S fermentovaním ste sa už zrejme stretli najmä v súvislosti s niektorými druhmi zeleniny. No rovnako môžete uskladniť aj vaše obľúbené bylinky. Nie všetky druhy bylín sú však na túto prípravu vhodné.
Fermentovanie
Fermentovanie je zdravšou alternatívou, ako spracovať nielen zeleninu, ale aj bylinky. Vďaka procesom, ktoré v nich počas fermentovania dochádzajú si zachovajú svoju farbu, liečivé vlastnosti, ale aj chuť, ktorá môže byť dokonca o niečo výraznejšia. Počas fermentovania sa bylinky čiastočne rozkladajú vďaka enzýmom a mikroorganizmom, ktoré sa v nich nachádzajú. Vďaka tomu sa mení chemické zloženie byliniek a niektoré látky, ktoré sú v nich ukryté sa uvoľňujú, čo znamená, že môžete potenciál bylín naplno využiť.
Smelo do toho
Niektoré bylinky sú na fermentovanie vhodné, iné menej. Medovku, mätu, šalviu či voňavú materinu dúšku pokojne môžete fermentovať. Rovnako sú vhodné aj niektoré listy, ktoré bežne používate na prípravu čajov. Ideálne sú listy malinovníka, jahôd, ale aj černice či kostihoj. V prípade lipy môžete fermentovať tak listy, ako aj samotné kvety a rovnako môžete túto alternatívu vyskúšať aj v prípade rebríčka, alebo obľúbeného pľúcnika.
Benefity fermentovania
Isteže, aj sušené bylinky vám majú čo ponúknuť. Veď takéto skladovanie je známe od nepamäti a využívali ho už vaši starí rodičia. Prečo však nevyťažiť z prírody maximum? Fermentovanie by ste mali vyskúšať v prípade, že sú pre vás niektoré byliny, alebo tinktúry, čaje či odvary z nich ťažko stráviteľné. Práve fermentované bylinky sú ľahšie stráviteľné a dokonca sa z nich lepšie vstrebávajú aj samotné živiny. Dráždiť vás môže aj tanín, ktorý sa v bylinkách nachádza a práve vďaka fermentovaniu sa jeho množstvo eliminuje. Nehovoriac o tom, že práve vďaka procesom, ktoré v rastlinách počas fermentovania nastávajú, sa z nich zároveň uvoľňuje viac látok, takže z nich vyťažíte maximum. Vďaka fermentovaniu si bylinky zachovajú svoju farbu, chuť aj arómu.