Match with Art
StoryEditor

Navštívte umelecké diela z pohodlia svojho gauča. Vďaka sociálnym sieťam to je možné

18.01.2022, 19:00
Životný štýl
Autor:
Juliána N
Prechádzanie si nástenky tejto talentovanej ženy je rozhodne zaujímavým zážitkom. Na fotografiách stojí zásadne chrbtom k objektívu, takže spolu s ňou môžete obdivovať umenie akoby ste takisto boli v galérií.

Zaujímavý projekt rozbehla vďaka náhode

Francúzska návrhárka sa k nápadu dostala prostredníctvom zhody okolností. Počas návštevy galérii na jej farebnú zhodu oblečenia s obrazom poukázalo viacero ľudí a to ich prinútilo zastať pri danej maľbe. 

V súčasnosti má účet matchwithart 16 tisíc sledovateľov a vyše 300 príspevkov plných pútavých umeleckých kreácií. Pózuje nielen pred obrazmi od rôznych autorov, ale aj pred sochami a inými kreatívnymi inštaláciami.

Najdlhšie trvá zladenie s obrazom

Objekty na fotografovanie nevolí mladá umelkyňa náhodne, ale predchádzajú starostlivým výberom. Diela nehľadá iba v galériách, ale navštevuje aj múzeá, aukčné domy, nadácie či rôzne veľtrhy. Hlavným faktorom je sprístupnenie fotografovania. 

Farebná súhra je takisto dôležitá: „...snažím sa zacieliť na niekoľko diel, aby bolo hľadanie oblečenia čo najľahšie. Potom hľadám odev – či už v obchode alebo online. Ide o časť, ktorá mi zaberá najviac času, môžem  pri tom stráviť hodiny, ale niekedy aj celé večery.“ 

Pri vytváraní fotiek je dôležité vystihnúť čas, počas ktorého obrazy neokupujú iní návštevníci. Za tú dobu vznikne aj 30 fotiek s profesionálnym fotoaparátom určenom na snímanie uzavretých miest bez vstupu svetla.

Láska k umeniu s pridanou hodnotou

Celkový obsah jej príspevkov dotvárajú zaujímavé popisy o procese vytvárania diela alebo technických detailoch. „Potrebujeme zlomiť bariéru medzi spoločnosťou a umením, ukázať, že je nad samotným umelcom.“ Ľudia sú totižto rôznorodí a dokážu vnímať obraz na základe vlastnej predstavivosti a pocitov.

Je posledná fotka je od umelca kórejského pôvodu – Lee Bae, ktorý vo svojej práci pracuje s dreveným uhlím. Materiál je príznačný pre jeho rodnú krajinu, používa sa totiž pri duchovných obradoch a slúži ako talizman. Matchwithart preto patrí veľká vďaka za posúvanie známych aj neznámych diel širšej verejnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:32