pexels.com
StoryEditor

Chýba vám pocit šťastia? Takto si nabudíte jednoduchou cestou do tela SEROTONÍN

22.09.2021, 15:00
Zdravie
Serotonín je hormón šťastia, ako ho mať dostatok a ako si ho čo najrýchlejšie nabudíte do tela?

SEROTONÍN

Serotonín je hormón šťastia, hormón dobrej nálady. Ak sa cítite spokojný a šťastný, máte ho dostatok, ak ho máte naopak málo, môžete trpieť depresiami a úzkosťami. Serotonín nie je v skutočnosti hormón, ale neurotransmiter, čo je látka ovplyvňujúca činnosť nervového systému a teda aj mozgu. Serotonín ovplyvňuje naše emócie, náladu, spánok a dokonca aj chuť do jedla. Pri jeho zníženej hladine môžeme zažívať bolesť, depresiu, stres a úzkosť. 

AKO SI NABUDÍME SEROTONÍN DO TELA?

Zvýšenie množstva serotonínu v mozrgu je hlavnou úlohou antidepresív. Poznáme ale aj prirodzené spôsoby, ktoré si viete hneď teraz zaordinovať do života a onedlho sa dostavia výsledky. 

STRAVA

So tvorbou serotonínu nám nepriamo pomáhajú aj sacharidy. Jednoduché sacharidy a teda jedlá s obsahom cukru, škrobu a potraviny z bielej múky nám vedia veľmi rýchlo zvýšiť hladinu serotonínu. Preto sa hovorí, že smútok a stres treba zajesť čokoládou. Zvýšený príjem takýchto pokrmov má ale opačnú reakciu, vyvolávajú rýchly vzostup a rovnako rýchly pokles hladiny cukru v krvi a s takýmto poklesom v krvi sa potom zhoršuje aj naša nálada. 

Komplexné sacharidy, ktoré nájdeme napríklad v celozrnnom chlebe, či ryži, nám zabezpečia nárast hladiny serotonínu bez zvýšenia hodnôt cukru v krvi. 

TRYPTOFÁN

Banány, chudé mäso, syr. Tieto potraviny obsahujú aminokyselinu tryptofán. Tryptofán je veľmi dôležitý pre produkciu serotonínu a príjem tejto aminokyseliny, konkrétne 1000mg 3x denne nám zlepšuje náladu. Nájdete ho v: arašidy, čokoláda, datle, mlieko, morčacie mäso, ryby, sója, atď.

OPTIMÁLNA HLADINA SEROTONÍNU V TELE

1. Hýbte sa, športujte, nájdite si aktivitu, ktorá vás baví a ktorá vás udržuje v kondícii

2. Myslite vždy pozitívne a snažte sa aj v zlej situácii nájsť to dobré

3. Nezabúdajte na plnohodnotný spánok, doprajte si aspoň sedem hodín denne. Nedostatok spánku narúša hormonálnu rovnováhu a aj to môže spôsobiť nedostatok serotonínu

4. Trávte čas s ľuďmi, ktorých máte radi a s ktorými vám je dobre

5. Trávte dostatok času na slnku, na vzduchu

POZOR NA TOTO

Dajte si pozor najmä na nezdravé zvyšovanie serotonínu. To dokáže napríklad alkohol a nikotín, ktoré podporujú uvoľňovanie serotonínu na nervových spojoch, avšak iba krátkodobo a majú iné, ničivé účinky pre vaše telo. Po odznení alkoholu a nikotínu sa sitácia obracia a hladina serotonínu rýchlo klesá. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:48