shutterstock.com
StoryEditor

Šikovní „pomocníci zo špajze“ si poradia so špinou, mikróbmi a vírusmi

03.06.2019, 10:55
Životný štýl
Ponuka čistiacich a dezinfekčných prípravkov je v dnešnej dobe široká a prácu iba uľahčuje. Ale čo tak urobiť malú „BIO zmenu“ a skúsiť vydrhnúť umývadlo, či vyleštiť zrkadlo tak, ako to robievali naše staré a prastaré mamy?

Prášok na pečenie
Dokáže toho veľa! Napríklad dokonale vyčistí elektrické i plynové rúry. Keď ešte teplú rúru potriete práškom do pečiva zmiešaným s trochou vlažnej vody a necháte cez noc odstáť, na druhý deň všetka mastnota povolí a zbavíte sa jej ako šmahnutím čarovného prútika. Ak budete hotoví, navlhčite špongiu ešte tekutým mydlom a doumývajte ju. Výsledok vás šokuje! Rúra bude ako nová! Staré striebro sa zas bude blyšťať vtedy, ak prevaríte pol deci vody s jednou čajovou lyžičkou soli, jednou čajovou lyžičkou prášku na pečenie a na spodok dáte hliníkový alobal. Naň položte striebro tak, aby bolo úplne ponorené a povarte dve až tri minúty. Potom striebro bavlnenou handričkou doleštite. A do tretice: Ak sa vám stane, že odtok v kúpeľni či v kuchyni štrajkuje a voda zostáva v umývadle, siahnite po prášku do pečiva znova! Nasypte ho do odtoku a zalejte ho pohárom octu. Nechajte pôsobiť 15 minút pôsobiť. V prípade, ak začne bublať ako sopka, znamená to, že všetko funguje podľa plánu. No a nakoniec to zalejte pár litrami vriacej vody. Hotovo!

Ocot
Kuchynský drez, okná, vane či sprchy. To je len malá hŕstka vecí, s ktorými si ocot hravo poradí. Keď v rovnakom pomere zmiešate ocot s vodou, vystriekate ním drez, necháte pôsobiť a zotriete, zbavíte sa nielen špiny, ale aj baktérií. Plesne zlikviduje po 30 minútovo čakaní a žiarivý lesk na oknách zanechá vtedy, ak si ho pridáte do teplej vody s jarou a sklo vyleštíte novinovým papierom. Dobre vyčistí aj monitory na počítačoch, klávesnice a TV obrazovku.

Citrón
Šťavou z tohto citrusu skúste potrieť kuchynskú dosku na krájanie. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom ju opláchnite. Všetky zažratá špina bude fuč! Rovnako pomôže, keď citrónovú šťavu s vodou nalejete do šálky, ktorá je zvnútra zhnednutá od kávy alebo čaju. Aby bol výsledok ešte účinnejší, pridajte do tohto roztoku ešte za lyžičku prášku do pečiva a ryže. Nechajte odstáť, a po asi 15 minútach šálku pretraste, aby ryža oškriabala zvyšky špiny. Vylejte, opláchnite a tešte sa, že vaša obľúbená šálka bude ako nová.

natural cleaning shutterstock.com

Čajovníkový olej
Tento zázrak slúži človeku nielen pri liečbe, napríklad kožných ochorení, ale môže byť osožný aj v domácnosti. Keď totiž  2 poháre vody zmiešate s 3 polievkovými lyžicami kastílskeho mydla a 20 až 30 kvapkami Tea Tree oleja, vyrobíte si tým čistiaci dezinfekčný prostriedok. Nasprejujte ho napríklad na toaletnú dosku alebo umývadlo, následne zotrite handričkou alebo utierkou, a verte, že baktérie a vírusy sú na onom svete.

Soľ
Perfektne vyčistí akváriá, ale i dosku od prilepeného cesta. Rovnako poslúži aj vtedy, ak sa vám v hrnci pripáli mliečko. Poradí si so všetkými usadeninami a jej veľkou výhodou je i to, že pôsobí aj ako osviežovač vzduchu. Ak dáte do vody soľ s ružovými lupienkami, alebo napríklad pomarančovými šupami či vanilkou, nebudete sa vedieť tej vône nasýtiť.

natural cleaning shutterstock.com

Sóda bikarbóna
Do bazénov je ako stvorená! Udržiava totiž zásaditú vodu. Čistí mramor a obkladačky, odstráni zatuchnutý vzduch v miestnosti, ktorá nebola dlho vetraná. Vyskúšajte raz za týždeň po spláchnutí nasypať na problémové miesta trochu sódy bikarbóny. Po pol hodine na ne nakvapkajte ocot a vykefujte. Dobrú prácu odvedie aj vtedy, ak ňou posypete špáry medzi kachličkami, naneste trochu teplej vody, nechajte pôsobiť a potom starou zubnou kefkou pekne všetky vyčistite.

Kokosový olej
Je ho možné využiť na čistenie, dezinfekciu a úpravu drevených povrchov -  napríklad krájacích dosiek alebo nábytku. Má hydratačné a ochranné vlastnosti pre rôzne materiály, ako napríklad drevo, kožu a kovy. Navyše má antibakteriálne a protivirálne účinky, čiže keď ním čokoľvek potriete, zostane to bezpečné a dokonalo čisté. Napríklad aj plastový interiér áut. Naneste malé množstvo oleja na handričku, prebehnite ním vodou umytú palubnú dosku a nadbytočný olej zotrite. Tá vôňa vás omámi a čistota prekvapí. Stojí to za skúšku, však?

Levanduľa
To, že je nádherne voňavá, je jasná vec. Málokto však tuší, že táto zázračná bylinka má ešte jednu neuveriteľnú schopnosť – leštiacu. Skúste si preto vyrobiť levanduľové leštidlo z 3 šálok vody, 2 lyžíc bieleho octu, 5 kvapiek levanduľového oleja, alebo hŕstky sušenej či čerstvej levandule a štamperlíka vodky. Tento roztok vlejte do nádoby s rozprašovačom a používajte na čistenie zrkadiel a tiež pri umývaní okien.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:12