instagram/ lostinhistorypics
StoryEditor

Ukecané ženy boli kedysi trestané. Ak príliš veľa rozprávali, muži im nechali nasadiť špeciálny náhubok

02.12.2021, 19:45
Životný štýl
História nám každodenne dokazuje, že nie stále bola k ženám milostivá, práve naopak.

O tom, že to mali ženy v minulosti skutočne ťažké, svedčí samotná história. Ešte predtým, než nežnejšiemu pohlaviu bolo umožnené voliť, v niektorých krajinách šoférovať auto či pracovať, si naše predkyne museli prejsť neľahkým životom. Niečo málo si o tom môžete prečítať aj tu:

Písalo sa 16.storočie, keď sa v Škótsku prvýkrát objavil nástroj zvaný náhubok pre hašterivé ženy. Nejde o žiaden mýtus, práve naopak. Niektoré zo strojov sú do dnešnéh dňa exponátmi svetových múzeí. Vidieť ich môžete najmä vo Veľkej Británii, kde boli vo veľkom rozšírené.

Ťažká železná maska obsahovala často skrútené zveiracie rohy a z nositeliek vytvárala postavu posmechu. Súčasťou tohto špeciálneho náhubku bol ostrý kovový výstupok, ktorý bol umiestnený v ústach, kde zadržiaval jazyk. Slúžil tak ako udidlo na konskej uzde a ženám znemožňoval vydať zo seba akúkoľvek hlásku. 

Hlavnými nositeľkami boli najmä ženy. Dôvody boli jednoduché - tie ženy, ktoré rušili pokoj susedov, okolia alebo svojich manželov, dostali tento stroj ako za trest. Nemyslite si, že išlo len, ktorý muž len tak nasadil žene, práve naopak. Často proces nasadzovania schvaľoval súd, ktorý bral do úvahy hneď niekoľko faktorov. Ak sa však žena zdala, že je čarodejnicou, užívala si sex alebo bola jednoducho príliš sebestačná a odvážna a odmietala úlohu sumbisívnej manželky, mala smolu. Po chlebe mali najmä ženy, ktoré príliš rozprávali. To bolo totiž znakom rebelanstva a vlastného názoru... a to v tej dobe veru nóbl nebolo. 

Okrem toho, že bolo nosenie tejto masky mimoriadne ponižujúce, bolo aj nesmierne bolestivé. Podľa zverejnených informácií britského múzea bol stroj naposledy použitý až v roku 1856, čo značí poriadne dlhú dobu používania.

Pozrite si, ako táto maska vyzerala:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:54