok a súčasne ju má váš pes dlhšie ako 21 dní pred odchodom. Predtým, ako vycestujete do cudziny, overte si všetky podmienky vstupu so zvieraťom na konkrétnych stránkach štátnej veterinárnej správy.

Pripútajte ho, prosím!
Diaľničný zákon velí zviera pri preprave správne zaistiť. To znamená, že váš miláčik musí byť buď v prepravnom boxe (aj ten musí byť pripevnený pásmi), alebo má mať bezpečnostné popruhy. Prípadne môže cestovať v zadnej časti vozu, ktorá je oddelená pevnou sieťou alebo mriežkou. Nie je to zbytočná šikana majiteľov. Nepripútaný pes môže pri nehode vážne zraniť seba aj vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:33