Ak nedostanete menštruáciu, môže to mať rôzne príčiny.dreamstime
StoryEditor

Mešká vám menštruácia? Príčiny môžu byť rôzne a nemusíte byť hneď tehotná

16.09.2024, 14:00
Zdravie

Meškajúca menštruácia ženám dokáže spôsobiť poriadny stres. A to väčšinou vtedy, keby mohlo ísť o nežiadúce tehotenstvo. Mnohokrát však môžu byť príčiny aj úplne inde. Stres, zdravotné problémy, ale aj príliš veľká fyzická záťaž môže spôsobiť, že sa menštruácia oneskorí, alebo sa vôbec nedostaví.

V každom prípade nie je dôvod na paniku. Ak vám tehotenský test ukázal negatívny výsledok, hľadajte problém niekde inde.

Zmeny

V tomto prípade za mnohým môžete hľadať hormóny. Práve tie v ženskom organizme dokážu urobiť poriadnu šarapatu. A vplýva na ne mnoho faktorov. Rôzne životné zmeny nevynímajúc. Stačí, že čelíte rôznym zmenám a zvýšenému stresu a Flagsvaše hormóny sú okamžite v nerovnováhe. To následne môže spôsobiť meškanie menštruácie, ktorá je inak presná ako hodinky. Nič výnimočné nie je v takýchto prípadoch ani to, že vám jeden cyklus úplne vypadne. Veľakrát dámam nepríde včas menštruácia ani počas dovolenky, pretože na ne negatívne vplýva zmena prostredia.

Stres

Stres je ďalším z faktorov, ktoré dokáže váš cyklus priamo ovplyvňovať. Niekedy sa mu nedá úplne vyhnúť, no snažte sa stresujúce situácie vo vašom živote aspoň eliminovať. Prípadne si nájdite spôsob, ako stres odbúrať. Ideálny je šport, oddych, alebo koníčky, ktoré vám pomôžu vypnúť. No pri športe pozor! Ak to preženiete, môže to mať opačný efekt.

Nadmerná záťaž

Šport vám síce pomôže zbaviť sa stresu, prípadne kíl navyše a stimuluje vyplavovanie endorfínov, no pozor na to, aby ste to hneď v začiatkoch neprepálili. Aj nadmerná fyzická záťaž môže spôsobiť meškanie menštruácie, alebo dokonca jej úplné vynechanie. Tomuto javu častokrát čelia vrcholové športovkyne, no stať sa to môže aj vám v prípade, že bude váš tréningový plán príliš intenzívny.

Diéty verzus obezita

Aj strava veľmi významne vplýva nielen na vaše hormóny, ale aj cyklus. Obéznym dámam môže menštruácia úplne vynechať pokojne aj na niekoľko mesiacov. A rovnaký problém môžu mať aj ženy, ktoré často diétujú a neprijímajú dostatok kalórií a živín. Ich telo na to zareaguje práve tým, že bude narušený cyklus, alebo menštruácia jednoducho úplne vynechaná.

Zdravotné ťažkosti

Ak menštruáciu nedostane načas, alebo ju vôbec nedostanete, je načase objednať sa k svojmu gynekológovi. Príčiny môžu byť rôzne, tie zdravotné nevynímajúc. Preto nič nepodceňujte. Akýkoľvek problém, ktorý je zachytený včas, sa dá riešiť oveľa jednoduchšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 14:02