Vedeli ste, že ...
Špargľa obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, kyselinu listovú aj železo? Zároveň je bohatým zdrojom vlákniny. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. Okrem toho pomáha odvodňovať organizmus. Vďaka nízkej kalorickej hodnote, nízkemu obsahu sacharidov zároveň je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach.
Penne so špargľou, lososom a smotanovou omáčkou
Príprava: 20 minút
Suroviny na 2 porcie
200 g zelenej špargle
100 g lososa
140 g cestoviny (penne, tagliatelle)
1 strúčik cesnaku
2 PL olivového oleja
3 PL čerstvého hrášku
1 ČL citrónovej šťavy
100 g smotanového syra
1 PL kôpru
soľ, mleté černe korenie
čili vločky
Postup:
- Špargľu očistíme škrabkou v jednej tretine spodnej časti stonky a malú časť konca odkrojíme. Nakrájame na 2 centimetrové kúsky. Cestoviny dáme variť do osolenej vody a cca 3 minúty pred dovarením pridáme špargľu. Hotové cestoviny so špargľou scedíme, trochu vody cca 150 ml si odložíme bokom.
- Cesnak ošúpeme nakrájame na plátky a spolu s čili zľahka opražíme na oleji. Pridáme losos, najskôr kožou dole a z každej strany opečieme cca 3 minúty. Počas pečenie môžeme podliať trochou bieleho vína alebo vody. Hotového lososa vyberieme. Do výpeku dáme žervé, citrónovú šťavu, vodu z cestovín a krátko na miernom plameni miešame, kým sa syr neroztopí.
- Lososa vidličkou „natrháme“ na kúsky a spolu s cestovinami a hráškom pridáme na panvicu k syru. Jemne premiešame. Podávane posypané kôprom a dochutíme korením a soľou.