pixabay.com
StoryEditor

8 vecí, ktoré udržia váš mozog mladý

05.06.2017, 17:00
Zdravie
Podľa najnovších štatistík je veľkým problémom, najmä čo sa ženskej populácie týka demencia, ktorá je jednou z najobávanejších chorôb súčasnosti. A preto stále viac a viac štúdií prináša nové poznatky o tom, ako jej čo najlepšie predchádzať...

Pozrite si zoznam ôsmich vecí, ktoré pomôžu udržať váš mozog mladý čo najdlhšie. Začnite teraz. Pretože nikdy nie je skoro (alebo neskoro) na to, aby ste zmenili životný štýl, ak vám to má pomôcť.

1. Tancujte
Je to totiž zábavná forma aktivity, ktorá (nielen) vášmu mozgu prospieva. Okrem toho, že je tanec úžasný spôsob, ako sa hýbať a udržať sa fit, výzva učiť sa a zdokonaľovať sa v ňom môže podporiť rast nových nervových buniek vo vašom mozgu. Takže už neváhajte a prihláste sa na kurz latinsko-amerických tancov, nad ktorým tak dlho rozmýšľate.

2. Jedzte „stredomorsky“
Diéta bohatá na ryby, olivový olej, vlašské orechy, tmavú zeleninu a červené ovocie je veľmi vhodná pre udržanie zdravých ciev, čo je jeden z najlepších spôsobov ako zabrániť rozvoju demencie. Takáto strava, ktorá je tiež bohatá na celozrnné pečivo a málo tukov, cukrov a červeného mäsa, je tiež dobrá na boj s cukrovkou 2. typu - jedným z chronických stavov spojených s demenciou. Americká štúdia dokázala, že ľudia, ktorí dodržiavajú „stredomorský“ spôsob stravovania majú o 48% nižšie riziko progresívneho nárastu Alzheimerovej choroby.

3. Socializujte sa
Ak samy seba nastavíte do výzvy, že budete svoj mozog trénovať, nie je nič jednoduchšie, ako zmeniť rutinu, aj čo sa týka vzťahov s inými ľuďmi. Neustále väzby totiž pomáhajú udržiavať mozog v činnosti a preto je socializácia skutočne dôležitá. Pokúste sa nadväzovať čo najviac sociálnych väzieb, buďte celkovo, teda fyzicky, spoločensky a duševne aktívna. Tak zabránite psychickému úpadku.

4. Usporiadajte si svoj spánok
Spánok má vplyv na vašu pamäť, náladu a funkčnosť. Veľmi negatívny vplyv na neho majú mobily a tablety, ktoré používame tesne pred spaním. Vyžarujú modré svetlo, ktoré stimuluje náš mozog a bráni nám zaspať. Pre dobrý spánok je dobré dodržiavať spánkovú rutinu, to znamená, pravidelne vetrať, chodiť denne spať približne v rovnakom čase, do chladnej izby a teplej postele. Tak si vaše telo a tiež mozog dostatočne oddýchne.

5. Kontrolujte si krvný tlak
Najdôležitejším krokom, ako zabrániť demencii je pravidelná kontrola krvného tlaku, spolu s pravidelným cvičením a obmedzením, či úplným odstránením zlozvyku – fajčenia. Vysoký krvný tlak je jeden z najsilnejších dôkazov o spojení s demenciou, hovorí lekár Clare Walton.

6. Prechádzajte sa každý deň
Je to ľahké. Je to dostupné. Je to zadarmo. A je to jeden zo spôsobov, ako zabrániť problémom s pamäťou. Zistilo sa, že chôdza je kľúčom v boji proti procesu starnutia vo všeobecnosti a špeciálne pomáha zdraviu a správnemu fungovaniu ľudského mozgu.

7. Pite šampanské
Áno, čítate správne. Môže sa vám zdať, že je to až príliš dobré, aby to bola pravda, ale niektoré vedecké údaje podporujú teóriu, že pitie mierneho množstva šampanského môže pomôcť predchádzať  demencii a iným degeneratívnym poruchám mozgu. A ak nemáte v obľube šampanské, dajte si pohár červeného vína. To obsahuje antioxidanty nazývané flavonoidy, ktoré pôsobia na zdravie vášho tela i mozgu.

8. Hľadajte viac slnka
Uistite sa, že vaše hladiny vitamínu D sú doplnené, pretože vám môžu výrazne pomôcť udržať váš mozog zdravý. Najlepším zdrojom tohto vitamínu je slnečné žiarenie, preto sa slnku rozhodne nevyhýbajte, čerpajte z neho energiu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:04