pexels.com
StoryEditor

Nová etapa plná života. Alebo 5 tipov, ako čo najlepšie zvládnuť menopauzu

17.05.2017, 12:30
Zdravie
Slovo menopauza pôsobí na väčšinu žien negatívne. Prechodu sa boja, ale nemusí to byť pre ne strašiak a už vôbec nemusí kvalitu ich života ohroziť. Aj toto obdobie sa dá prežiť šťastlivo, ak viete, ako na to.

Vek, kedy sa žena dostane do prechodu sa nedá presne určiť. Každá z nás je iná a navyše to závisí od mnohých faktorov. Menopauza je vlastne obdobie posledného menštruačného krvácania v živote ženy. Celé obdobie hormonálnych zmien, ktoré vedie k postupnému vyhasínaniu funkcie váječníkov sa nazýva klimaktérium. Najčastejšie k nemu dochádza medzi 45. – 54. rokom života ženy.

Dobrou správou je, že päťdesiatničky poznajú svoje telo lepšie ako tridsiatničky a preto s určitou dávkou optimizmu a týmto piatim tipom dokážete aj toto životné obdobie prežiť s radosťou. Vstúpte do novej etapy vášho života plné sebadôvery a túžby po dobrudružstve.

1. Buďťe šťastná a veselá - kvôli sebe

Nezabúdajte, že v prvom rade musíte byť spokojná sama so sebou. A tým pádom sa starať vnútorne najmä sama o seba, pretože iba ak budete šťastná vy sama, tak aj ostatní okolo vás. Svet sa netočí iba okolo druhých. Venujte sa sebe, nemotajte sa len okolo rodiny a nezabúdajte na priateľov. Pokojne aj takých, s ktorými ste dlho neboli v kontakte. Oživte staré priateľstvá. Dobrá spoločnosť a skvelé zážitky vám pomôžu, aby ste boli šťastná a veselá.

2. Viac sa hýbte

Vekom samozrejme starnú kosti a svalová hmota sa stráca rychlejšie, pretože svalstvo jednoduchšie opadáva. Preto je pohyb nanajvýš dôležitý. Cvičte pokojne doma, alebo si zájdite na kurz jogy, do plavárne alebo aspoň chodievajte na dlhšie prechádzky. Pokúste sa auto obmedziť na minimum a viac chodievajte peši, napríklad do obchodu. Uvidíte, že zvýšený pohyb prispeje k tomu, aby ste sa cítili lepšie.

3. Starajte sa o svoj vzhľad trochu inak

Vzhľadom na hormonálne zmeny sa aj pokožka vystavuje väčšiemu napätiu a starne o čosi rýchlejšie. Siahnite pre to po kvalitných výrobkoch a viac do nich investujte. Určite vám výborne poradí dermatologička, kozmetička alebo si nechajte poradiť v lekárni podľa typu vašej pleti. Je mnoho prípravkov, ktoré zabránia rýchlemu starnutiu a vašu pleť budú rozmaznávať. Taká rozžiarená budete určite sebavedomejšia.

4. Hľadajte slnko

Pretože slnko je silným zdrojom vitamínu D, ktorý pomáha vašim kostiam. Samozrejme, ak sa za ním vyberiete, nezabudnite na krém s ochranným faktorom, aby ste neublížili svojej pokožke, ktorá v tomto období, ako sme už spomínali, vyžaduje zvýšenú starostlivosť. Ak však dodržíte zásady zdravého slnenia, máte vyhraté. Vystavujte sa mu všade, kde sa dá. Nastavte mu aspoň tvár. Slnečné lúče prispejú k zvýšeniu vašej energie a budete vyzerať skvelo, ak trochu zafarbia vašu pokožku.

5. Zmeňte jedálniček

V určitom období života a pokojne ním môže byť práve klimaktérium sa nám môže výrazne spomaliť metabolizmus, pretože staršie telo jednoducho nestíha tak, ako keď ste mali o dvadsať rokov menej. Preto mnoho žien po 50-tke priberá. Nemusíte držať diéty, aby ste si udržali hmotnosť, stačí sa len zdravšie stravovať. Do svojho jedálnička určite zaraďte veľa ovocia, zeleniny a rýb. Jedzte v malých množstvách a častejšie. Vyberajte si celkovo potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Oxidačný stres, ktorý urýchľuje starnutie napríklad dokáže zmierniť sója. Nezabúdajte tiež na dostatočný príjem vápnika, ktorý je potrebný pre správne fungovanie kostí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:08