pexels.com
StoryEditor

Šesť príznakov, že vaše svaly panvového dna nefungujú správne

29.05.2017, 10:00
Zdravie
Skryté svaly panvového dna sú uložené hlboko v tele a ich dôležitosť si zvyčajne uvedomíme, až keď začnú ochabovať. Oslabené panvové dno potom na seba dokáže upozorniť veľmi nepríjemne. Trebárs samovoľným únikom moču, zostupom či prolapsom maternice alebo ťažkosťami pri vyprázdňovaní.

Problémy spojené s oslabením svalov panvového dna patria medzi delikátne témy, o ktorých sa mnohí hanbia hovoriť. Pritom sa jedná o veľmi rozšírený problém. Nedávna vedecká analýza dát z päťročného prieskumu National Health and Nutritional Examination Surveys (2005 až 2010), ktorého sa zúčastnilo takmer 8000 netehotných žien, odhalila, že 17 percent z nich trpelo stredne ťažkou až ťažkou inkontinenciou moču a 9,4 percent fekálnou inkontinenciou. Oba tieto typy inkontinencie patria medzi obvyklé poruchy panvového dna.

"Inkontinencia, čiže samovoľný únik moču či stolice, je mylne spájaná predovšetkým so staršími ľuďmi. Tento zdravotný problém je navyše vnímamý ako háklivá téma. Štatistiky uvádzajú, že inkontinenciou, hoci len prechodnou, trpí 50 percent všetkých žien, a to aj v produktívnom veku, "povedala trénerka fitness pre ženy Contours Markéta Brožová.

Príčiny môžu byť rôzne. "Vo väčšine prípadov je močová inkontinencia spôsobená ochabnutím vonkajšieho zvierača močovej trubice a oslabením svalov panvového dna, ktoré nie je spôsobené len vekom. Môže k nemu dôjsť napríklad aj po pôrode alebo pri ťažkej fyzickej námahe. Prevenciou a jednou z možností konzervatívnej liečby je rehabilitácia svalov panvového dna, "tvrdí Brožová.

Hlavné príčiny porúch panvového dna:

- ochabnutosť panvového dna,

- poškodenia počas pôrodu,

- hormonálne zmeny v období menopauzy,

- nadváha,

- dlhodobé extrémne zaťaženie (napr. Zdvíhanie ťažkých bremien, vytrvalý kašeľ, astma a pod.).

Panvové dno, ktoré tvorí skupina väzov, svalov a tkanív, funguje ako podporný aparát pre maternicu, močovú trubicu, močový mechúr a konečník. O túto oblasť tela sa ženy začínajú viac zaujímať v tehotenstve, kedy sa ozývajú prvé ťažkosti. V dôsledku hormonálnych zmien dôjde k uvoľneniu a roztiahnutiu panvového dna, ako sa ženské telo pripravuje na pôrod. Kvôli zmene ťažiska tela sa tak budúce matky stretávajú okrem iného aj s bolesťou chrbta.

Celé tehotenstvo a neskôr pôrod znamenajú pre svaly panvového dna veľkú záťaž. Po pôrode potom mnoho žien trápi ochabnuté panvové dno, ktoré sa prejavuje rôznymi ťažkosťami. Problémy s ochabnutým panvovým dnom sa výraznejšie prihlásia tiež v období menopauzy.

Precvičovanie svalov panvového dna vedie k ľahšiemu priebehu pôrodu, znižuje riziko vzniku inkontinencie a tiež poklesu alebo hernie panvových orgánov. Posilnenie svalov panvového dna tiež zlepšuje sexuálny život a schopnosť prežívať orgazmus.

Poruchy panvového dna nie sú iba ženskou záležitosťou. Ochabnuté panvové dno u mužov spôsobuje nielen inkontinenciu, ale aj problémy s chrbticou a prostatou. Objaviť sa môžu aj poruchy potencie. Posilňovať panvové dno by tak mali všetci ľudia bez ohľadu na vek a pohlavie.

A ako zistíte, že sa problém s ochabnutým svalstvom panvového dna týka aj vás a je načase ho riešiť? Dajte si pozor na nasledujúce príznaky:

Nemáte pod kontrolou svoj močový mechúr

Močová inkontinencia, čiže nechcený únik moču je jednou z najčastejších porúch panvového dna a môže sa prejavovať rôznymi spôsobmi. Medzi hlavné príznaky patrí únik moču pri zdvíhaní bremien, pri kýchnutí, kašli alebo behaní, časté budenie sa zo spánku kvôli nutkaniu na močenie, nepredvídateľný únik moču pri strese alebo neschopnosť zadržať moč pri stiahnutí zvierača. K úniku moču častejšie dochádza vo večerných hodinách, kedy sú svaly panvového dňa po celom dni unavenejšie.

"Niektorí ľudia majú stresovú inkontinenciu, čo je únik moču spôsobený kašľaním, smiechom alebo kýchaním," hovorí doktorka Kimberly Ferranteová, urogynekologička z NYU Langone Medical Center v New Yorku.

Upozorňuje, že inkontinencia sa tiež môže objaviť u žien, ktoré posilňujú s ťažkými činkami alebo sa venujú náročnému cvičeniu typu CrossFit. Inkontinencia je v tomto prípade spôsobená veľkým tlakom na močový mechúr v dôsledku zdvíhania ťažkých bremien a namáhavého cvičenia.

"Močová inkontinencia môže mať niekoľko štádií, podľa toho, v akých situáciách k nej dochádza, prípadne v akom rozsahu. Spočiatku môže byť únik moču skôr náhodný a spojený napríklad s fyzickou námahou ako je vstávanie z kresla alebo kýchnutie. Pokiaľ ale tieto problémy nezačneme riešiť včas, môže postupne dochádzať k zhoršovaniu našich ťažkostí, "upozornila trénerka Markéta Brožová.

Nemôžete ovládať svoje vyprázdňovanie

Samovoľný únik stolice čiže fekálnej inkontinencie je pochopiteľne ešte chúlostivejšou otázkou než inkontinencia močová. Avšak podľa odborníkov z Columbia University Medical je inkontinencia stolice druhým najčastejším typom poruchy panvového dna. Nekontrolovateľný únik stolice môže sprevádzať aj niektoré ochorenia, ako sú napríklad Crohnova choroba, roztrúsená skleróza, alebo dokonca cukrovka.

Doktorka Ferranteová podotkla, že tento problém môže postihnúť ako mužov, tak ženy, ale najčastejšie sa objavuje u inak zdravých žien po menopauze. Svaly panvového dna sa obvykle uvoľňujú a sťahujú koordinovaným spôsobom, ktorý pomáha vylučovať stolicu. Pri oslabení týchto svalov sa však môže stať, že nestihnete dobehnúť na záchod. Príznakom poruchy panvového dna je tiež častý samovoľný únik črevných plynov.

Všimnete si vydutie v pošve

Pokiaľ si náhle pri každodennej hygiene všimnete ružovkasté hrče v pošve alebo máte pocit, že vás vo vnútri niečo tlačí, neprepadajte panike. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o nádor, ale o prolaps maternice, upokojila doktorka Ferrantová a dodala, že táto situácia môže nastať postupne, alebo naraz napríklad po ťažkom kašli. Jej pacientky majú niekedy pri zníženej maternici pocit akoby sedeli na vajci alebo na grepe, čo im sťažuje chôdzu a znepríjemňuje sedenie.

Prolaps maternice v ranom štádiu sa objavuje skôr popoludní, kedy sú svaly unavené a hrču možno zatlačiť späť. Veľký prolaps sa už nedá ľahko vrátiť jednoduchým zatlačením, objavuje sa opuch sliznice, poranenia a otlaky. Dysfunkcii panvového dna a s tým spojený pokles maternice najčastejšie spôsobí vaginálny pôrod. Problémy s prolapsom sa však môžu objaviť dlho po pôrode, obvykle po menopauze, keď sa k poruche panvového dna pridružia navyše hormonálne zmeny.

Sex je pre vás bolestivý

Vyhýbate sa zrazu intímnostiam so svojím partnerom, pretože vám pohlavný styk nie je príjemný? Stav vášho panvového dna môže rozhodovať o tom, či sa pri sexe budete cítiť dobre, alebo nie. Ochabnutia svalov panvového dna môže sťažiť schopnosť dosiahnuť orgazmus alebo spôsobiť nezáujem o sex. Pokiaľ pri súloži pocítite bolesť alebo svalové kŕče, vinníkom týchto problémov by mohla byť práve porucha panvového dna.

"Kŕče v svaloch panvového dna môžu spôsobiť bolesti pri pohlavnom styku a niektorí pacienti nemôžu mať kvôli bolesti sex," objasnila gynekologička Ferranteová. Riešením môže byť precvičovanie svalov panvového dna.

"Akonáhle nie je v poriadku panvové dno, môže sa to prejaviť nepríjemnými pocitmi alebo bolesťou pri sexe. Hlavný sval panvového dna je zodpovedný aj za kvalitu sexuálneho zážitku u žien aj mužov. Pri ochabnutí môže dokonca dôjsť aj k neschopnosti dosiahnuť orgazmus. Svaly panvového dna ale nemusia byť len ochabnuté, môžu byť aj v kŕči a stiahnuté a v takom prípade potom práve dochádza k bolestivému pohlavnému styku a k neplodnosti, "dodala Brožová, ktorá v prípade bolestivého sexuálneho styku neodporúča" liečiť "sa pravidelným sexuálnym stykom. Podľa nej však môže pomôcť erotická pomôcka, tzv. vaginálne guľôčky, ktoré majú preukázateľné zdravotné účinky.

"Práve preto sa predávajú v lekárňach alebo dokonca aj v niektorých drogériách. Guľôčky spôsobujú v pošve jemné vibrácie, ktoré stimulujú vnútorné svaly a prekrvujú ich. Žena má pocit, že musí guľôčky držať (ale nebojte, sú vyrobené tak, že nevypadnú) a tým panvové dno účinne posilňuje. Navyše čím sú guľôčky ťažšie, tým je cvičenie namáhavejšie. "

Máte problémy s močením

Tentoraz nehovoríme o samovoľnom úniku moču, ale o neschopnosti plne vyprázdniť močový mechúr bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte. Objaviť sa môže tiež časté nutkanie na močenie avšak pri močení iba malého množstva moču.

Podobné príznaky môžu ukazovať aj na infekciu močových ciest alebo na iné urologické ochorenia. Ak sú však tieto problémy dlhodobého charakteru, mohlo by ísť o niektorú z porúch panvového dna.

Trpíte zápchou

Zápcha je nepravidelné, nedostatočné alebo aj bolestivé vyprázdňovanie tuhej stolice a môže byť príznakom nejakého ochorenia alebo je samostatnou chorobou. Medzi najčastejších vinníkov zápchy patrí nevhodná strava s nízkym obsahom vlákniny a vody a nedostatok pohybu.

Zvyčajne sa svaly panvového dna uvoľňujú a sťahujú správnym spôsobom v správny okamih, aby ste mohli ľahko vyprázdniť svoje črevá. Ak sa však musíte veľmi snažiť a príliš tlačiť, jednou z možných príčin môžu byť práve ťažkosti sa svaly panvového dna. Konkrétne so zápchou súvisí zostup zadnej pošvovej steny, kedy sa vo vzniknutom vrecku hromadí stolica a tým vzniká zápcha.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 11:27