pexels.com
StoryEditor

"Mám aj extrémne klientky, ktoré schudli 70 kg," hovorí Katarína Skybová, koučka chudnutia

06.09.2017, 10:36
Životný štýl
Chudnutie je dnes v móde, príbehy žien, ktoré dali dole desiatky kíl sa na nás valia z každej strany. Teraz vám predstavíme Katarínu, ktorá vytvorila vlastný, slovenský koncept chudnutia, vďaka ktorému schudli už stovky žien.

Jediná certifikovaná koučka na Slovensku v oblasti chudnutia, pani Skybová má viac ako dvadsaťročné skúsenosti so ženami, ktoré sa snažia niečo radikálne urobiť so svojou (nad)váhou. Pomohla stovkám žien schudnúť, udržať si novú váhu a vrátiť tak sebavedomie a radosť zo života. Pani Katka pri tom používa svoj vlastný program, navrhuje úpravu stravy s ohľadom na individuálne potreby a cvičenie pod dohľadom koučky. To, že nejde o módnu vlnu ako mnohé redukčné diéty, dokazuje práve dlhoročná tradícia, rozrastanie sa jej inštitútu i zopár úspešných kníh.

Ako sa k tejto zaujímavej práci dostala? „Svoju profesionálnu kariéru som začínala ako stredoškolská profesorka psychológie a odborných ošetrovateľských predmetov na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave. Často som sa stretávala s pacientmi, ktorým nadváha komplikovala priebeh ich ochorenia a ktorí sami nedokázali schudnúť. Možnosť pracovného pôsobenia v oblasti redukcie nadváhy teda prišla celkom prirodzene. Vytvoriť metodiku redukcie hmotnosti a vypracovať účinný postup, ktorý pomôže ľuďom schudnúť a zlepšiť ich zdravotný stav a zvýši kvalitu ich života, bola výzva, ktorá ma lákala. Rozhodla som sa zistiť, ako sa chudne v zahraničí a navštívila som niekoľko súkromných zariadení v Rakúsku a vo Švajčiarsku. V priebehu roka som zostavila vlastnú metodiku chudnutia. Je to individuálne chudnutie pomocou zmeny životosprávy pod odborným vedením.

Chudnutie prebieha v prirodzenom sociálnom prostredí klienta a súčasťou je vždy aj edukácia v oblasti výživy a cvičenia. Musím sa pochváliť, že môj program chudnutia má až 98-percentnú úspešnosť! Aj keď na začiatku sme poskytovali služby výhradne ženám, dnes sme rozšírili metodiku chudnutia aj pre mužov a juniorov. Napríklad, v priebehu troch mesiacov schudnú naši klienti priemerne 10 kilogramov a v priebehu štyroch mesiacov 15 kíl. Mala som aj „extrémne“ klientky, ktoré u nás schudli aj 50 – 70 kilogramov. Mojou úlohou je však nielen to, aby klient schudol, ale koučujem ich tak, aby po novej ceste životosprávy po ukončení kurzu dokázali kráčať aj sami. Špecifikom môjho koučovania je to, že sa snažím u klienta dosiahnuť nielen zmenu telesnú, ale aj zmenu v úrovni psychickej a sociálnej. Iba tak môže byť chudnutie úspešné a najmä dlhodobo udržateľné,“ zaujímavo vysvetľuje sympatická pani Katka. A aká je jej typická klientka, ktorá rozhodne vyhľadať pomoc pri chudnutí? „Najčastejšie je to 41-ročná vysokoškolsky vzdelaná vydatá žena. Opakovane neúspešná pri domácom chudnutí a nie je to príliš športovo založený typ. Máme klientov aj mužov, tí k nám však zavítajú nie preto, že ich trápi pár kíl navyše, ale preto, že im to odporučil lekár, lebo kvôli svojej obezite či nadváhe začínajú mať zdravotné problémy. Žene ide predovšetkým o výzor,“ dodáva koučka Skybová.

Na foto Katarína Skybová (na pravo) s jednou z klientiek, ktorým sa podarilo schudnúť:

SKYBOVA mafra

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:13