pexels.com
StoryEditor

Cvrknete si pri kýchnutí? Inkontinenciu treba riešiť!

17.05.2017, 14:50
Zdravie
Inkontinencia je problém, ktorý si väčšinou spájame so staršími ženami v období prechodu. Tento problém sa však môže vyskytnúť aj skôr, dokonca aj po dvadsiatke.

Za únikom moču stojí niekoľko faktorov. Ak vás trápi aj v nízkom veku, môžu za to pravdepodobne tieto faktory: sedavé zamestnanie, nadváha, časté infekcie močových ciest, zdvíhanie ťažkých bremien a pôrod. Aj keď tento problém trápi viac ako 30 % percent žien, iba máloktorá sa odhodlá ísť k lekárovi. Ženy majú pocit, že akosi patrí k životu a naučia sa s ňou žiť, pri tom je to hlúposť. Treba ju riešiť, pretože vekom sa zhoršuje.

Druhy inkontinencie

Mladé ženy najčastejšie trápi tzv. stresová inkontinencia. Dochádza k nej vtedy, keď sa zvýši vnútrobrušný tlak a teda pri kašli, kýchaní, poskočení alebo pri behu. Pre vyšší vek je zas typický urgentný únik moču, ku ktorému dochádza kvôli nedobrovoľnému sťahu svaloviny močového mechúra. Príčinou však môže byť aj dedičnosť či vrodené chyby ale aj fyzická slabosť.

Cvičenie pomáha

Možno vám to pripadá otrepane, ale cvičenie najviac pomáha aj na inkontinenciu, najmä na tú u mladých žien. Oslabené panvové dno pôrodom alebo inými faktormi jednoducho treba spevniť. Existujú na to špeciálne cviky – tzv. Kegelove cviky, ktoré by mali cvičiť napríklad tehotné ženy, aby týmto problémom predchádzali. Tieto cviky majú veľkú účinnosť a takmer tri štvrtiny inkontinencií sa nimi dá odstrániť. Na internete nájdete množstvo postupov ale ak chcete rady od tej najfundovanejšej osoby na túto problematiku, choďte na kurz k fyzioterapeutke Monike Šrenkelovej, ktorá pôsobí v Košiciach ale robí kurzy aj v Bratislave, Žiline a Trenčíne a má neuveriteľnú úspešnosť nie len pri riešení inkontinencie ale aj diastázy (povolené brušné svaly po pôrode, ktoré naoko vyzerajú ako veľké brucho).

Operácia je posledná možnosť

Nedajte sa hneď vyplašiť odporúčaniami lekárov, že inkontinenciu treba riešiť hneď operačne – určite najskôr vyskúšajte cvičenie. „Na Slovensku chýba v tejto oblasti osveta, naozaj diastáza či inkontinencia je ešte stále akési tabu, čo je pre mňa nepochopiteľné. Mladé ženy si myslia, že je úplne normálne, ak po pôrode si napríklad pri kýchnutí cvrknú. Nie je to normálne a treba to riešiť. Počas môjho kurzu sa snažím ženám dať čo najviac informácií z každej oblasti ale hlavne s nimi cvičiť, pretože veľké brucho alebo inkontinencia je ten hlavný problém, ktorý ich ku mne priviedol. Počas kurzu, ktorý trvá desať dní (alebo 5 dní po 2 hodiny), je možný úbytok v páse až 10 cm a inkontinencie sa vieme za túto dobu úplne zbaviť,“ vysvetľuje populárna fyzioterapeutka Monika Šrenkelová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 20:52