archív
StoryEditor

Neviete, čo na obed? Pripravte si jarné cestoviny so špargľou

02.04.2019, 11:00
Recepty a tipy
Sezóna špargle je v plnom prúde. Krehké biele, zelené či fialové stonky sa dajú pripraviť na viacero spôsobov. Pridajte špargľu do omáčky na cestoviny, vyskúšajte špargľový quiche ako ľahkú večeru alebo si spestrite víkendové raňajky frittatou so špargľou a špenátom.

Vedeli ste, že ...

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, kyselinu listovú aj železo? Zároveň je bohatým zdrojom vlákniny. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. Okrem toho pomáha odvodňovať organizmus. Vďaka nízkej kalorickej hodnote, nízkemu obsahu sacharidov zároveň je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach.

Penne so špargľou, lososom a smotanovou omáčkou

Príprava: 20 minút

Suroviny na 2 porcie

200 g zelenej špargle

100 g lososa

140 g cestoviny (penne, tagliatelle)

1 strúčik cesnaku

2 PL olivového oleja

3 PL čerstvého hrášku

1 ČL citrónovej šťavy

100 g smotanového syra

1 PL kôpru

soľ, mleté černe korenie

čili vločky

Postup:

  1. Špargľu očistíme škrabkou v jednej tretine spodnej časti stonky a malú časť konca odkrojíme. Nakrájame na 2 centimetrové kúsky. Cestoviny dáme variť do osolenej vody a cca 3 minúty pred dovarením pridáme špargľu. Hotové cestoviny so špargľou scedíme, trochu vody cca 150 ml si odložíme bokom.
  2. Cesnak ošúpeme nakrájame na plátky a spolu s čili zľahka opražíme na oleji. Pridáme losos, najskôr kožou dole a z každej strany opečieme cca 3 minúty. Počas pečenie môžeme podliať trochou bieleho vína alebo vody. Hotového lososa vyberieme. Do výpeku dáme žervé, citrónovú šťavu, vodu z cestovín a krátko na miernom plameni miešame, kým sa syr neroztopí.
  3. Lososa vidličkou „natrháme“ na kúsky a spolu s cestovinami a hráškom pridáme na panvicu k syru. Jemne premiešame. Podávane posypané kôprom a dochutíme korením a soľou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. november 2024 20:18