unsplash.com
StoryEditor

Známa zelenina ako zázrak prírody: Čo všetko nám ponúka PARADAJKA?

25.09.2021, 13:00
Zdravie
Paradajky majú okrem výbornej chuti aj iné, skvelé zdravotné benefity. Čo všetko môžeme získať ich konzumáciou?

Vedeli ste o tom, že paradajky nie sú vlastne zelenina, ale ovocie? Patria medzi najzdravšiu zeleninu a majú mnoho blahodárnych účinkov. Jeme ich surové, môžeme ich tepelne upraviť a dokonca aj vypiť vo forme džúsu. Na čo všetko pôsobia a aké majú zdravotné benefity?

KRÁSA

Paradajky udržiavajú zdravé kosti, pokožku, vlasy aj zuby. Vitamín A v paradajkách pôsobí na lesk a silu vlasov a antioxidanty, ktoré sa v nich nachádzajú, chránia telo pred voľnými radikálmi. Preto sú skvelé aj na pokožku. 

PARADAJKY A FAJČENIE

Paradajky dokážu pomôcť telu znížiť množstvo poškodenia spôsobeného fajčením cigariet. Obsahujú totižto kyselinu chlorogénnu a kyselinu kumarovú, ktoré chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú spôsobené z cigaretového dymu. 

ZDRAVIE

Vysoká hladina betakaroténu a lykopén nachádzajúci sa v paradajkách pomáhajú predchádzať rakovine. Paradajky pomáhajú k udržaniu si zdravého krvného tlaku, podporujú správnu činnosť srdca a znižujú riziko vzniku hypertenzie. Udržujú tráviaci systém zdravý tým, že zabraňujú hnačke a zápche. Dbajú na normálny pohyb čriev a účinne odstráňujú toxíny z tela. Využitie majú aj pri tvorbe kolagénu v tele. Tehotným ženám sa odporúča kyselina listová, ktorá je dôležitá pre správny vývin dieťaťa, preto sú práve paradajky skvelým zdrojom. 

ZDROJ VITAMÍNOV

Paradajky sú hlavným zdrojom lykopénu, antioxidantu, ktorý dáva plodom ich výraznú farbu. Obsahuje aj betakarotén, naningerín, či kyselinu chlorogénovú. Sú plné minerálov a vitamínov, nachádza sa v nich draslík, chróm, vitamín C, vitamín E, vitamín K, vláknina, zinok a ďalšie. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:09