Emočné prejedanie sa je častým problémom, avšak má riešenie.Dreamstime
StoryEditor

Zastavte emočné prejedanie sa, raz a navždy. Odhaľte jeho príčiny a rozpoznajte skutočný hlad

04.09.2024, 12:00
Zdravie

S týmto problémom často zápasí mnoho žien. Hľadanie útechy v jedle, zajedanie našich problémov a nekontrolovateľné emočné prejedanie sa. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, naše pocity sú úzko prepojené aj so stravou. Často krát práve v tom negatívnom slova zmysle. Ak opakovane máte potrebu jedlom kompenzovať iné problémy, alebo jesť bez pocitu hladu, môže ísť o vážny problém. Avšak aj takéto situácie majú riešenie.

Emočné prejedanie sa je v dnešnej dobe žiaľ častým problémom. Ide o stav, kedy máte potrebu prijímať potravu, napriek tomu, že nepociťujete hlad. Jedlom totižto uspokojujete svoju myseľ a hľadáte v ňom únik či útechu. Krátkodobo vás takáto stratégia možno urobí šťastnými, avšak z dlhodobého hľadiska môže byť mimoriadne nezdravá. Či už po fyzickej, alebo mentálnej stránke.

Korene sú v detstve

Dať si jedlo ako formu odmeny je pre nás mnohokrát prirodzené. Tento návyk si nesieme z detstva, kedy sme si sladkosť mohli dať len ak sme splnili nejakú úlohu, alebo keď sme poslúchali. Takéto myslenie však zanecháva aj viaceré negatívne následky. Jedným z nich je práve spájanie našich emócií s jedlom. Veľa ľudí sa po čase pristihne pri tom, že sa prejedajú, čo následne vedie k neželaným zmenám. Priberanie, pocit nepohody ale aj nezdravý pohľad na výživu.

Ako rozpoznať skutočný a emočný hlad?

Emočné prejedanie sa môže mať mnoho príčin. Najbežnejšími sú najmä pocity stresu, návaly strachu, problémy vo vzťahoch, nedostatok spánku a všeobecne,  nezdravý životný štýl. Ak ľudia prežívajú niektoré z týchto komplikácií, jedlo je pre nich útechou. A často krát jediným riešením. Faktom však zostáva, že aj takéto pocity majú východisko. V prvom rade sa treba naučiť rozpoznať skutočný hlad od toho psychického.

Základný rozdiel je najmä v tom, že prirodzený hlad sa objavuje postupne. Prirodzene by sme po jedle mali cítiť sýtosť a až po niekoľkých hodinách by sme si mali začať uvedomovať, že sme opäť hladní. Naopak emočný hlad prichádza okamžite, v náhlej a plnej sile. Nespúšťajú ho potreby tela, ale naopak hlavy. Odvíja sa od toho ako sa práve cítime a nie od toho, čo pociťujeme v našom žalúdku. Ďalším dôležitým rozdielom je napríklad fakt, že pri klasickom a zdravom hlade, vieme kedy sme sa najedli dostatočne. Ak túto mieru dosiahneme, je logické, že konzumovať prestaneme. Naopak pri emočnom hlade, necítime kedy sme plní a jeme oveľa viac, ako naše telo potrebuje.

Prvým krokom k dosiahnutiu zdravého balansu v strave, môže byť práve rozpoznanie o aký typ hladu ide. Ak sa vám to podarí, ste na výbornej ceste dospieť k normálnemu a prirodzenému vnímaniu jedla!  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. september 2024 13:14