Aksamietnice majú mnohé zdravotné benefity.Shutterstock
StoryEditor

Zapáchajúce aksamietnice ako liek? Možno ste ani netušili, aký zázrak v záhrade pestujete

30.09.2024, 14:00
Zdravie

Aksamietnice zdobia počas leta mnohé záhrady. Dámy ich milujú pre ich nenáročnú starostlivosť a tiež pre krásne kvety. Možno ste ani netušili o tom, že tieto kvety sú jedlé a dokonca majú liečivé účinky. Odteraz ich budete pestovať nielen na okrasu.

Aj pri aksamietniciach sa opäť potvrdilo pravidlo, že to najlepšie z prírody máte častokrát na dosah ruky.

Proti škodcom

Aksamietnice môžete poznať tiež ako smrdáky či smraďošky. Listy týchto kvetov majú typický jemný zápach, ktorý odpudzuje najmä škodcov. Aj preto by ste ich mali sadiť najmä v okolí záhonov so zeleninou, alebo kvetov, ktoré sú často napádané rôznymi voškami.

Zdravé kvety

Kým listy šíria okolo seba jemný zápach, o kvetoch môžeme pokojne povedať, že majú príjemnú vôňu. A nielen to. Majú korenistú chuť, preto ich pokojne môžete pridávať do rôznych jedál či už na ozdobu, alebo ako zložku, ktorá jedlu dodá ten správny šmrnc. Je len a len na vás, či tieto sýto oranžové listy použijete do šalátov, dezertov, alebo si z nich urobíte zdravý čaj. Ten je plný vitamínov, no odporúča sa aj dojčiacim mamičkám, pretože podporuje tvorbu mlieka. Čaj si naordinujte aj v prípade, že vás trápia žalúdočné, alebo črevné problémy. Je účinným liekom proti  hnačke. Údajne vás čaj povzbudí aj po prehýrenej noci.

Zdravé oči aj kĺby

Aksamietnica obsahuje luteín. Je to oranžové farbivo, ktoré sa aj vo farmaceutickom priemysle využíva práve na zlepšenie zraku. Umývajte si preto odvarom pravidelne oči a zlepší sa vám zrak. Naopak, kvety aksamietnice macerované v oleji zase pomôžu pri reumatických ťažkostiach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. september 2024 14:02