unsplash.com
StoryEditor

Strečing je omnoho dôležitejší, než by ste si mysleli. Prezradíme vám, ako dokáže vytvarovať postavu

19.12.2021, 17:00
Životný štýl
Pravidelný strečing v sebe nesie mnoho výhod. Nie len, že zvýši vašu flexibilitu, bojovať proti rôznych bolestiam a pozitívne prispieť k tvarovaniu tela. Aké sú ďalšie výhody strečingu a prečo by sa mal stať vašou každodennou rutinou?

Správny strečing môže mať obrovský vplyv na celkové vaše fyzické či psychické zdravie. Nepomáha nie len športovcom, ale je prínosom aj pre ostatných spôsobmi, o ktorých možno ani neviete. Pomáha pri liečbe rôznych zdravotných ťažkostí či k vytvarovaniu vysnívanej postavy. Pozrite sa na jeho ďalšie výhody a spôsob, akým by ste ho mali vykonávať.

 

Odbúrava stres či depresiu

Pravidelný strečing dokáže zlepšovať krvný obeh, čo môže zmierniť bolesť svalov. Napätie v svaloch môže totiž viesť k zníženiu rozsahu pohybu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť natiahnutia svalov na chrbte. Okrem toho pomáha pacientom pri liečbe cukrovky či depresie. Je skvelým liekom na zmiernenie stresu, preto by ste sa pri strečingu mali zamerať na časti tela, v ktorých máte tendenciu držať stres, ako je krk, ramená či chrbát. Je schopný upokojiť vašu myseľ, keďže pri jeho vykonávaní dávate telu duševnú pauzu. Taktiež zabraňuje častému výskytu bolesti hlavy, ktorá môže zasahovať do vášho každodenného života. Okrem mnohých zdravotných výhod má strečing pozitívne účinky aj na fyzický vzhľad či celkovú stavbu vášho tela.

 

Zlepšuje výkon a pružnosť tela

Zlepšenie flexibility je jednou z pozitívnych účinkov pravidelného strečingu, ktorá pomáha oddialiť zníženú pohyblivosť vyskytujúcu sa u starších ľudí. Taktiež skvalitňuje výkon pri pohybových aktivitách. Ak sa dostane sval do nerovnováhy, môže to viesť k zlému držaniu tela. Strečing však pomôže správne vyrovnať chrbtové svaly, čím teda zlepší aj celkové držanie vášho tela. Najzaujímavejšie je, že jeho vykonávaním dokáže spaľovať kalórie. Vedci zistili, že 30- minútový strečing spáli viac než 100 kalórii a pokročilejšie formy strečingu sú schopné dokonca napomáhať pri chudnutí. Mali by ste si uvedomiť, že je dôležitou súčasťou dosiahnutia každého cieľa, ktorý si stanovíte. Zvyšuje spálené kalórie, robí vaše svaly pružnejšími, znižuje riziko zranení, čím postupne formuje vašu postavu. Sám o sebe dokáže strečing urobiť veľa, avšak je aj skvelým doplnkom k ďalším formám cvičení.

 

Ako na to?

Dôležité je, aby ste sa pred fyzickou aktivitou zahriali pomocou strečingu. Pred cvičením je najlepší dynamický strečing, naopak po cvičení by ste mali intenzitu znížiť. Je však potrebné, aby ste ho vykonávali pravidelne a správne. Pre začiatok sa môžete natiahnuť pár krát do dňa a postupne sa zamerať na jeden dlhší strečing po a pred cvičením. Popri strenčingu by ste sa nemali naťahovať za hranicu svojho pohodlia a zbytočne to preháňať, aby sa vaše telo nezaťažilo. Ako sme už naznačili, pri pravidelnosti sa výsledky dostavia čoskoro, na to je však potrebná len vaša pevná vôľa a chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:58