Opuchnuté prsty na rukách môžu signalizovať zdravotný problém.dreamstime
StoryEditor

Opuchnuté prsty na rukách môžu mať rôzne príčiny. Signalizujú aj zdravotné problémy

31.08.2024, 08:00
Zdravie

Mávate často opuchnuté prsty na rukách? Ak práve nie ste tehotná, alebo vonku neúradujú horúčavy, môžu byť za tým príčiny, ktoré netreba podceňovať. Počas leta trápia opuchy končatín mnohých ľudí. No čo ak tento problém pretrvá aj neskôr?

Opuchy končatín môžu signalizovať, že vo vašom organizme nie je všetko v poriadku. Dokonca môžu byť sprievodným javom niektorých ochorení.

Vysoké teploty

Najčastejšou príčinou opuchnutých prstov na rukách sú vysoké teploty počas leta, ale tiež vyšší príjem slaných jedál či alkoholických nápojov. Majte to preto na pamäti. Pite dostatočné množstvo tekutín a robte si studené obklady, ktoré opuch zmiernia.

Zadržaná voda

Ďalším dôvodom, prečo vás trápia opuchnuté prsty na rukách môže byť aj to, že zadržiavate v tele vodu. Príčin môže byť hneď niekoľko. Okrem častého pitia alkoholu či konzumácie slaných jedál to môže byť aj nedostatok pohybu, ale aj hormonálne zmeny. Rovnako zadržiavanie vody v tele môžu spôsobovať aj niektoré lieky.

Zbystrite pozornosť

Ak máte opuch na prstoch či prste po tom, ako ste niekde silnejšie narazili, prípadne spadli, zbystrite pozornosť. Môžete to mať len silno narazené, no môže ísť aj o zlomeninu. Ak je opuch sprevádzaný bolesťou, určite radšej navštívte lekára. Opuchy prstov sú častým sprievodným javom pri rôznych ochoreniach kĺbov. Reumatoidná artritída je sprevádzaná nie len týmto javom, ale aj bolesťami. Opuch, bolesť, stuhnutie, svrbenie, ale tiež necitlivosť v prstoch môžu byť prejavom toho, že máte syndróm karpálneho tunelu. Neprimerané opuchy môžu byť aj signálom toho, že vám zlyhávajú ľadviny, prípadne iné orgány.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 13:38