profimedia
StoryEditor

Bol slávny, nakoľko sa staral o vrcholové športovkyne. Namiesto pomoci ich však zneužíval

13.01.2022, 11:00
Životný štýl
Doktor Larry Nassar pracoval pre americkú gymnastiku viac než 29 rokov. Počas toho, ako mal liečiť mladé gymnastky, zneužil najmenej 250 z nich. Až pred pár rokmi sa tento škandál začal pomaly dostávať na povrch. Pozrite sa na príbeh žien, ktoré prehovorili po dlhých rokoch mlčania.

Skutočný príbeh Larryho Nassara, sexuálneho delikventa a lekára národného tímu gymnastiky USA, ktorý vyšiel na povrch len pred niekoľkými rokmi, otriasol celým svetom. Vysoko uznávaný lekár mal počas 29-ročnej kariéry liečiť mladým gymnastkám svalové poranenia. Viac než 250 žien po rokoch mlčania prehovorilo a jeho zločiny vyšli prvýkrát najavo až v roku 2016. Dostať doktora za mreže však nebolo vôbec jednoduché. „Uvedomili sme si, že musíme zahájiť procesné vyšetrovanie zločinu v celom kontexte tohto skorumpovaného sveta, kde sa zneužívanie nielen tolerovalo, ale povoľovalo po celé desaťročia,“ hovorí investigatívny novinár, ktorý sa do vyšetrovania ponoril hneď po prvom obvinení slávneho doktora a dopĺňa, že „Nassar bol špičkou ľadovca a keby to Američania vedeli, pozerali by sa na olympijské hry úplne iným spôsobom.“

 V roku 2015 sa stala Maggie Nichols prvou ženou, ktorá obvinila lekára zo sexuálneho zneužívania, pretože nechcela, aby ďalšia mladá gymnastka zažila tú istú hrôzu čo ona. Konať v jej prospech sa však nezačalo a doktor  mal tak možnosť na pokračovanie zneužívania ďalších sedem mesiacov. Tým, že prehovorila o Larry Nassarovi, nevybrali ju v roku 2016 do olympijského tímu, a preto sa rozhodla gymnastiku opustiť.

Boli opakovane znásilňované

Vyšetrovatelia, ktorí sa pustili do riešenia prípadu sa snažili prísť na to, ako je možné, že doktor fungoval tak dlho, ako fungoval. Zistili, že aj keď Nassar liečil a zneužíval mladé gymnastiky, pre niektorých bol  milým a svojráznym človekom, čo je v gymnastickom svete vzácnosť. Práve preto od neho nikto nečakal, že by bol schopný niečoho takého. Veď predsa aj on mal dočinenia pri výhrach olympijských medailí. Ženy, ktoré prehovorili o Nassarovom zneužívaní tvrdia, že sa ich doktor dotýkal pod zámienkou vykonávania lekárskych vyšetrení. Čiže v skutočnosti bol viac pedofilom, ako lekárom. Jedna z gymnastiek tvrdí, že počas jej kariéry ju opakovane znásilňoval a občas sa dokonca bála o svoj život. „Prvá vec, ktorú mi Larry Nassar povedal, keď som vošla do miestnosti, bolo úplne sa vyzliecť. Tým som mu v podstate uľahčila prácu a v priebehu niekoľkých minút mal prsty v mojej vagíne,“ povedala gymnastka, ktorá mala v tom čase len 15 rokov.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:10