pixabay.com
StoryEditor

Hormonálna antikoncepcia nie je pre každú ženu. Ako vybrať tú správnu?

27.05.2017, 15:00
Zdravie
Autor:
idnes. cz
Predpísanie antikoncepcie býva jeden z dôvodov mladých dievčat k prvej návšteve gynekológa. Ale aj všeobecne najjednoduchšou cestou ako predísť neželanému otehotneniu u žien v rôznom veku. Ako sa v širokom spektre antikoncepčných metód vyznať?

V dnešnej dobe je totiž možné si vybrať medzi hormonálnou, nehormonálnou, bariérovou, prirodzenou či prípadne operačnou. Ako najjednoduchšie sa javí siahnuť po hormonálnej antikoncepcii. Jej užívanie by ale malo mať svoje pravidlá a ženy by si mali uvedomiť, že nie je vhodná pre každého.

Hormonálna antikoncepcia (HAK) sa vyvíja od druhej polovice 20. storočia a jej obľuba pravidelne kolíše. Dôvodom môžu byť veľmi často zmieňované nežiaduce účinky a tiež využívanie alternatívnych metód antikoncepcie. Následkom by mohol byť stúpajúci počet umelých prerušení tehotenstva, ale tento trend sa zatiaľ nepotvrdil.

Zastavenie ovulácie

Hormonálnu antikoncepciu môžeme podľa zloženia rozdeliť na kombinovanú hormonálnu a gestagénnu antikoncepciu. Formy môžu byť perorálna (tabletky prijímané ústami) alebo neperorálnu (náplasť, vaginálny krúžok, injekcie). Rozdiel je aj v cykle, podľa ktorého žena antikoncepciu užíva. Najrozšírenejším typom je v súčasnosti kombinácia estrogénu a gestagénu (etinylestradiolu a gestagénu).

"Dôležité je, že počas vývoja došlo k výraznému obmedzeniu etinylestradiolu, čo viedlo k veľkému poklesu kardiovaskulárnych príhod i iných nežiaducich účinkov," hovorí gynekológ Miloš Černý z Fakultnej nemocnice v Motole.

Existujú tiež prípravky, ktoré pomáhajú aj pri liečbe akné, pozitívne ovplyvňujú príznaky predmenštruačného syndrómu alebo pomáhajú proti nadmernému ochlpeniu u žien. Hlavným zmyslom je však stále zamedzenie nežiaduceho otehotnenia, čo hormonálna antikoncepcia dokáže blokádou ovulácie, ale napríklad aj tým, že sa zhorší priestupnosť spermií.

Podľa hladiny hormónov v rôznych fázach cyklu delíme prípravky na monofázické, bifázické, trojfázové a kombinované. Môžeme rozlíšiť dva základné režimy užívania. Prvá je klasický, kedy žena užíva tablety 21 dní a potom nasleduje 7 dní pauza, pri ktorej sa objavuje krvácanie tzv. pseudomenštruácia, kvôli poklesu hladiny hormónov. Druhou možnosťou je režim 24/4 alebo 21/7, kedy žena užíva 24 dní (21) účinné tablety a 4 dni (7) neúčinné tablety (placebo), počas ktorých opäť nastáva krvácanie z dôvodu vynechania hladín hormónov. Užívanie je teda bez prestávky a stáva sa pre ženu dennou rutinou.

Spoľahlivosť antikoncepčnej metódy sa určuje takzvaným tehotenským číslom alebo presnejšie pomocou Pearlovho indexu. Ten hovorí, koľko žien zo sto, ktoré používali danú metódu, počas jedného roka otehotnelo. Napríklad pri kombinovanej hormonálnej antikoncepcii, ktorá patrí medzi najspoľahlivejšie metódy, je tento index okolo 0,3. To znamená, že za rok otehotnejú 3 ženy z tisíc. Pre porovnanie: u nechráneného pohlavného styku je táto hodnota 85. Je však nutné vedieť, že účinnosť antikoncepcie klesá, ak si žena tabletku zabudne vziať, vyvráti ju alebo užíva iné lieky, napríklad antibiotiká.

Klady a zápory

Vplyv hormonálnej antikoncepcie je globálne veľmi diskutovaná téma, existuje početný tábor priaznivcov i odporcov. Je dôležité si uvedomiť, že lieky neovplyvňujú iba reprodukčný systém, ale pôsobí aj na iné systémy v tele. Zároveň aj dĺžka užívania nie je zanedbateľná. Priemerne žena užíva hormonálnu antikoncepciu asi päť rokov, ale doba postupne narastá a nie je výnimkou ani desať a viac rokov. Po vysadení otehotnie 80 percent žien do jedného roka, čo je údaj porovnateľný s bežnou populáciou.

Na hormonálnu antikoncepciu je potrebné nazerať ako na liek, ktorý má ako pozitíva, tak i negatíva - a teda sa nehodí úplne pre každú ženu. Okrem účinnej prevencie pred nežiaducim otehotnením patrí medzi pozitíva napríklad menšia pravdepodobnosť vzniku panvových zápalov, cýst, rakoviny maternice, vaječníkov, hrubého čreva a konečníka. Zároveň má pozitívne účinky na menštruáciu, keď nadmernou bolesťou trpí viac ako polovica žien, alebo na predmenštruačný syndróm, ale aj na kožné a endokrinné problémy spôsobené zvýšenou hladinou mužských pohlavných hormónov androgénov.

Najzávažnejším nežiaducim účinkom je zvýšené riziko tromboembolickej choroby, nádoru prsníka, krčka maternice a pečene. Žene sa môže zvýšiť krvný tlak, môže jej byť nevoľno, môže zvracať, bolieť ju hlava, môže mať problémy so zrakom, pečeňou, depresiami, môže sa zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a riziko infarktu myokardu.

"Ak žena užíva ďalšie lieky, mala by sa poradiť s lekárom, aby nebola znížená ich účinnosť. Rovnako by tak mala urobiť, keď na sebe spozoruje nejaký nežiaduci účinok, "radí gynekológ.

Antikoncepcia pre dojčiace aj diabetičky

Gestagénnu antikoncepciu volíme u žien, ktoré nemôžu užívať preparáty obsahujúce estrogén. Čo sú hlavne ženy, ktoré dojčia, majú vyššie riziko tromboembolickej choroby, vysoký krvný tlak, ochorenie pečene, diabetičky a fajčiarky.

Ide o metódu založenú na udržiavanie nízkej koncentrácie gestagénov v krvi, čo sú syntetické hormóny s účinkom hormónu žltého telieska. Mechanizmus je založený predovšetkým na ovplyvnení kvality hlienu na krčku maternice, ktorý sa stáva nepriepustným pre spermie a zároveň chráni aj pred panvovými zápalmi.

U niektorých žien môže ale pri užívaní tejto antikoncepcie dochádzať ku špineniu. "Dôležité je, že táto antikoncepcia nikdy nesmie byť predpísaná žene s karcinómom prsníka, ani päť rokov po skončení liečby. Zvýšená opatrnosť je vhodná tiež u žien s mimomaternicovým tehotenstvom v anamnéze, s kardiovaskulárnymi problémami, s recidivujúcimi cystami vaječníkov, chorobami pečene a depresiou. Príliš sa nehodí pre ženy so sklonmi k akné a obávajúcich sa zhrubnutia, "hovorí lekár Miloš Černý.

Gestagénna antikoncepcia sa podáva buď pilulkou, injekciami alebo podkožnými implantáty. Progestin môže byť obsiahnutý tiež v vnútromaternicovom teliesku. U injekčnej formy, ktorá sa aplikuje do svalu, sa postupne znižuje intenzita menštruácie, až úplne vymizne. U tejto metódy je nevýhodou pomalý návrat plodnosti - v priemere jeden rok.

Ďalšie typy hormonálnej antikoncepcie

Okrem tabliet existujú aj iné formy hormonálnej antikoncepcie. Predovšetkým náplasť, ktorá sa lepí na brucho, zadok či vonkajšiu časť paže každý týždeň a po troch týždňoch nasleduje týždenná pauza. Výhodou je menšie kolísanie hladiny hormónov, náplasť tiež neovplyvňuje metabolizmus v pečeni a v tráviacom trakte. Ďalším typom je transvaginálna antikoncepcia, čo je krúžok, ktorý sa na tri týždne zavádza do pošvy. Potom nasleduje opäť voľný týždeň. Krúžok si zavádza žena sama, nie je potreba asistencie lekára. Výhodou je minimum nežiaducich účinkov a dobrá kontrola cyklu.

Vyšetrenie u gynekológa

Pri výbere vhodnej antikoncepcie je vždy veľmi dôležité, aby lekár pristupoval k žene individuálne. Vyšetrenie by sa malo skladať z dobre odobranej anamnézy, klinického a špeciálneho gynekologického vyšetrenia.

Dôležité sú informácie o zdravotnom stave pacientky aj jej rodiny, o užívaných liekoch, alergiách, a či je žena fajčiarka. Podstatným faktorom je vek a tiež prípadná dlhodobá nepohyblivosť pacientky. Ak je žena fajčiarka a zároveň staršia ako 35 rokov, tak je absolútne nevhodné hormonálnu antikoncepciu predpísať, pretože pravdepodobnosť výskytu nežiaducich účinkov je výrazne zvýšená.

Samozrejmosťou je gynekologická anamnéza - rozhovor, kedy lekára zaujímajú informácie o charaktere menštruácie, užívanie antikoncepcie, počet pôrodov a prekonané gynekologické operácie. Počas klinického vyšetrenia je dôležitý údaj o hodnote krvného tlaku a váhe, prípadne body mass indexu (BMI). "Krvné a pečeňové testy sa bežne nevykonávajú, robia sa len u žien na základe pozitívnej anamnézy," dodáva gynekológ Miloš Černý.

Nasleduje gynekologické vyšetrenie rodidiel, prehliadne sa pošva a krčok maternice pomocou mikroskopu (kolposkopia) a z krčka maternice sa odoberie vzorka na cytológiu. Vyšetrenie je doplnené o vyšetrenie prsníkov.

Hormonálnu antikoncepciu je u nás možné predpísať od 15 rokov, ale ak sa pre túto metódu dievča rozhodne, je vhodnejšie ju začať užívať až v začiatkoch sexuálneho života. Každé dievča a žena by mala vždy byť oboznámená s prípadnými nežiaducimi účinkami a prísť na prvú kontrolu za tri mesiace, následne jedenkrát za rok.

Článok bol pripravený v spolupráci s Janou Dubskou z projektu Tu jde o ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:49