pexels.com
StoryEditor

Kombinujete lieky a bylinky hala-bala? Vieme, ktorá kombinácia vás môže dokonca zabiť!

28.06.2017, 14:30
Zdravie
Tabletky vs. Bylinky. Hovoríte si, že prírodným prípravkom sa nedá nič pokaziť? Omyl. Tradičná rastlinná medicína je veľmi účinná, preto by sa mal každý najskôr rozhodnúť, ci sa bude liečiť prírodnou, alebo konvenčnou cestou. Veľa ľudí sa snaží o kombináciu oboch, no to funguje len za predpokladu, že presne viete, čo robíte, a poznáte vzájomné pôsobenie rastlín. A to sa málokedy stane.

Každá z nás má doma lekárničku, v ktorej nájde lieky proti bolesti, nádche, kašľu, hnačke a podobne. Obvykle si ich ordinujeme samy a neriešime. No vedeli ste, že pri užívaní ľubovníka môžete otehotnieť? Alebo že je životu nebezpečné zapíjať lieky na riedenie krvi brusnicovou šťavou? 

POZOR na grep

Existujú dva typy látok, ktoré znižujú účinnosť liekov. Tie prvé, inhibítory, nastúpia už pár minút po ich zjedení či vypití. Pôsobia však len pár hodín. Funguje tak napríklad grapefruitový džús. Ak si vezmete povedzme statín, teda liek na zníženie vysokého cholesterolu, a zapijete ho čerstvou grapefruitovou šťavou, môže dôjsť aj k ťažkému poškodeniu zdravia. Grepu sa však nemusíte vzdať, stačí, ak šťavu vypijete ráno a statín užijete večer.

 

TEHOTNÁ vďaka ľubovníku

Do druhej skupiny, tzv. induktorov, patrí napríklad ľubovník, ktorému sa hovorí aj prírodné antidepresívum. Nástup jeho účinku trvá dlho, niekoľko dní až týždeň, aj keď ho už prestanete užívať. Ak zároveň užívate hormonálnu antikoncepciu, nemôžete sa na ňu počas užívania ľubovníka ani štrnásť dní po ukončení terapie spoľahnúť.. Takže zvoľte aj inú metódu ochrany. Pre istotu.

 

BRUSNICE a vnútorné krvácanie

Aj keď je brusnicová šťava všeliek plný antioxidantov, súčasne je to nebezpečný nápoj pre tých, ktorí užívajú warfarín, liek na zníženie zrážanlivosti krvi. Pri pravidelnom pití brusnice sa u nich výrazne zvyšuje riziko vnútorného krvácania. A čo je teda na zapíjanie najlepšie? Ako už asi tušíte – obyčajná voda z vodovodu.

 

NEMIXUJTE VŠETKO, čo sa dá

A je to tu. Tečie vám z nosa, hlava treští, hrdlo máte, akoby ste po ňom prešli šmirgľom. Vyrabujete lekárničku a hádžete do seba bez rozmyslu aspirín, pastilky proti bolesti v krku, zapíjate to striedavo rozpustnými horúcimi nápojmi na prechladnutie a rozpustným céčkom. Džgáte do seba všetko možné, len aby ste boli čoskoro fit! Aj tieto ochutené „dobroty“ sú lieky a namieste je opatrnosť. Väčšina prípravkov na rýchlu úľavu pri prechladnutí obsahuje paracetamol, ktorého by ste nemali za deň spotrebovať viac ako štyri gramy, inak vám hrozí poškodenie pečene. V jednom rozpustnom vrecúšku ho môže byt až jeden gram! Okrem toho často obsahuje aj látku, ktorá uvoľňuje zapchatý nos, na nosné kvapky teda peniaze míňať nemusíte.

 

DOBRÁ správa!

Teplý čaj s medom a citrónom môžete popíjať bez obmedzenia. Ideálne harmančekový. Uvoľňuje hlieny, vyplavuje toxíny z tela a prehrieva organizmus. A ak dáte med a citrón do čaju, ktorý má teplotu tak akurát na pitie, uchovajú si aj väčšinu liečivých látok. Ak vás trápi aj kašeľ, med radšej vynechajte. Tvorí totiž kryštáliky, ktoré môžu na kašeľ práve dráždiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:22