StoryEditor

Materská môže byť až 1350 eur. Ako ju získať?

26.09.2017, 11:00
Životný štýl
Ako vyťažiť zo systému, do ktorého roky sypeme peniaze čo najviac? Ako si popri materskej privyrobiť? Zorientujte sa s nami v mori predpisov, máme pre vás zopár užitočných tipov. A na konci článku vás čaká súťaž o cennú knihu!

​Bývalý minister práce Jozef Mihál vydal pred niekoľkými týždňami nenápadnú útlu knižku s názvom Materská. Ani sám nečakal, že sa jeho dielo beznádejne vypredá za krátky čas a všetky dámy, ktoré dieťa majú či plánujú, budú netrpezlivo čakať na dotlač. Tá sa už pripravuje. „Možno som trochu opatrný, ale treba otvorene povedať, že na ministerstve a v Sociálnej poisťovni čakali na túto knihu, na tipy a rady, aby ešte narýchlo na jeseň v parlamente reagovali nejakou tou novelizáciou príslušných ustanovení zákona.  Uvidíme, či sa tak stane. Ak by došlo k nejakým zmenám, som pripravený v októbri prepísať príslušné pasáže. Aby bola kniha vždy aktuálna. Nechcem totiž dávať ľuďom do ruky niečo, čo možno o polroka nebude platiť. Veľký význam má internetová verzia, ktorú zverejňujem na webe a ktorá bude vždy aktuálna,“ tvrdí rozhodne Jozef Mihál, ktorý sa téme materskej venuje už viac ako desať rokov.

Je náš systém pre ľudí skutočne taký neprehľadný?

Keby ste sa bavili so skúsenejšou mzdárkou, povedala by vám, že je to 5-6 pravidiel. Bežný človek, ktorý zákony čítať nevie, s tým však má veľký problém. Možno si poviete, že môžete zájsť do Sociálnej poisťovne, kde vám poradia, no nie je to tak. Pracovníci tam majú zákaz poskytovať poradenstvo. Je to smiešne a zároveň aj smutné, že úrad, ktorý by mal človeku poradiť, poskytovať poradenstvo nemôže. Preto som si povedal, že treba urobiť ľuďom službu. Vyznám sa v tom dosť dobre, dokonca ako minister som za niektorými paragrafmi schovaný. Kto iný by mal teda ľuďom pomôcť, keď nie ja?

Čo by sa malo podľa vás v systéme materskej jednoznačne zmeniť?

Problém je pri reťazových pôrodoch žien. Predstavte si ženu zamestnankyňu, ktorá  má prvé dieťa. Odíde zo zamestnania na materskú, tá sa po 34 týždňoch skončí a ona zostáva doma na rodičovskej dovolenke, teda poberá rodičovský príspevok. A keď má jej dieťa dajme tomu 2 roky opäť otehotnie. Bežný príbeh v slovenskej rodine. Pokiaľ jej zamestnanie beží v pozadí, druhá materská sa vypočítava z pravdepodobného zárobku. V zmysle zákona totiž neexistuje reálny príjem, z ktorého by sa mala druhá materská vypočítať. Čiže sa použije mechanizmus pravdepodobného zárobku. Ten funguje tak, že účtovníčka zamestnankyne nahlási do Sociálnej poisťovne, koľko by hypoteticky zarobila v mesiaci, v ktorom nastupuje na druhú materskú, keby hypoteticky pracovala. Mzdárky to často urobia zle, poškodia zamestnankyňu, nikto to nerieši a ona má nižšiu materskú. Mzdárka nahlási len základný plat podľa zmluvy a už nezaráta, že by okrem neho zrejme dostala nejaké príplatky, odmeny, nadčasy. Toto by bolo treba opraviť.

Druhá vec je ešte horšia. Mladé ženy majú totiž častokrát zamestnanie na dobu určitú. Keď takáto zamestnankyňa so zmluvou na jeden rok otehotnie a odíde na materskú, pracovný pomer jej dobou určitou zanikne. Ona je zatiaľ pri prvom dieťati a po čase opäť otehotnie. Mala by ísť teda na materskú s druhým dieťaťom, ale chyba je v tom, že tú druhú materskú vôbec nedostane. Lebo sa jej pracovný pomer skončil a ona už nie je poistená. Toto pravidlo je nastavené zle, lebo takúto životnú situáciu nezohľadňuje. Malo by sa to v legislatíve opraviť, predložil som už v parlamente návrh a som zvedavý, či ma budú kolegovia počúvať.

 

Aké je povedomie Slovákov o tejto problematike?

Stále väčšie a väčšie. Rád by som mladým rodinám, ktoré plánujú dieťa zdôraznil, aby hľadali informácie. Lebo pri správnom pochopení týchto možností je to niekoľko tisíc eur naviac pre rodinu. Nepostavíte si síce za to dom ani nesplatíte hypotéku, ale pár tisíc naviac rodinnému rozpočtu pomôže.

Najväčšie vychytávky z knihy Materská

Dôležité je správne chápať, kedy je nárok na materskú , čo v prípade žien nie je vždy jednoduché. Pokiaľ totiž žena nie je poistená, nárok na materskú nezíska. Najvyššia možná materská je v súčasnosti 1350 eur mesačne. Ako však takúto skvelú finančnú injekciu získať?

*„Na to, aby mamička zamestnankyňa, ktorá zarába okolo 700 eur hrubého, dostala vyššiu materskú, je dôležité ukončiť zamestnanie s malým príjmom v druhom – treťom mesiaci tehotenstva. Pokiaľ je to možné, mala by prejsť k inému zamestnávateľovi za hrubý plat 1800 eur. So sebou to prináša vysoké odvody, ktoré potom počas 34 týždňov materskej dovolenky prinesú 1350 eur mesačne. Podmienkou je, aby sa v novom zamestnaní pred nástupom na materskú poistné zaplatilo aspoň za 90 kalendárnych dní. Treba na to myslieť trošku vopred a keď žena tento spôsob pozná, mala by si v predstihu zvážiť plán na zvýšenie materského. Investícia v podobe vysokých odvodov sa niekoľko násobne zúročí,“ prezrádza Jozef Mihál.

*Druhý spôsob, trochu drahší z hľadiska zaplateného poistného, je dobrovoľné nemocenské poistenie. „Dodnes mi vyčítajú, že som ho spojil aj s dobrovoľným dôchodkovým poistením. Je potrebné si ich platiť obe naraz, a to nie je práve najnižšia suma. Je to 33 percent zo zvoleného základu. Ešte pred otehotnením si treba na tri mesiace zvoliť minimálny základ, čo je 441,50 eura a poistné 146 eur. Po troch mesiacoch platenia si treba dobrovoľné poistenie ukončiť. A hneď po otehotnení znova uzavrieť, už so základom 1800 eur, čo je poistné 600 eur mesačne. Aby bola materská vysoká, musí sa z vysokého základu platiť po dobu šiestich mesiacov, čiže je to celkovo investícia 4000 eur, no na materskom potom dostanete 10 000 eur. Kto je ochotný počítať pre a proti, zistí, že to má svoj význam,“ hovorí o druhom spôsobe Jozef Mihál s tým, že to platí aj pre otcov. Len sa dvoma rozdielmi. Muži si nemusia nič plánovať v predstihu v zmysle otehotnenia. Oni sa môžu rozhodovať pokojne aj po narodení dieťaťa, keďže môžu materské poberať až do veku 3 rokov potomka.

Otcova materská trvá len 28 týždňov a výnos je tak nižší. No žena po narodení dieťaťa musí byť pri ňom a väčšinou jej ani na um nezíde uvažovať o ďalšej zárobkovej činnosti. Muži však nemajú problém popri materskej aj pracovať, do rodinnej pokladnice tak pribudne podstatne viac peňazí. A to už stojí za zváženie.

 

Ako si privyrobiť popri materskej?

*Materskú získavate z nemocenského poistenia, ktoré je trojakého typu - nemocenské poistenie zamestnankyne, nemocenské poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľné nemocenské poistenie. „Vtip je v tom, že ak niekto ide na materskú z dobrovoľného poistenia, môže popri materskej zarábať ako len chce. Ak niekto čerpá materskú z povinného poistenia SZČO, môže tiež úplne pokojne ďalej podnikať, fakturovať na živnosť. Problém však je pri zamestnancoch, a tých je vlastne najviac. Zamestnankyňa ktorá ide na materskú totiž nemôže mať príjem z toho zamestnania, z ktorého na tú materskú išla. Ale môže si popri materskej nájsť iné zamestnanie, buď tesne pred ňou ale počas nej. Napríklad môže ako zamestnankyňa čerpať materskú a popritom si na dohodu nájde niečo ďalšie, čo pri bábätku zvládne. To isté sa týka otca, len ten nemusí vôbec sedieť doma, biologicky totiž naňho dieťa nie je tak naviazané ako na matku. Takže on si môže nájsť iné zamestnanie, kde môže na plný pracovný čas pracovať, lebo nie je prinútený reálne sedieť pri bábätku.“

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 06:05