AVITA Resort
StoryEditor

Kam ísť s rodinou na výlet na jeseň? Máme pre vás perfektný TIP!

05.11.2018, 10:19
Životný štýl
Ak by sme mali určiť, ktorú oblasť Rakúska označiť počas jesene za najpútavejšiu a hodnú našej cestovateľskej pozornosti, patrí stredná a južná časť Burgenlandu k jasným favoritom. Autom ste tam za dve hodiny od Bratislavy a môžete objaviť inú tvár Burgenlandu, než akú ponúka jeho severná časť so známym Neziderským jazerom. Tu je reliéf krajiny úplne iný – idylická pahorkatinatá oblasť posiata vinicami láka na bicykel a aby sa turisti príliš „nenašliapali“, slúži na objavenie krajiny elektrický bicykel. Jazdíte s pomocou „zadného vetra” a pritom si užívate pohľad na nádhernú krajinu s jej rozmanitosťami.

Bicykel s baterkou je v tunajších podmienkach nevyhnutnosťou a naši rakúski susedia sú v tomto smere vynikajúco  vybavení. Požičovňu ebikov nájdete v každom väčšom meste a po malom zácviku a školení od prenajímateľa zvládnete aj najnáročnejší kopec a vo vlnitom teréne  sa budete cítiť komfortne. Osvedčeným tipom je spoznávanie krajiny na cyklotrase.  „Paradiesroute  Südburgenland“ – rajská trasa  je naozajstným pôžitkom pre cyklistov. Jej dĺžka je 260 km a vy si po trase môžete vychutnať  napríklad lahôdky miestnych producentov v zážitkových prevádzkach „Paradiesbetriebe“, idylické vínne pivničky,  oddýchnuť si na hrade či zámku i pokochať sa prírodou.    

Kam zavítať na bicykli počas návštevy tejto  krajiny? Tu je zopár tipov:  

Eisenberg

Táto oblasť patrí k najkrajším v Burgenlande. Idylická pahorkatina, posiata vinicami a malými domčekmi vo viniciach, ktoré kedysi slúžili roľníkom pri práci ako prechodné ubytovanie. Tu dozrieva najdôležitejšia vínna odroda Burgenlandu, Frankovka modrá, s nezameniteľnou kvalitou. Chuťou mineralická a jadrná; vynikajúco dokladuje miestny terroir. Náš tip – určite nevynechajte vyhliadkovú platformu uprostred viníc! Ponúka výhľad na jedinečnú krajinu a s  pohárom kvalitnej frankovky sa budete cítiť ako v raji.    

Österreich Werbung

Bernstein – hrad i múzeum

Mestečko Bernstein  sa stalo známym vďaka ojedinelému výskytu zeleného  minerálu edelserpentin. Má nespočetné zelené odtiene a vyrábajú sa z neho  krásne šperky a umelecké predmety.  Stojí za to navštíviť  „Felsenmuseum“  v centre mestečka a stráviť príjemné i poučné chvíle 3 metre pod povrchom zeme vo vernej napodobenine štôlňového systému. Múzeum je súkromné a vybudoval ho sochár Otto Potsch. Dozviete sa veľa o mineráloch, histórii baníctva v tejto oblasti a technológii spracovania edelsperpentinu.  Súčasťou prehliadky ja aj výstava „fosilné zlato“ o prírodnom  jantári. Zaručene odídete  okrášlení  náramkom alebo  náušnicami z nevšedného zeleného  kameňa – také nemá nik!  Iba pre zaujímavosť na získanie jedného kubického metra kvalitného šperkárskeho edelsperpetntinu sa musí vydobyť asi 2000  kubických metrov obyčajného minerálu, ktorý sa využíva najmä  v cestnom staviteľstve.

Majestátny múry hradu Bernstein vidno už z diaľky, je situovaný vedľa mestečka na malom vyvýšenom kopci, takže je prístupný aj pre rodiny s deťmi. Účelom hradu bolo strážiť  dôležitú Jantárovú cestu v údolí Tauchental. Hrad má dlhú históriu, z jeho majiteľov nás bude zaujímať ten posledný – rod Almásy. Eduard von Almásy kúpil hrad v rok 1892 a odvtedy rodina hrad nepretržite vlastní.  Členom rodu bol rodiny  bol cestovateľ, pilot, dobrodruh a bádateľ v Afrike Ladislav  Almásy. Narodil sa  na hrade Bernstein v roku 1895 a jeho životný príbeh sa stal predlohou filmu Anglický pacient. Dej monumentálneho snímku je z veľkej časti fikciou, ale keď sa venujete tejto osobe bližšie, zistíte, že jeho život bol napínavejší ako akýkoľvek scenár – objavil prehistorické jaskynné maľby v africkom pohorí Uweinat a preskúmal východnú Saharu. Jeho arabskí  priatelia ho volali Abu Ramla- otec piesku. Hrad s slúži od roku 1953 ako luxusný hotel, zariadenie je autentické, všetko je tu  originál  a hradný pán Alexander Almásy víta vo svojich priestoroch hostí z celého sveta. Hrad Bernstein má magickú atmosféru a duch predkov je v ňom dodnes hmatateľný.   

Bad Tatzamannsdorf -  kúpele s atmosférou

Kúpele v srdci južného Burgenlandu  majú viac ako 400 ročnú tradíciu, prekvapia štýlom, službami  i prístupom k hosťom.  Liečia tu pomocou minerálnej vody, termálnej vody i liečivej rašeliny  a jazdou unavení návštevník si tu za tri hodiny zregeneruje celé telo – tunajšie verejné kúpele s vonkajšími a vnútornými  bazénmi a špičkovým i saunami sú známe a vyhľadávané  po celom Rakúsku. Zastavte sa po ceste v parku, dajte si výborný zákusok u Kaplana a ochutnajte tunajšie  pitné pramene – našim tipom je Marienquelle. Ak sa chcete aj ubytovať a vyskúšať kvalitné wellness  a komfort hotela  priamo spojeného kúpeľmi, kedy si vybehnete ráno zaplávať v župane, skúste hotel Avita. Ubytovanie v tomto hoteli poskytuje nielen pohodlie a estetický zážitok, ale aj kus romantiky.

Lockenhaus  - Báthoryčkin  hrad  

Nezastaviť sa na tu by bolo chybou,  tento zachovaný pravý rytiersky hrad  priam dýcha mystikou a tajomstvom.  Vsadiť na krvavú grófku bolo múdrym rozhodnutím správcov hradu, veď Alžbeta Báthoryová tu nepochybne žila, obývala hrad rodiny Nádašdyovcov a počúvala rady svojej svokry Uršule Kanižaiovej, ktorú  údajne neznášala pre jej panovačnosť.  Počas  návštevy si nenechajte ujsť izbu, v ktorej žila, aj s replikou jej šiat. V mučiarni nájdete aj legendárnu železnú pannu a na tému Báthory sa konajú aj špecializované prehliadky. Lockenaus je jedným z mála hradov s kultovým priestorom, rytierskou sálou s gotickou krížovou klenbou,  kaplnkou a čiernou kuchyňou z polovice 16. storočia. Kultový priestor, do ktorého vnikalo svetlo iba otvorom vo vrchole klenby, sa pripisuje templárskemu rádu a údajne slúžil k ich tajným  zhromaždeniam.  Ešte „pikoška“ z prírody:  Na hrade sa nachádza najväčšia kolónia netopierov v strednej Európe. Každý rok na jar tu zavíta 700 až 1000 samičiek netopiera rodu Myotis emarginatus (netopier brvitý) s rozpätím krídiel asi 25 centimetrov. V podkroví hradu žijú a v júni privádzajú na svet svojich potomkov. Netopierov predstavuje  unikátna expozícia, ktorá sa podrobne venuje ich životu. Dosť dôvodov na návštevu?

Burg Lockenhaus

Modrotlač rodiny Koo – krása textilu

Modrotlač sa po nemecky povie „Blaudruckerei“  a ak vaša trasa povedie okolo dedinky Steinberg,  zastavte sa na kus reči  u rodiny Koó.  Je to jedna z posledných prevádzok v Burgenlande, ktorá vyrába originálnu modrotlač. Hlava rodiny, pán Joseph vám ochotne porozpráva o histórii modrotlače, kedy  odevy na bežné nosenie i zástery z tejto  látky nesmeli chýbať v žiadnej domácnosti.   Dnes zažíva táto technika renesanciu a v rodine Koó vás stroj času zavedie do starých čias,  kedy sa farbilo pravým indigom, žiadnou chémiou, a dodržiavali sa  osvedčené staré techniky.  Pán Joseph zdedil po svojom otcovi viac ako 200 drevených modelov so vzorkami a keď navštívite ich obchodík, zostanete v nemom úžase, aké krásne a moderné veci môžu z modrotlače vzniknúť. 

Navštíviť Burgenland sa oplatí v každom ročnom období, sezóna trvá pri stálom počasí až do novembra. Oblasť Neziderského jazera býva našincami hojne navštevovaná, skúste sa však niekedy vydať aj ďalej, smerom na juh, až k slovinským hraniciam. Rozmanitosť prostredia stredného a južného Burgenlandu vás príjemne prekvapí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:14