MEDVEDÍ CESNAKwww.pixabay.com
StoryEditor

Medvedí cesnak je najlepší jarný životabudič! Prinášame vám skvelý recept na zdravú polievku

18.03.2019, 10:48
Životný štýl
Príchod jari je v znamení medvedieho cesnaku. Je to jedna z prvých jarných byliniek plná živín, ktorá nám pomôže zabojovať s únavou aj baktériami.

Má jemnejšiu chuť aj vôňu ako klasický cesnak. Je zdrojom éterických olejov s obsahom síry, je bohatý na vitamín C a alicín, ktorý má antibakteriálne a protizápalové účinky. Čerstvé nadrobno nakrájané listy sa používajú pri zažívacích problémoch a nechutenstve. Medvedí cesnak znižuje krvný tlak a pôsobí aj ako "čistič" – znižuje riziko usadenín a zatvrdnutia v krvných cievach.

Rastie na tienistých vlhkých stanovištiach, vytvára veľké plochy porastov. Ak by ste si neboli istí, či skutočne ide o medvedí cesnak, prelomte list na viacerých miestach, pošúchajte ho – typická vôňa cesnaku vás nenechá na pochybách.

Podobne ako pažítka skvele chutí posekaný na chlebe s maslom, hodí sa do rôznych pomazánok, na posypanie hotových jedál, polievok, do šalátov. V teplej kuchyni ho môžete použiť ako alternatívu špenátu – výborne chutí v prívarku, polievkach aj v slanom závine z lístkového cesta.

Ak si chcete medvedí cesnak užívať aj mimo jeho krátkej sezóny, pripravte si z neho pesto: listy medvedieho cesnaku nasekajte v mixéri spolu s olivovým olejom, soľou a vlašskými orechami (môžete nahradiť kešu alebo píniovými) na jemnú pastu. Uchovávajte v chladničke, vydrží veľmi dlho.

Vedeli ste?

Tušíte, prečo sa medvedí cesnak volá práve medvedí? Podľa povery je to totiž prvá rastlinka, ktorú medveď zožerie po prebudení sa zo zimného spánku. Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka. Rastie v lesoch na väčších plochách, zavedie vás k nemu nezameniteľná vôňa. Staršie a väčšie listy cesnaku bývajú horké, preto sa pri zbere sústreďte na mladé lístky. Medvedí cesnak má detoxikačné účinky na organizmus. Prečistí obličky a močové cesty, priaznivo vplýva na srdce Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze. Je vhodný pri ženských chorobách a výtokoch, priaznivo pôsobí na žalúdok a črevný systém.

Domáca tinktúra

Pohár naplníme až po vrch nadrobno nakrájanými listami medvedieho cesnaku (ktoré sme pred tým dobre poumývali), zalejeme liehom. Naplnený pohár dáme na 14 dní na slnečné miesto alebo blízko radiátora. Potom uskladníme v tme a chlade. Tinktúra vydrží až do ďalšej sezóny. Užívame 2-krát denne 15 kvapiek 3 týždne.

Krémová cesnačka
Na 4 porcie:
60 g masla
180 g ošúpaných zemiakov
60 g cibule
1 strúčik cesnaku
700 ml kuracieho vývaru
soľ
1 lyžica citrónovej šťavy
2 hrste medvedieho cesnaku
300 ml 12% smotany
1 hrsť slnečnicových semienok
olivový olej na pokvapkanie

Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, najemno nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
Všetko spolu orestujeme a potom zalejeme vývarom. Osolíme a asi 20 minút povaríme. Potom pridáme citrónovú šťavu a medvedí cesnak.

Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Prilejeme smotanu, ešte chvíľku povaríme a podľa chuti dosolíme.
Slnečnicové semienka opražíme na suchej panvici dozlatista. Polievku podávame ozdobenú opraženými semienkami a pár kvapkami olivového oleja.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 01:16