Konzumácia cukru by denne nemala presiahnuť hranicu 10 percent celkového energetického príjmu. Priemerne sa táto hranica pohybuje okolo 50 g až 60 g cukru na deň. Počítajte však s tým, že v tomto množstve musí byť zahrnutý všetok cukor, a to vrátane skrytých cukrov v potravinách, ktoré bežne prijímate. Ak dlhodobo prijímame nadlimitné množstvo cukru, dochádza k zvýšenej hladine glukózy v krvi. Tomuto stavu sa nazýva hyperglykémia. Tá je za fyziologických podmienok udržiavaná v úzkom rozmedzí hodnôt 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jedle by mala byť nižšia ako 10 mmol/l. Je prísne regulovaná radom mechanizmov: hormónom inzulínom, ktorý znižuje glykémiu a niekoľkými druhmi hormónov a ďalších látok, ktoré naopak glykémiu zvyšujú, ak je príliš nízka. Ak máme zvýšenú hladinu cukru v krvi, hovoríme o tzv. prediabete, ktorý ďalej môže prejsť do cukrovky 2. typu, ak nezmeníme svoju životosprávu.
Nízky glykemický index potravín
Aby sme cukru v krvi mali tak akurát, je dôležité pravidelne jesť tie správne potraviny. Vhodné sú potraviny s nízkym glykemickým indexom, napríklad pomaranče, mrkva, celozrnné pečivo, celozrnná ryža, paprika, huby, cibuľa, vlašské orechy a iné. Glykemický index (GI), vyjadruje rýchlosť vstrebávania sacharidov a následného vzostupu hladiny cukru v krvi, pričom čím vyššia táto rýchlosť je, tým vyšší je GI potraviny. Podľa toho potravinám dávame číselnú hodnotu od od 0 do 100. Potraviny s nízkym glykemickým indexom, majú číselnú hodnotu do 55. Zoznam týchto potravín nájdete na mnohých internetových stránkach.
Liečivé prostriedky z prírody
Udržiavať správnu hladinu cukru v krvi nám môže pomôcť príroda – existuje hneď niekoľko bylín, ktoré to dokážu. Asi najznámejší bylinou, ktorá má tieto vlastnosti je tinospóra srdcolistá/guduči (Tinospora cordifolia), čo je vytrvalý popínavý ker, ktorý pochádza z Indie. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitný systém, pomáha chrániť zdravie pľúc a pečene proti toxínom. pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
Ďalším pomocníkom pri udržiavaní zdravej hladiny cukru v krvi je obľúbená škorica. Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, ktorá sa hojne využíva ako korenie, ale z pohľadu liečivých účinkov pomáha udržať zdravú hladinu cukru v krvi a zdravú váhu.
Zázvor zase prispieva k prirodzenej obranyschopnosti tela, podporuje imunitný systém, ale aj trávenie, čo súvisí aj s vylučovaním inzulínu. Používa sa pri pocitoch nevoľnosti a zvracaní počas cestovania.
Pri zvýšenej hladine cukru je ďalej možné užívať čistý prášok z hnojníka obyčajného, čo je huba, ktorá sa vyznačuje výbornou jemnou chuťou a vysokou výživnou hodnotou. U nás rastie od leta do jesene na lúkach, v záhradách, parkoch i lesoch. V rámci klinických štúdií bolo preukázané , že pri dlhodobej konzumácii pomáha znižovať hladinu krvného cukru. Túto vlastnosť má vďaka prítomnosti minerálneho prvku vanádu, ktorý je obsiahnutý v podhubí aj v plodniciach huby. Pretože sa ale rýchlo rozkladá, je najlepšie ho užívať v podobe sušeného prášku, ktorý sa získava z pestovaných plodníc, ktoré sa zberajú mladé, kým sú plodnice uzavreté a nejaví žiadne známky rozkladu. Hnojník obyčajný patrí tiež medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Navyše hnojník zlepšuje chuť do jedla, krvný obeh a pôsobí proti ateroskleróze.