Dajme si len kúsok
Ak to už nedokážeme vydržať, môžeme skúsiť dať si iba kúsok – menšiu sušienku, jednu tabuľku čokolády či polovicu keksu. Podľa odborníkov by sme sa mali zmestiť do 150 kcal, ktoré príliš neohrozia našu líniu… Lenže hrozí riziko, že nám jeden kúsok stačiť nebude, a nakoniec zjeme všetko.
Pochrómujme sa
Chróm je stopový prvok, ktorý hrá úlohu pri metabolizme cukrov. Keď ho máme nedostatok, telo nedokáže správne spracovať glukózu. Keď začneme užívať chróm, po niekoľkých dňoch zistíme, že nám nielen mierne tlmí pocit hladu, ale zmierňuje aj chuť na sladké.
Kombinujme
Riešením je dať si niečo nezdravé s niečím zdravým, napríklad namočiť si kúsok ovocia do čokoládovej polevy, dať si kúsok čokolády a k tomu surové mandle. Týmto nielen uspokojíme naše chute, ale dostaneme do tela aj zdravé a výživné látky.
Riešme to žuvačkou
Aj vedci už prišli na to, že žuvačka, najmä s príchuťou mentolu, celkom spoľahlivo potlačí chuť na sladké. Vďaka obsahu sladidiel má totiž sladkú chuť, a tak oklame mozog, ktorý má dojem, že práve dostal niečo sladké.
Stanovme si pravidlá
Vytvorme si pri konzumácii sladkého striktné pravidlá. Napríklad 1. týždeň: jedna sladkosť týždenne, 2. týždeň: dve sladkosti týždenne, 3. týždeň: jedna sladkosť týždenne. Tak sa nám podarí ovládať sa a navyše budeme povolenú sladkosť vnímať ako odmenu, na ktorú sa môžeme tešiť.
Urobme si šálku gurmaru
Najmä diabetici poznajú čaj s názvom gurmar. V jazyku hindi znamená "gurmar" ničiteľ cukru a v indickej medicíne sa používa na liečbu cukrovky viac ako 2 000 rokov. Má nielen schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi, ale spôsobí na jazyku pocit tŕpnutia, po ktorom nám sladké nebude chutiť.
Užívajme si to
Keď si sladké nedokážeme dlhšie odopierať, vyberme si najkvalitnejšiu horkú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70 percent a vychutnávajme si každý kúsok.